Här kommer en smarrig helgrätt 🙂
Helgen ligger ju runt hörnet!
Jag har glömt att ge er receptet, detta åt vi en fredag för några veckor sedan – såååå gott! Kanske chokladpannacotta till dessert? =)
Jag har lite variationer på såsen på bloggen sedan tidigare. Ibland har jag kyckling, ibland fläskfilé, ibland kotletter och nu fick det bli fläskytterfilé.
Såsen bör täcka köttet annars kan det bli torrt så använd mindre form. (Nedan för stor form)
Köttet behöver inte förstekas men det är så klart valfritt ifall man vill.
Rätten sköter sig själv i ugnen! En sådan där perfekt bjudrätt när man ändå har så mycket annat att fixa med innan gästerna kommer.
SLURP!
Skriv ut
Fläskytterfilé i himmelsk grönpepparsås
- Portioner: 6-8
Ingredienser
2 fläskytterfiléer, putsade
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl grädde
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja (kinesisk eller japansk)
1–2 msk dijonsenap
2 msk grönpeppar
3 msk konc. kalvfond
1–2 msk konjak (kan uteslutas men ger god smak)
smör att steka i
salt, svartpeppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 g.
Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i smör. Mortla grönpepparn.
Vispa ner grädde och övriga ingredienser till såsen. Börja med mindre senap och öka till önskad smak / styrka.
Lägg de putsade fläskytterfiléerna i en ugnsform och häll såsen över. Se till så köttet är täckt.
Sätt in i ugnen i ca 1 timme. Sätt gärna i en stektermometer, 65 grader innertemperatur ger ett saftigt kött.
Ta upp filén på skärbräda och skär i skivor, lägg tillbaka i såsen.
Servera med valfritt tillbehör.
Hoppas det smakar 🙂 Berätta gärna om ni gjort rätten.
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
87 kommentarer
Det blev så gott och köttet mört!!! Mums😋😋😋 Det är en ny lyxig favorit!
Vad roligt att du uppskattar detta? Tack för fin feedback!
Alldeles för fet sås för min smak.
Det är ju enkelt åtgärdat genom att använda magrare mejeri.
Super god
Jag slog i 1dl konjak då jag alltid har mycket konjak och whisky i mina olika pepparsåser.
Då högsta betyg ifrån mig.
Tack för fin feedback!
Super gott, jag blandade med creme fraiche med smak av chili , rekommenderar! 👍
Åh smarrigt! Det får jag prova!
Supergott. Jag tog en stor tesked dijonsenap, räckte bra. Då det blev kvar till dagen efter tärnade jag kötten och tog lite av såsen, rörde ihop och serverades som pastasås. Även det rekommenderas. Mums
Jösses, det var en av de godaste såser jag ätit!
Ville klicka i 5 stjärnor, men det gick inte.
Om du klickar lite till höger om sista stjärnan så går det! haha! Vet inte varför det blivit så… ska luska! Vad roligt att det smakade! KRAM
Fruktansvärt gott, min son som inte äter mycket, älskade maten! Fungerar fint som vegetarisk med, tog sambal oelek i.
Vad roligt!! tack för feedback! Alltid roligt när barnen gillar <3
Blir supergott!
Har gjort denna rätt flertalet gånger och bjudit på. Alla som ätit har uppskattat smaken och det saftiga köttet.
Mycket gott. Serverade den med rösti och lite grön sallad. Tack.
Toppengott
Hej, kan man förbereda och servera senare?
Hej!
Javisst!
Ska såsen kokas först?
Hej!
Nej det behövs inte 🙂
Instämmer, toppenfin. Har lagat den flera gånger.
Härligt Kerstin! Tack för fin feedback!
Mycket gott recept som jag kommer att använda flera gånger, kan rekommendera att använda en stektermometer och en innetemperatur på 65 grader då blir det riktigt saftigt
Den ser himmelskt god ut, å lättlagad tydligen. Passar mig utmärkt det
Hoppas det smakar när du provar! 🌸
Ska göra den idag så det ska bli spännande att se vad vi kommer att tycka om rätten.
Men jag har nog ingen senap i och ingen konjak har vi heller hemma.
Det här är så himla gott 🤩
Roligt att du uppskattar! 🥰
Fantastiskt gott!
Jätte gott och lätt att göra.Jag tog ingen senap i och mera grönpeppar än de stod.Hade oxå i konjak och de förhöjer smaken.De här kommer jag att göra flera gånger.
Konjak är underbart i, det har jag också ofta! Härligt det smakade!
Det var gott men jag tycker att dijonen tog över trots att jag bara tog 3 msk, 2 hade varit tillräckligt. Nu försvann det mesta av grönpepparsmaken bakom senapssmaken
Hej! Ja det är därför jag skriver ”Börja med mindre senap och öka till önskad smak / styrka.” Det är individuellt hur mycket dijonsmak man gillar, vi gillar mycket smak i vår familj, så du skulle ju börjat med kanske 1 msk och ökat till önskad smak/styrka.
Skulle gärna göra denna i helgen när vi har gäster. Tyvärr är en i sällskapet allergisk mot vitlök. Kan jag bara utesluta den eller bör jag ersätta den med något? Är just grönpeppar-smaken jag är ute efter.
Så gott och blir lika uppskattat varje gång av alla i familjen, både barn och framförallt mig!!
Härligt att höra Maria! Tack för feedback! 🥰
Så gott! Har gjort det flera gånger och det är väldigt uppskattat av sambo, mina barn och deras familjer!!
Mycket gott! Lätt och snabbt att förbereda, och sen bara 1 timme i ugn! Härligt!
Härligt det smakade!
Blev jättegott, tyvärr hade jag ingen grönpeppar hemma.
Så kommer prova igen med grönpeppar. Men blev himla gott ändå.
Lite för mycket senapssmak tycker vi på denna och om man äter den med barn så ska man nog krossa alla grönpeppar korn.
Så gott! Hade även i en msk konjak.
Så gott och hela familjen tyckte det var super gott!! Ska jag göra igen!
Vad härligt att det uppskattades! 💖
Viken soja använder du?
Ska laga detta i dag men undrar vad det är i receptet som gör såsen ”röd”?
Den är lite brunröd och det beror på sojan, kalvfonden och senapen i kombo.
Skriv gärna vilken soja du använder i receptet, tack!😊
Tänkte bjuda på detta till helgen med fläskfilé men blir osäker på tillagningstiden…fläskytterfilé är ju kotlett så antagligen är fläskfilé magrare och kanske blir torrt om det ska stå i ugnen en timme? Eller är det samma tillagningstid för fläskiflé (och även kycklingfilé då den väl har samma fetthalt som fläskfilé) som ytterfilé?
Låter f ö jättegott!
Fläskfilé är något fetare än kycklingfilé och fläskytterfilé men det är marginellt.
Så du kan köra på samma!
Tack Åse!
🤗❤️
Jag har fläskytterfilen i ugnen i 1 h, som enligt recept, men det blev lite torrt. Nästa gång blir det lite kortare. Annars var det riktigt gott!
Hej Martin! Täckte såsen köttet?, det ska det göra =)
Bjöd hem min mamma på detta nu idag och det smakade verkligen toppen bra!!
Vad härligt att höra Britta! Tack för feedback!
Jättegott! Men gjorde om den lite…tog samma ingredienser men tog inte i så mycket grönpeppar…lade till en buljongtärning och tillagade i min järngryta. Blev 5 poäng!
Härligt det smakade Barbro!
Hej! Tänkte göra din fläskytterfile i grönpepparsås till lördag, då vi har gäster. Vad drack ni för vin till?
Mvh Ellinor Olsson
Hej!
Oj det kommer jag inte ihåg så här 1,5 år senare tyvärr =)
Berätta gärna på bolaget vad ni ska äta så hjälper de er med ett passande tips! Smaklig spis!
Har gjort den här rätten flera gånger. En favorit, väldigt god i matlådan också.
Jättegott, en ny favvo
Lagade detta igår och det var verkligen en fullpoängare! Jättegott! Detta blir min nästa bjudrätt! Tack Åse för ett ännu ett superrecept!
Kram
Anna
Så roligt att höra! Skön lördag!! <3
Tack! Jättegott! Det blir min nästa bjudrätt. 🙂 Vilket vin drack ni till?
Hej Vill bara kolla en sak. Tänkte göra ovanstående maträtt med fläskfilé. Blir inte köttet torrt när man steker det så länge.
Vad tycker du? Fläskfilé är ju ganska magert kött….
Nej det blir det inte =) Vill du vara än mer försiktig kan du sänka till 150 gr men lite längre kanske då, kolla gärna med termometer!
Vi åt detta i söndags och den 17-åriga dotterns kommentar var:
Detta är det godare jag ätit på länge!
Kul när familjen uppskattar när man testar nya rätter……
Vad roligt att höra! Alltid roligt när barnen uppskattar! tack för feedback =)
Den ska inte stekas lite snabbt för att få färg?
Nopps behövs inte 🙂
Gjorde detta recept när mina föräldrar kom på söndagsmiddag idag. Både päronen, maken och barnen slickade tallrikarna😋😋
Låter gott. Vilken soya använder du? Hälsningar Sofie
Fantastiskt gott😊 Vi hade kålrorspytt till och det blev en ny favorit! Ser redan fram emot lunchlådan på jobb imorgon!
Ha en härlig helg🌸
Kul att det smakade! Kålrotspytt, vilken bra idé! Skön helg!
Mums,vad gott.Köpte Knorr grönpepparsås,2 påsar,5 dl grädde,sen i med resten,utom senapen.Så såsen blev uppkokt.Nästa gång cr fr med chili,som någon tipsade om.Maken lovordade hela måltiden,och måste hålla med honom! Tack för super goda recept 😋😋
För att det är gott =)
Tack för tipset!
Då vet jag vad jag ska göra för mat imorgon……
Japp! Kommer att laga i helgen!
Hej använder du grönpeppar i lag eller den torra?
Torr! Men lag går bra!
Tack för att du löst helgens matbekymmer åt mig😃👍! Är det minimozzarella i salladen🤔? Cecilia
Jösses vad gott det såg ut. Har skrivit ut receptet.
Hur går det med eran salsa kurs?
Ha en fin helg. Kram
Upplagt på tallriken ser det helt himmelskt ut! Jag blir hungrig bara av att se det 🙂
/Sandra https://kojatillslott.se