Är ni trötta på torra kycklingfiléer så har ni kommit rätt! Här får ni mina bästa tips på saftiga kycklingfiléer – varje gång!
Hej hej!
Hoppas ni alla har det bra!
Här njuter vi av våra sista dagar på semestern, vid denna tiden nästa vecka är vi nyss hemkomna. Jag både längtar till och saknar detta redan.
Jag får ofta frågan (senast igår) om hur jag tillagar kycklingfilé till sallader etc och jag har det nerskrivet på lite olika sätt i recept men tänkte sammanfatta det i ett inlägg så jag enkelt kan länka till det!
Kycklingfiléerna blir magiskt möra och saftiga (går bra med kycklinglårfiléer också!)
Perfekt att servera hel eller skära upp och ha i sallader, wraps etc.
Man kan marinera en timme i kylskåpet eller gärna över natten!
Ta ut dem från kylskåpet en stund innan bara.
”Reglerna” för marinad lyder:
Olja
Ngt syrligt: Tex vinäger, citron, yoghurt m.m
Smaksättare: Tex vitlök, lök, kryddor (timjan är magiskt i!), paprikapulver, soja (använd dina favoritkryddor!)
Ngt starkt: Tex peppar/chili/senap
Ngt sött: Tex sweet chili, honung, ketchup, ketjap manis.
En enkel marinad jag ofta gör är:
Skriv utMarinerad till ugnsbakad kycklingfilé
- Portioner: Ca 4 filéer
Ingredienser
1/2 dl naturell rapsolja
1/2 dl japansk soja, gärna tamari (kinesisk fungerar men ta då mindre)
1 msk sweet chili
1 tsk paprika
1 tsk chili
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
Instruktioner
Rör ihop ingredienserna och lägg i påse eller skål med kycklingfiléerna. Låt gärna marinera över natten men minst 1 timme.
Här har jag marinerat kycklingstrimlor för att ha i wok.
Värm ugnen till 200 gr.
Lägg de färdigmarinerade kycklingfiléerna i en ugnsform.
Sätt in i mitten av ugnen, använd en ugnstermometer, ta då ut kycklingen vid 65-66 gr.
Vira in kycklingen i bakplåtspapper och låt vila 10 minuter, då ökar temperaturen och kycklingen får en innertemperatur på ca 70 gr. Då blir den perfekt VARJE GÅNG!
Jag rekommenderar MEATER +
Skär upp kycklingen och frys in så har ni till sallader etc!
12 kommentarer
Om man inte har någon slags tempmätare för kycklingen, hur många minuter ska man ha den i ugnen då?
Ca 20 min beroende på storlek på filén, se till så filén inte kommer direkt från kylen.
Vad är det för sås du toppat kycklingen med på sista bilden? Tack för härliga recept 🙂
Det är det här receptet: https://www.56kilo.se/grillad-kycklingsallad-med-senapsdressing/
Härligt att du uppskattar!🤗
En liten fråga från en som inte är såbra på matlagning 🙈 När jag ska sätta in kycklingen i ugnen, ska marinaden hällas över då eller häller jag bort den?
Den ska hällas bort =)
Hej! Den ska jag testa imorgon så den får gotta till sig till på fredag då den ska läggas på grillen! Tack för tipset och din blogg är helt fantastisk!😍
Ps. Vad är det för dressing du har drizzlat över kycklingen på sista bilden bilden?
Ha det bra och kram!🌸☀️😎
Älskar marinaden, så god och det blir så mört!
Tack för fin feedback, roligt att det smakade!
Det här var SÅ gott!!! Jag har marinerat kycklingfilé många gånger (med recept från andra sajter) men aldrig riktigt hittat rätt…det har blivit för syrligt eller för beskt och inte ”smakat kyckling”. Det här var MAGISKT gott! Så mört och smakrikt och kycklingsmaken kom fram! Alla gästerna älskade det!
Det jag uppskattar med Åses recept mer allmänt är att de är så lätta att laga. Det krävs inte en massa konstiga ingredienser som sedan bara står och blir för gamla…jag har många gånger blivit besviken på många av de s.k. kändiskockarnas recept. Jag har köpt hem halva butiken och ändå har det inte blivit någon höjdare, och efter några månader får jag slänga många ingredienser då de blivit för gamla. Jag hade ALLA ingredienserna till Åses marinad hemma så inga problem…snabbt och lätt! Jag kan bara rekommendera alla att pröva detta recept med valfria tillbehör! Tack Åse för ännu ett toppenrecept!
Tack snälla Cattie för fina rader! Vad glad jag blir! Härligt att det smakade och att ni och gästerna uppskattade måltiden <3