God måndag! Hoppas ni haft en skön helg! Som vanligt går ju helgen på tok för fort!!
I lördags var jag på födelsedagskalas hos Sara då hon precis fyllt 35 år. Var jättetrevligt! Jag och Sara började med en brunch på Helsing Bar på dagen, mys!
Mums!
Jag gjorde en LCHF paj med salami, fetaost, oliver, paprika, basilika, parmesan, vitlök och tog med till buffebordet, gott!
I dag gjorde jag en paj till som vi ska ha ikväll, en vanlig ost & skinkpaj. Gott!!
I förrgår hade jag som sagt, salami, fetaost, oliver, paprika, soltorkade tomater, basilika, vitlök i – jag bara skar ner och blandade allt och sedan på med 200 g riven parmesan och äggstanningen, gott!
Glömde ta bild så ni får hålla till godo med denna mobilbilden i stället 😉
LCHF Pajdeg
Ingredienser
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk salt
25 g smör
1 ägg
Äggstanning:
4 ägg
2 dl vispgrädde
salt, peppar
200 gram riven ost
Instruktioner
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i liten pajform eller springform (20 cm) och nagga botten med gaffel
Grädda skalet i 175 gr i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg.
Fyll salet med valfria ingredienser och äggstanningen. Grädda i 40-50 minuter.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
98 kommentarer
Supergott recept på pajdeg!
En faborit 👌😋😋😋
[…] pajskal man vill ha är valfritt. För glutenfri lågkolhydrat så har jag ett grymt gott recept HÄR. Den här gången blev det en pajskalslös paj, det är också […]
[…] Om ni vill ha ett smarrigt recept till julafton eller juldagarna såå kommer ett här! Det är från det moderna julbordet som jag lagade upp i samarbete med matHem! Vill ni ha en glutenfri lågkolhydratpajdeg så hittar ni den HÄR […]
Hej! Har du på osten innan eller efter äggstanningen? Mvh Jacke
Jag brukar blanda i!
[…] fantastiskt god blåbärspaj jag gjorde igår. 56kilos pajskal med min egen fyllning(strö blåbär så det täcker det förgräddade bottnet, blanda 1,5 dl […]
[…] sådan god paj tillsammans med varmrökt lax – passar bra nu i sommartider! Pajdegen var min glutenfria lågkolhydratpajdeg så klart! Den är alltid ett säkert kort! Gör numera dubbel sats och har i form om 22 […]
[…] oftast i att göra även glutenfri lågkolhydratskal men vill man ha det så har ni receptet HÄR annars använd ert vanliga […]
[…] lunchen, så det passade perfekt att få hit två testare.Till pajbottnet har jag använt mig av 56kilo’s recept i en 23cm bred form.Taco-kycklingfyllning1dl turkist naturell joghurt2msk färskost2st ägg1dl riven […]
[…] lunchen, så det passade perfekt att få hit två testare.Till pajbottnet har jag använt mig av 56kilo’s recept i en 23cm bred form.Taco-kycklingfyllning1dl turkist naturell joghurt2msk färskost2st ägg1dl riven […]
[…] Receptet på pajdegen är från 56kilo. […]
[…] gjorde jag en så god middag. Jag gjorde pajskal efter 56kilos recept, sen tog dietdoctor över och resultatet blev en supergod currydoftande kycklingpaj. Denna […]
[…] Detta är en skallös paj men den kan göras med pajskal också om du föredrar det. Mitt recept på pajdeg hittar ni HÄR […]
[…] Måndag: Köttfärspaj (måste göras på helgen) Tisdag: barnvakt Onsdag: oumph, tomat- & mozzarellasallad, kall sås Torsdag: Tandoorilax med gurksås Fredag: skärgårdssoppa, räkor, creme fraiche Lördag: skärgårdssoppa, ostburgare, kålsallad med apelsin och valnötter i vinägrett Söndag: rester, ost- & skinkpaj […]
[…] Min pajdeg gjorde jag kolhydratsfri, men vilken pajdeg som helst funkar ju. Receptet på pajdegen hittade jag här. […]
[…] Till denna varianten har vi ris och sallad till. MEN, jag gillar ju mer kycklingpaj än ris så denna gången gjorde jag även en pajbotten– receptet på det hittar du HÄR. Förlåt mamsen….. Vill du ha en LCHF pajbotten har Åse en superbra HÄR. […]
Hej!
Har följt dig läääänge! Tack fär all inspo! Har tappat 6kg tack vare alla inspirerande recept och såklart min motivation! Jag måste dock fråga hur du får pajerna så fina? Jag tycker aldrig degen räcker till för att få upp den snyggt på kanterna samt att jag inte får ut den ur pajfornen som du verkar få. Vad är hemligheten?! 😊
Hej! GRATTIS ditt fina resultat!
Använd en mindre pajform, min är 20 cm i diameter och platta ut så tunt du kan med smörkniv/sked/händer =)
Hej! Brukar göra denna paj men med färdigt sesammjöl istället för att mala eget. Vilken mängd ska man ta då vet du det? Gäller fortfarande 1/2 dl? Mvh Johanna
Du är en väldigt inspirerande person! Tack för en otroligt bra blogg. Och pajen med salami blev fantastisk! Riktigt bra recept! Slutade med tomma ”fat” här hemma 🙂
Hej!! Tänkte laga denna paj ikväll! Tror du att det räcker att dubbla receptet om man vill göra den i en långpanna?
Svårt att säga, beror på storleken på långpannan.
Kan man utesluta fiberhusken i detta fall? Har allt annat hemma. 🙂 Eller ersätta den?
Mvh
Ulrica
[…] jobbresa. Tänkte tipsa er om den här goda pajen! Som ni vet så kan man ju göra det här goda pajskalet till LCHF vänligt (jag drar numera ner fettet till ca 25-30 […]
Gjorde precis som det stod men tog oskalade sesamfrön istället för skalade (hade bara det hemma) Mortlande fröna så att de skulle bli mjöliga. Tyvärr blev degen jättetorr och smulig. Tror inte detta blir gott….
Hur ska den vara i konsistensen egentligen?
Det ska bli ett mjöl av sesamfröna, därför ska de mixas 🙂
Degen blir absolut inte torr och smulig. Du glömde inte fett och ägg?
Hehe jo jag förstår att det ska bli ett mjöl, det var just därför jag mortlade fröna. (Har tyvärr ingen mixer). Tog till och med lite extra smör i smeten och ett ganska stort ägg, men den blev verkligen snustorr. Väldigt märkligt.
Jag tar tom hälften så mkt smör! Skumt!!
Tillsätt bara lite vatten i degen så blir det en fin deg. Ta bara lite!
Hej! funkar det lika bra med oskalade sesamfrön eller måste det vara skalade?
Det funkar!
Supergo pajdeg!
Har dock aldrig testat att frysa in det…funkar det bra? Åse? eller någon annan som testat?
Ja det ska gå! 🙂
Hej! Gick det bra att frysa in den eller blev den konstig? 🙂
Hej! Jag fryser ofta in paj som blir över 🙂
[…] Lunchpaj Skönt att fylla frysen med lite luncher och då är ju paj super = 6 luncher. Testade en ny pajdeg med sesamfrön vilket var super. Mycket likt vanlig pajdeg och mindre söt. Jag fyllde pajen med lite spenat, röd paprika, lök, champinjoner och såklart mycket lagrad ost… 5 av 5 […]
Hej!
Testade att göra pajdegen nu (den står i kylet), men jag har en liten fråga… Är det meningen att den ska bli väldigt smörig?
Bästa recept! Tack! Super gött!!
[…] Kebabpaj LCHF Pajdeg (hämtad från 56kilo): […]
Hej jag undrar om pajen är god om man serverar den kall på buffén
Annika
Absolut!
[…] (recept hittat hos 56kilo): 3 dl mandelmöl 0,5 dl sesamfrön (skalade) 1 ägg 1 tsk salt 1 msk fiberhusk 40 g rumsvarmt […]
[…] med crème fraiche men det gick precis lika bra utan. Receptet på pajskalet kommer från bloggen 56kilo men jag bytte ut smöret till kokosolja. Här kommer […]
[…] used this recipe from Swedish blog 56 kilo, which I will take the liberty to translate. 3 dl ground almonds 0.5 dl hulled sesame seeds 1 tbsp […]
Hej Åse!
Vilket märke på mandelmjöl rekommenderar du? Har förstått att det finns olika sorter med mer lr mindre bismak. Jag har Risenta hemma, men finns det nån du tycker är bättre? Är ny i lchf-världen o mycket peppad! Finns ju såå mycket nya o goda recept o hos dig har jag hittat massor som jag ska testa!
Hej! Sellton som finns på tex Ica maxi köper jag alltid! Super gott! 🙂 lycka till!
[…] Här hittade jag receptet. […]
Hej! Jag begriper inte varför men min pajdeg blir inte så bra, jag har gjort varianter med mandelmjöl tidigare och inte varit nöjd men det ser så bra ut på bilderna här! Mitt problem är att degen bara blir en smetig sörja i bottnen och jag tycker det är så vidrigt med ”blött bröd” vill att det ska vara ett ”torrt frasigt” skal liksom. Men vad jag kan se nämner ingen det problemet här så jag hoppades att denna botten skulle bli annorlunda. Jag körde den extra länge för säkerhets skull dessutom, innan jag fyllde den. Men det blev exakt samma kletiga botten som alltid! GRRR 😉
Hej! Vad använder du för mandelmjöl?? Förgräddar du skalet tillräckligt länge??
[…] då tacopajen. Här gjorde jag en egen blandvariant av några olika recept med bas i ett pajdegsrecept som jag hittade hos pålitliga receptkällan 56kilo. Medan jag fixade med degen så gjorde mannen […]
Pajerna ser jättegoda ut! Går det bra att frysa dem och hur gör man vid tiningen isåfall. Vi ska ha släktkaslas om några veckor och det vore gott med paj och lämpligt om jag kunde fixa iordning det mesta innan.
Undrar om du kör vanlig ugn eller varmluft??
Hejsan 🙂
Tänkte fråga om det är måtten ca:25 cm på den springform som du använde till pajen?
Ska nämligen göra en kycklingpaj med champ, bacon, purjo, creme fraish, paprika..den ska stå i ugnen 25-30 min 200-225 C…klarar pajskalet det efter att den förgräddats sina 8 min?
Mvh / Veronica
Hej jag använder en form som är 22 cm.
Jag använde kokosmjöl men degen blev bara torr och smulig. Tillsatte vatten men det hjälpte inte…vad gjorde jag för fel. Körde inte heller med maskin.
Kram
Stina
Kokosnötmjöl? Det ingår inte i receptet.
Nä jag vet men hade inte mandelmjöl så jag tog kokos…tror du att det är så stor skillnad? Det blev ok smak iaf =)
Kram
Ja mandelmjöl och kokosnötmjöl har absolut inte samma bakegenskaper och mandelmjöl är ju mycket fetare så binder bättre och ger en mörare, saftigare deg. Bättre lycka nästa gång!
Mycket god paj!
[…] genom Mat och Hälsa nr 2/2012 hittat ett fenomenalt recept på Pajdeg – à la Åse Falkman Fredriksson. Har nu gjort flertal matpajer till vänner och […]
[…] Är du sugen på att testa pajen så har du receptet här. Om du vill göra den med pajskal finns recept på LCHF pajdeg här. […]
Grymt god lchfpajdeg!! 🙂 jag älskar paj och det här pajskalet är till och med godare än det jag brukar (förlåt, brukade) göra med vetemjöl.
Hej!
Tack för en underbar paj!!
Jag tog zeranoskina, tomater och mozzarellaost i min, det blev helt underbart!!
Tog krossade linfrön i stället, hade inga sesam hemma.
Tack igen/ Lise-Lott
Hej!
Tack för en underbar paj!!
Jag tog zeranoskina, tomater och mozzarellaost i min, det blev helt underbart!!
Tack igen/ Lise-Lott
[…] någon blir sugen på att prova på dessa recept så hittar ni grunden till matpajen här och äppelpajen här. Hade inget sukrin i äppelpajen som man kan ha enligt receptet. Gillar inte […]
det blir paj till lunch idag…:-)
[…] nr 1 blir en LCHF-paj med ost och skinka i. Pajdegen är gjord på mandelmjöl och sesamfrö typ. Paj nr 2 blir (eller tanken är iaf) en […]
Skulle degen ha vilat innan jag trycker ut den i formen? Den kändes stabilare efter kylskåpshalvtimmen. Vilket fall – gott blev det! Tack!
Min deg blev mera som smet. Vad hände? Följde receptet. Hade tänkt göra en tackopaj.
Hej! Ingen aning! Följde du receptet så bör det ha blivit bra! Blev det inte bra när den fått vila i kylskåpet?
[…] två pajdegs- och mjölkfria pajer till kvällens middag. Hade tänkt göra en dubbel sats pajdeg också men timmen var tidig och jag ville skona mina grannar från ljudet av mandel som blir mjöl […]
Kan man skippa sesamfrön och ersätta med nått annat eller ingenting alls?
[…] som en vanlig paj. Den var nog nästan godare idag, dagen efter och bara lite uppvärmd i ugnen. Här är länken till receptet. Jag fyllde med ost, skinka och […]
[…] sats pajdeg 500 g nötfärs 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 1 msk grillkrydda (utan socker och tillsatser) salt, […]
[…] lånat från: 56 kilo Dela:Like this:GillaBli först att gilla denna […]
Åhh, det blev en grym paj!! Supergott och knaprigt pajskal. Jag tog ost,skinka, feta, rödlök, tomater och en pressad vitlök. Jummie! 🙂
Kul, det ser jättegott ut. En annan variant som också fungerar bra, särskilt för de med nötallergi, är att helt enkelt hoppa över skalet och bara fylla en form med fyllningen.
Ja precis, det brukar jag alltid göra: https://56kilo.se/italiensk-paj-gilchf/
Fast gott med lite tuggmotstånd :))
Tack snälla för ett underbart recept, kommer o leva på olika pajer ett tag framöver nu…
super tack
Vi har precis gjort Jamie Oliver’s lime och citronpaj med det har skalet….mumma!!
Åhhhhhh!!!! Recept???
Jag anvande ”din” deg och fyllningen harifran
https://katinkaskitchen.com/?p=1064
Anvande sukrin istallet for socker.
Det blev ooootroligt gott. Syrligt och smarrigt.
Hej sara! jag hittade receptet genom att googla efter jamie oliver lemon lime pie, hittade inte just på den sajten du skrev men det är samma recept 🙂 tack för tipset!!
mmmmmm den va suuuuupergod:) Tack för ännu ett bra recept<3
& det bästa är att det blev en bit över som blir dagens lunch till mig:)
🙂 Malin Q
Hej:)
Tack för detta recept…..jag har precis slängt ihop en paj som står i ugnen nu…..den ser god ut:) Ska bli gott att få smaka den ikväll!!!
Ha en bra dag
Malin Q
Vad kul! Var den god? 🙂
Jag åt tacopaj i fredags gjord på Henriks pajskal (det med pofiber och kokosnötmjöl) och blev helt frälst! Visste inte att han hade kommit ut med ett nytt recept så nästa gång får jag testa detta =)
Hej Åse. Nu har jag min skink och ost paj i ugnen. Ska hinna äta den innan jobbet. Har verkligen saknat pajer. Puss på dig.
Tack för detta recept. Har precis gjort en ost och skinkpaj men tog solrosfrön i stället för sesam. Riktigt lågt kolhydratandel. Med din äggstanning och pajdeg samt 200 g kassler och 200 g ost (31%) blev det för 1/8: Fett: 36 g Protein: 25 g Kolhydrater: 3 g 428 kcal
Tack för ett supergott recept! Jag missade att man skulle mixa sesamfröna och mandelmjölet så jag kanske kan få tipsa om att det var riktigt gott även med hela sesamfrön i pajdegen :o) Den här gör vi igen!
Haha bra att veta =))
Jag har ingen mixer, men kan kanske kan använda Tahini, det är väl sesamfrö på burk som är mixade?
Ja det tycker man ju! Vet inte doseringen bara!
Jag testa mig fram på ett ungefär, jag ser när det verkar bli rätt konsistens! 🙂
jag börjar få paj-abstinens så måste prova detta! Prövat en hel del andra utan att vara helt nöjd 🙁
Jag brukar göra Airams pajdeg med mandelmjöl och riven parmesan.
Den är god, men jag tycker att jag känner en bi smak (den är inte dålig, men den passar inte till allt). Nästa gång ska jag testa receptet som du gjort. Kul att kunna variera sig. 😀
Tack för receptet! Jag var på jakt efter ett pajdegsrecept så det kom verkligen i rättan tid!
En fråga: I Henriks recept ingår även kokosmjöl och pofiber. Kan man m a o utelämna dem utan problem?
Detta är ett annat recept som Henrik har, detta är det nyaste han har lagt ut.