Vi har snöat in oss lite på soppa här hemma! I förrgår blev det den HÄR supersmarriga spenatsoppan som mina barn ”kräver” var och varannan vecka 🤣
Jordärtskocka är en underbar liten knöl, en ört faktiskt! Den innehåller mängder av nyttigheter som järn och kalium, men är även rik på ett kostfiber som heter inulin. Detta är toppen för att stabilisera blodsockret och gillas av de goda bakterierna i tarmen. Så ät mer jordärtskockor, ett perfekt substitut eller komplement till potatis!
Här kommer receptet!
Skriv utZucchini- och jordärtskockssoppa
- Portioner: 4
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja eller kokosolja utan smak att steka i
1 stor zucchini
300 g jordärtskockor
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller 1,5 msk konc grönsaksfond
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
1 dl vitt vin (kan ersättas med lite citronjuice
3 dl grädde eller grekisk yoghurt
1 dl parmesan
Instruktioner
Finhacka lök och vitlök och lägg i stor kastrull. Fräs i olja tills de mjuknat.
Skölj och strimla zucchinin. Spara lite till garneringen. Skala jordärtskockorna och tärna.
Fräs zucchinin och jordärtskockan med löken i några minuter.
Tillsätt vatten, buljong, salt, peppar, oregano och vin. Låt allt småputtra i ca 20 minuter under lock.
Tillsätt grädde eller yoghurt och smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt parmesanen.
Garnera med strimlad zucchini och lite riven parmesan.
1 kommentar
Jordärtskocka, svårskalad, men ack så god! Koka potatis och skockor och gör mos/puré som serveras med valfri köttbit – 😋
Kanske dags för frun här att planera in en soppa till hösten (vilken inte är här än.. Typ mitten av september tycker jag kan vara lagom att kalla höst)
Kram 💕