Halloj på er!
Måndag i går, då är det oftast Fiskmåndag hos oss!
Jag hade en hel laxsida i frysen som jag tog fram och så här brukar jag göra laxen, det älskar alla barnen!
Jag serverade min favoritsås till lax – räk- och örtsås! jag har den i några av böckerna och oftast så vänder jag ner vispad grädde i den men det skippade jag igår – däremot adderade jag till stenbitsrom i också. MUMS
Jag gör sällan sallad på isbergssallad för jag gillar när salladen är lite mustig och mer näringstät (mörkgröna bladgrönsaker) men blev sugen på just isbergssallad igår med mycket olivolja, balsamvinäger och italiensk salladskrydda.
Sparris har jag total dille på nu och äter nästan varje dag! YUMMIE!
Hollandaise gör man enkelt själv!
Skriv utHollandaise med stavmixer
Ingredienser
200 gram smör
1 msk färsk citronjuice
salt, vitpeppar
2 äggulor
Instruktioner
Smält smöret på medelstark värme, skira det (ta bort det vita som lägger sig i botten)
Lägg citronjuice och äggulor i hög skål och sätt igång stavmixern. Häll det smälta smöret sakta i en jämn stråle ner i resten medan stavmixern är i gång i botten.
Smaka av med salt, vitpeppar och ev mer citronjuice.
Sommarfräsch mat som passar buffébordet!
Skriv utHel lax i ugn med ört- och skagensås
- Portioner: 6
Ingredienser
1 hel laxsida
1 knippe dill
1–2 citroner
salt, peppar
valfritt: Häll över 1 dl vitt vin över laxen
Örtsås:
3 dl creme fraiche
1,5 dl majonnäs
80 g stenbitsrom
1 dl hackad dill och gräslök
salt, svartpeppar
1 tsk dijonsenap
2 dl skalade räkor
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 gr.
Salta och peppra laxen, hyvla smör över laxen. Lägg på citronskivor och dill. Häll över vinet.
Sätt in en ugnstermometer i laxen på tjockaste delen och låt laxen gå till ca 48-50 grader då blir den saftig (ca 20-25 minuter)
Servera med smörstekt sparris och valfritt tillbehör.
Sås:
Blanda creme fraiche och majonnäs, rör ner övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
6 kommentarer
Hej Åse,
Jag har ett av dina recept på hollandaise utskrivet som jag dock inte hittar längre…äggulor, smör, citron, vitpeppar o salt, kör m stavmixer…?
Dock, gjorde den häromdagen o den var SÅÅ god….3*** i min Guide Michelin. Men…jag ställde den några timmar i kylen innan gästerna kom, och såsen blev till en kylklamp…jag försökte tina den 30 sek i micron och då blev den som smält smör…tips? Råd?! Älskar såsen, men måste den tillredas precis innan den ska serveras?!
Hej Catti!
Ja den ska inte ställas kall, det är ju smör i =) Så gör den gärna nära innan den ska ätas eller ha i rumstemperatur ett tag innan.
Gud. Så. Gott!!! Det här måste jag prova ❤️
Ååå va hungrig jag blir 😍 Blir att göra detta till helgen. Tack för alla underbara recept du lägger ut 🤗
Använder du räkor i lag/lake, frysta skalade eller skalar du själv? Olika smak på alla, och jag använder nog alla 3 varianter, men vid olika tillfällen.
Ska definitivt göra röran till nästa laxmiddag!
Kram 💕
I såser och gratänger etc så blir jag lat och köper i lake! Kram kram 💖