Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vingryta med fläskfilé och lök


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 fläskfilé, svensk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
140 g bacon
8 små steklökar
3 morötter
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
200 gr. champinjoner
smör till stekning
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk oxfond
1 msk soja
2 lagerblad
1 tsk timjan, torkad
½ tsk rosmarin, torkad
Ev. lite redning som arrowrot
Färsk timjan till garnering


Instruktioner

Ta fram köttet i god tid så det inte är kallt.
Putsa filén från hinnor och skär fläskfilén i 3-4 cm stora bitar. Skala morötterna och skär i 1 cm slantar. Skala steklökarna, strimla purjolöken.
Skär baconet i mindre bitar. Skiva champinjonerna.
Bryn fläskfilén med bacon i en stekpanna och lägg över i gryta.
Fräs steklöken och morötterna i några minuter och lägg sedan över i samma gryta som köttet. Stek purjolök, champinjoner och vitlök. Lägg över i grytan.
Häll på vin, vatten, fond, soja, lagerblad, timjan och rosmarin. Låt puttra under lock i 10 minuter (Kyckling 25 minuter). Rör ner lite redning och låt det få ett uppkok. Servera med valfritt tillbehör.