Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

VÖRTBRÖD på havre (kan göras glutenfri)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 22

Ingredienser

1 liter havregryn
5 dl naturell kvarg (går bra med naturell yoghurt men kvarg är mer proteinrikt)
4 stora ägg
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1/2 paket Vörtmix fr Santa Maria eller valfria vörtkryddor *se nedan
(russin blötlagda – valfritt)

Vörtmix (1 bröd)
1/2 msk hela fänkålsfrön
1/2 msk hel anis
1/2 msk honung (eller valfri sötning)
1,5 msk mald pommerans
1 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald ingefära
1 tsk malen kanel


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Vispa ägg pösigt, vispa ner fil/yoghurt.
Mal havregrynen.
Blanda alla ingredienser. Låt svälla i 10 minuter.
Lägg ett skrynklat bakplåtspapper (inte smörpapper!) i en avlång brödform, gärna modell mindre (1 liter)
Använd en slickepott och fördela den porösa, kladdiga smeten i formen.
Sätt in i nedre delen av ugnen i 60 minuter. Lägg på ett bakplåtspapper över efter ca 40 minuter så brödet inte får för mycket färg. Ta ut efter 60 minuter om innertempen är rätt. Brödet är klart vid  96-98°C.
Låt svalna ordentligt under bakduk innan brödet skärs upp.

Notering

Energi per skiva:
118 kcal, 6 g protein, 13 g kolhydrater, 2 g fett, 2 g fiber