Pajdeg

God måndag! Hoppas ni haft en skön helg! Som vanligt går ju helgen på tok för fort!!
I lördags var jag på födelsedagskalas hos Sara då hon precis fyllt 35 år. Var jättetrevligt! Jag och Sara började med en brunch på Helsing Bar på dagen, mys!


Mums!

Jag gjorde en LCHF paj med salami, fetaost, oliver, paprika, basilika, parmesan, vitlök och tog med till buffebordet, gott!!
Receptet till pajskalet hittade jag hos Henrik på  Allt om LCHF och jag måste säga att det blev ett perfekt pajskal!! Man kan inte smaka att det är ett mjölfritt pajskal! Tack!

I dag gjorde jag en paj till som vi ska ha ikväll, en vanlig ost & skinkpaj. Gott!!

Pajdeg

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj värmen till 200 gr.

Äggstanning
4 ägg
2 dl vispgrädde
salt, peppar

200 gram riven ost (jag tog gouda)
skinka (jag tog två nävar strimlad rökt skinka)

Blanda skinka och ost och lägg i skalet, häll stanningen över. Grädda i ca 40 minuter.

 

I förrgår hade jag som sagt, salami, fetaost, oliver, paprika, soltorkade tomater, basilika, vitlök i – jag bara skar ner och blandade allt och sedan på med 200 gr riven parmesan och äggstanningen, gott!
Glömde ta bild så ni får hålla till godo med denna mobilbilden i stället ;)

Kommentarer

  1. Annakarin säger

    Hej Åse!
    Vilket märke på mandelmjöl rekommenderar du? Har förstått att det finns olika sorter med mer lr mindre bismak. Jag har Risenta hemma, men finns det nån du tycker är bättre? Är ny i lchf-världen o mycket peppad! Finns ju såå mycket nya o goda recept o hos dig har jag hittat massor som jag ska testa!

  2. Ada säger

    Hej! Jag begriper inte varför men min pajdeg blir inte så bra, jag har gjort varianter med mandelmjöl tidigare och inte varit nöjd men det ser så bra ut på bilderna här! Mitt problem är att degen bara blir en smetig sörja i bottnen och jag tycker det är så vidrigt med ”blött bröd” vill att det ska vara ett ”torrt frasigt” skal liksom. Men vad jag kan se nämner ingen det problemet här så jag hoppades att denna botten skulle bli annorlunda. Jag körde den extra länge för säkerhets skull dessutom, innan jag fyllde den. Men det blev exakt samma kletiga botten som alltid! GRRR ;-)

  3. Lena Österlund säger

    Pajerna ser jättegoda ut! Går det bra att frysa dem och hur gör man vid tiningen isåfall. Vi ska ha släktkaslas om några veckor och det vore gott med paj och lämpligt om jag kunde fixa iordning det mesta innan.

  4. Veronica säger

    Hejsan :)

    Tänkte fråga om det är måtten ca:25 cm på den springform som du använde till pajen?
    Ska nämligen göra en kycklingpaj med champ, bacon, purjo, creme fraish, paprika..den ska stå i ugnen 25-30 min 200-225 C…klarar pajskalet det efter att den förgräddats sina 8 min?

    Mvh / Veronica

  5. Stina säger

    Jag använde kokosmjöl men degen blev bara torr och smulig. Tillsatte vatten men det hjälpte inte…vad gjorde jag för fel. Körde inte heller med maskin.
    Kram
    Stina

  6. Lise-Lott säger

    Hej!
    Tack för en underbar paj!!

    Jag tog zeranoskina, tomater och mozzarellaost i min, det blev helt underbart!!
    Tog krossade linfrön i stället, hade inga sesam hemma.

    Tack igen/ Lise-Lott

  7. Lise-Lott säger

    Hej!
    Tack för en underbar paj!!

    Jag tog zeranoskina, tomater och mozzarellaost i min, det blev helt underbart!!
    Tack igen/ Lise-Lott

  8. Molle säger

    Skulle degen ha vilat innan jag trycker ut den i formen? Den kändes stabilare efter kylskåpshalvtimmen. Vilket fall – gott blev det! Tack!

  9. Sthlms tjej säger

    Åhh, det blev en grym paj!! Supergott och knaprigt pajskal. Jag tog ost,skinka, feta, rödlök, tomater och en pressad vitlök. Jummie! :)

  10. säger

    Kul, det ser jättegott ut. En annan variant som också fungerar bra, särskilt för de med nötallergi, är att helt enkelt hoppa över skalet och bara fylla en form med fyllningen.

  11. irene säger

    Tack snälla för ett underbart recept, kommer o leva på olika pajer ett tag framöver nu…
    super tack

  12. Malin Quiding säger

    mmmmmm den va suuuuupergod:) Tack för ännu ett bra recept<3

    & det bästa är att det blev en bit över som blir dagens lunch till mig:)

    :) Malin Q

  13. Malin Quiding säger

    Hej:)
    Tack för detta recept…..jag har precis slängt ihop en paj som står i ugnen nu…..den ser god ut:) Ska bli gott att få smaka den ikväll!!!
    Ha en bra dag
    Malin Q

  14. säger

    Jag åt tacopaj i fredags gjord på Henriks pajskal (det med pofiber och kokosnötmjöl) och blev helt frälst! Visste inte att han hade kommit ut med ett nytt recept så nästa gång får jag testa detta =)

  15. Anna Mattsson säger

    Tack för detta recept. Har precis gjort en ost och skinkpaj men tog solrosfrön i stället för sesam. Riktigt lågt kolhydratandel. Med din äggstanning och pajdeg samt 200 g kassler och 200 g ost (31%) blev det för 1/8: Fett: 36 g Protein: 25 g Kolhydrater: 3 g 428 kcal

  16. Anne-Lie säger

    Tack för ett supergott recept! Jag missade att man skulle mixa sesamfröna och mandelmjölet så jag kanske kan få tipsa om att det var riktigt gott även med hela sesamfrön i pajdegen :o) Den här gör vi igen!

  17. säger

    Jag brukar göra Airams pajdeg med mandelmjöl och riven parmesan.
    Den är god, men jag tycker att jag känner en bi smak (den är inte dålig, men den passar inte till allt). Nästa gång ska jag testa receptet som du gjort. Kul att kunna variera sig. :D

  18. Catrin säger

    Tack för receptet! Jag var på jakt efter ett pajdegsrecept så det kom verkligen i rättan tid!

    En fråga: I Henriks recept ingår även kokosmjöl och pofiber. Kan man m a o utelämna dem utan problem?

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Current ye@r *