Nyttiga, lättbakta matbröd!

av Åse

Här kommer två recept på nyttiga och vansinnigt goda snabbbröd!

Turbosnabb filmjölkslimpa

Jag skivade upp med skärmaskin inställd på 1 cm och då blev det 26 bitar (skalken kastade jag).
Det blir då 2,5 pts per skiva eller 4,5 pts per två! Ett riktigt kanonbröd som man håller sig mätt på läääänge och är godast med lite philadelphia ost på 🙂

img_6422

img_64241

img_6627

4,5 dl filmjölk
1 dl Önos lågkalori lingonsylt
1 dl blandade nötter
1 dl torkade aprikoser
1 dl russin
2 dl rågkross
1 dl havregryn
2,5 dl fint rågmjöl
11/2 dl fullkornsvetemjöl
11/2 dl dinkelmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl solrosfrön
1,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
ev 2 tsk brödkryddor

Sätt ugnen på 200 gr.
Blanda filmjölk och lingonsylt i en bunke.
Hacka aprikoserna och nötterna grovt, blanda med de torra ingredienserna och filmjölken.
Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i cirka 45 minuter. Jag brukar stänga av ugnen och lägga på lite aluminiumfolie och sedan låta det stå kvar i en kvart.

Långpannebröd
47,5 points i hela brödet,  2,5 pts per bulle!
20 st

img_6634

50 g    jäst
5 dl    mellanmjölk
2 msk    honung
1 msk    salt
1 dl    linfrö
5 dl    rågsikt
4 dl    dinkelmjöl
3 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö och mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Sätt ugnen på 225°.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan och skär 5×4 rutor,  låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

27 kommentarer

Madelene 10 augusti, 2009 - 12:18

filmjölksbrödet låter supergott men de står att man ska blanda sirap i men står inte hur mycke man ska ha i?

Svara
Åse 10 augusti, 2009 - 12:30

I originalreceptet ska det vara sirap men jag har bytt ut mot lingonsult, nyttigare och lika gott resultat!

Svara
kcalo 20 maj, 2009 - 20:34

Vad är det för skärmaskin du har? Låter ju skitbra då mina bröd för det mesta smular sig när jag skär med vanlig kniv.

Svara
Åse 20 maj, 2009 - 20:53

Jag kommer inte ihåg märke, men den är köpt på Tretti.se

Svara
Lina 30 april, 2009 - 00:57

Hej!

Vad skulle man kunna ersätta aprikoserna med i Turbosnabb filmjölkslimpa ?. Det både ser ut och låter gudomligt gott.
Men aprikoser är inte min eller mannens grej. *s*

Svara
nadja 27 mars, 2009 - 14:23

åh bröden ser super goda ut. ska prova baka något av dessa i helgen med min pojkvän 🙂

Svara
Sara 8 mars, 2009 - 20:28

åh ser underbart gott och nyttigt ut, något att testa framöver 🙂

Svara
Gotte 14 februari, 2009 - 09:23

Vilka härliga recept! Dessa ska jag testa! =)

Svara
Liz 27 januari, 2009 - 16:43

Måste testa detta, läste i receptet att man kan använda lingonsylt i också (istället för nötter och frukt)..så ska ge mig på det ngn dag, sambon tål inte nötter och äter inte torkad frukt så får se om det smakar gott med enbart lingon 🙂 ..blir ju iaf saftigt 🙂

Kram

Svara
Trollis 25 januari, 2009 - 14:11

Inne med en kraam och beundrar dig för att du är så ståndaktig med vikten.

Svara
ela83a 25 januari, 2009 - 11:23

Vet du om det funkar att frysa bröden?

Kram

Svara
Garlica 24 januari, 2009 - 23:15

Oj, vilka härliga bröd!!! Jag får vänta ett tag innan jag får smaska i mig goda mackor… GRATTIS till viktnedgången!!

Svara
Sandra / Snigla 23 januari, 2009 - 23:48

Ser mumsigt värre ut alltså, ska nog prova på och baka lite (även om bröd inte tillhör favvisen.. när det kommer till just bakning hehe)

Grattis till spräckningen av tian!
kram från sandra

Svara
Aika 23 januari, 2009 - 23:13

Längtar till imorgon så jag kan baka, allt inhandlat =) Pöss

Svara
Hanna 23 januari, 2009 - 21:41

Vad duktig du är, både på att baka och gå ner i vikt! lycka till!

Svara
Cia 23 januari, 2009 - 12:36

Skärmaskinen, världens bästa uppfinning? Brödet låter mumsigt, det måste jag testa! kram

Svara
Lotta A 22 januari, 2009 - 22:56

Långpannebrödet ser så gott och smidigt ut att göra.
Kanske är det något jag skulle kunna lyckas med?
Snart är det helg…….härligt!
Sköt om dej och ha en bra helg!
Kram

Svara
Lotta 22 januari, 2009 - 22:24

Hej! Vilka underbart goda bröd det verkar vara. Själv tänker jag nog prova det där långpannebrödet…
Tack och återkommer kankse längre fram med hur det gick!
Lotta

Svara
~ Maria ~ 22 januari, 2009 - 21:57

Men aww vilka smarriga bröd – jag som ääälskar mackor 🙂
Långpannebrödet ska jag absolut testa i helgen!

Kramis!

Svara
Chrissan - Pusen 22 januari, 2009 - 14:55

jisse så gott det ser ut. Är inne i en brödbaknings period nu så detta ska jag verkligen testa.. min man älskar hembakt bröd med så… MUMS…

Svara
Lisa H 22 januari, 2009 - 13:30

hej o tack för brödet! Gick förbi dagiset innan jag insåg var klockan var o att jag ej skulle hinna fram o tillbaka innan det var dags att hämta 13.45. Så, kastade mig hem o slängde ihop en citronkaka med limejuice istället för citron. Får se om det blev bra men smidigt, tar ju typ 5 min att baka..
Nu ska jag sticka o hämta lite i förväg så jag hinner hem innan kakan e klar o mamma o pappa kommer. KLara ska sitta brevid morfar hanr hon redan bestämt, morfar o farfar e henns favvisar. Krama A från mig igen. Kram vännen, mysigt att ses!

Svara
a-k 22 januari, 2009 - 11:19

Nu har du tokat till det igen. texten låååångt ner till vänster, svårläst. 🙂

Svara
Carina i Tyskland 22 januari, 2009 - 09:08

Å så goda bröden ser ut! Här nere finns ju tyvärr ingen filmjölk, men långpannebrödet måste jag ju bara prova! Kanske redan till helgen….

Kramar

Svara
Teres 22 januari, 2009 - 07:52

Godmorgon! Vad bra skivorna blir när man har skärmaskin. Så fin bilder du alltid visar oss.
Ha en bra dag kram Teres

Svara
Linruz 22 januari, 2009 - 06:15

Fillimpan bakade jag ju i helgen. Det är sagolikt gott. Får testa långpannebrödet i helgen som kommer. Kram kram

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.