Krustader med västerbotten och löjrom

av Åse

I annonssamarbete med Dryckestipset.se

Såååå var det lillörda’ igen!

Fler som är så otroligt trötta just nu? Jag somnar allt tidigare om kvällarna och att sova mina 8 timmar är inga problem! Lite sol hade ju suttit fint nu, känner ni inte?
Detta kanske passar till kvällen om ni vill fira lite lillörda’!

Minikrustader brukar jag ha till förplocket, de kan ju fyllas med allt möjligt! DESSA kanske ni provat redan?

I går fyllde jag dem med en västerbottenröra och det blev sååå gott!
Man kan ju även gratinera dem i ugnen som alternativ. Receptet är från Svenska Dagbladet.

Lägg sedan på en klick löjrom (stenbitsrom går ju även bra) och en liten klick smetana och finhackad rödlök hade nog varit pricken över i:et men det hade jag inte hemma haha!

Ser ni mina fina tallrikar? jag väntar på de sista i beställningen av min nya fina julservis nämligen Kählers Hammershøi Jul – ÄLSK på den!
Jag ska visa er hela servisen sedan när den är komplett.

Dessa försvann i ett rasande tempo efter fotograferingen när Daniel kom hem lite småhungrig =)

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krustader med västerbotten och löjrom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1/2 msk smör
8 st små krustader
50 gram Västerbottensost
1/2 dl crème fraiche
salt, peppar

Garnering:

8 tsk löjrom
4 tsk smetama
gräslök
finhackad rödlök


Instruktioner

Smält smöret och pensla formarna på insidan. Ställ kallt.
Riv osten och lägg den i en kastrull tillsammans med crème fraiche. Smält samman på låg värme och rör hela tiden. Krydda med svartpeppar, cayennepeppar är också mycket gott.
Fördela ostsmeten i formarna. Ställ dem i kylen ett par timmar så att de stelnar.
Garnera med löjrom, lite smetana, rödlök och gräslök vid servering.

Över till veckans vintips! Jag tänkte lägga dem på onsdagarna från och med nu, så har jag Fredagsdrinken på fredagar 🥂
Så vet ni det framöver!

François le Grand Blanc de Blancs Brut är gjord på Charmatmetoden, dvs på samma sätt som man gör Prosecco. Är man nyfiken på de olika metoderna så kan ni läsa om det HÄR
Intressant nog är att en av grundarna till producenten bakom detta vinet (anrika huset Compagnie Française des Grands Vins från 1909) var den som just uppfann Charmat-metoden vilket är den mest använda metoden för att göra mousserande vin i världen.

François le Grand Blanc de Blancs Brut är gjort på 100% ekologiskt odlade druvor och på endast gröna druvor vilket i Frankrike då kallas för Blanc de Blancs, detta ger ett finstämt mousserande vin med krispig, frisk smak och som skiljer sig från de andra champagnesorterna.

​Vinet har en inbjudande doft av gröna äpplen, päron, citrus och melon. Smaken är frisk och fruktig med pigga bubblor och ett angenämt avslut.
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, honungsmelon och grapefrukt.
Servera som en klassisk apéritif eller till sallader och lättare fisk- och skaldjursrätter.

Jag har köpt om detta vinet några gånger faktiskt för jag tycker att det är gott och passar till mycket.
Jag är oftast mer förtjust i mousserande viner gjorda på traditionella metoden som Champagne, Cremant eller Cava men det här mousserande vinet blev omtyckt.
Priset är 69:- och är en Brut.

Flaska 750 ml
Alkoholhalt 12 %
HÄR kan ni enkelt lägga en beställning till ert lokala systembolag, det brukar endast ta några dagar att få hem.

9 kommentarer

Anna-Lena 12 december, 2020 - 08:54

Att pensla krustaderna med smält smör – har det någon funktion mer än lite smak? Undrar också om du provat att gratinera dem – i så fall hur länge och med vilken värme?
PS. Tips på fredagsdrink har du skrivit om att du skulle göra ett par veckor – så undrar om jag inte ser alla inlägg eller om det inte blivit av?

Svara
Åse 12 december, 2020 - 14:28

Receptet kommer ju från SVD och jag tror att smöret stelnar i kylen och skyddar krustaderna från att bli mjuka och blöta av fyllningen.
Gratinera gör jag ofta med mjukost, brie etc. Brukar sätta in på 150 gr och tar ut dem när fyllningen fått färg och bubblar.

Svara
ÅsaS 9 december, 2020 - 16:07

Åh, krustader som är så användbart och gott! Jag brukar göra ”Chili Cheese” på de ibland, när fast food-suget sätter in och man inte kan/vill dra till Donken 😂🙈 Mamma brukade göra med nötrulle och pepparrotsost och det är ju också en god kombo. Får nog ta och göra ett litet blandat gäng till helgen, eller nästa.
Vinet lät ju också gott! Lite somrigt sådär, som skulle passa fint en solig em/kväll. Och solen, när såg vi den senast? Läste nånstans att vi tydligen hade bara 7-8 soltimmar under november månad. Inte konstigt att man är trött!
Kram och ha det gott! ❤️

Svara
Åse 10 december, 2020 - 16:03

Åhhh nötrulle och pepparrot! Goooooodaste kombon!!! Hur gjorde hon då?

Kram kram! 💖

Svara
ÅsaS 10 december, 2020 - 19:32

Oj, vet inte om jag minns helt rätt, men jag har för mig att hon finhackade rökt nötrulle och blandade det med färskost och pepparrotsvisp (visst är det den med blå text och hatt/kork på tuben? Winborgs.) Det fanns alltid minst en tub pepparrot/pepparrotsvisp i kylen. Jaja, ska inte förlora mig i minnen nu.. Iaf, den där röran fyllde hon crustaderna med. Nångång bytte hon ut nötrullen mot kallrökt lax, och det är ju också gudomligt gott! De med laxröra dekorerades med dillvippor.

Svara
Åse 12 december, 2020 - 14:29

YUM YUM YUM! Måste göra bums!! Kanske i kväll! KRAM

Svara
ÅsaS 12 december, 2020 - 21:45

Åh, gör det, och så får jag höra vad du tyckte om det! Pepparrotsvisp är ju något mildare (och utspädd) än ren pepparrot. Så vill man ha mer pepparrotssmak är det bara att byta rakt av.

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.