6,2K
Innan ”skjuts in ugnen!”
Hoppas det smakar!
Skriv ut
Det här blev verkligen supergott! Enkelt men med massor av smak och det gillades av hela familjen!
Jag serverade mos på potatis och blomkål – ett bra knep för att dra ner på kolhydraterna i ett potatismos. Man kan givetvis välja att endast ha blomkålsmos om man vill dra ner på stärkelsen ytterligare. Eftersom jag generellt endast äter kolhydrater på kvällarna så finns det ”budget” för lite extra, men som sagt välj blomkål om du sprider ut dina kolhydrater över hela dagen och äter en lågkolhydratkost.
Innan ”skjuts in ugnen!”
Hoppas det smakar!
Skriv ut
Ugnsbakad lax med örter och mos
Ingredienser
- 4 laxfiléer portionsbitar
- 1 dl majonnäs
- 1 dl creme fraiche
- 1 msk dijonsenap
- 1 dl hackad persilja, dill och gräslök
- persillade
- salt, peppar, citron
Mos
- 300 g potatis
- 300 g blomkål
- 100 gram smör
- 1/2–1 dl mjölk eller grädde
- örtsalt, peppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 gr.
- Smörj en ugnsform och lägg ner laxfiléerna. Salta, peppra och pressa en citron över.
- Blanda majonnäs, creme fraich, senap och hackade örter. Smaka av med persillade.
- Bred örtcremen över laxen och sätt in i ugnen. Använd gärna en termometer, när laxens innertemperatur är 47-48 gr är laxen klar.
- Koka blomkål och potatis (eller bara blomkål) mjuka i lättsaltat vatten (blomkålen tar ca 14 minuter på sig, potatisen 20 min) – låt rinna av och lägg tillbaka i kastrullen för att ånga av i ca 5-10 minuter på låg värme. Värm mjölken/grädden med smöret tills det smält och börjat sjuda. Vispa potatis/blomkål till mos och rör ner vätskan. Smaka av med örtsalt och peppar.
Näringsinnehåll
- Portioner: 4
Annons för TrendRehab
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
14 kommentarer
Tack för ännu ett toppenrecept! Som andra här har jag haft svårt att få till lax; jag har alltid tyckt att den blev lite torr och tråkig, men så har jag också slentrianmässigt kört den på 200 grader i 20 minuter…vilken skillnad det blir när man tillagar den på lägre värme och har koll på innertemperaturen!
Hej! När du skriver att de ska ångas av på låg värme. Har du plattan på då under tiden? Bränns det inte då? Tycker alltid min blomkål blir så vattnig så felet hag gör är nog att jag inte ångar av det tillräckligt!
Ja plattan är på och på ganska låg värme därför bränns ju inte blomkålen =)
Det här blev dagens middag och jädrans va gott det blev!
Brukar tycka fryst portionslax blir torr och tråkig. Kan det vara att jag använde termometer och ugnen på 150 i stället för 175 som gjorde dem mjälla och goda??
Tack Åse, nu törs jag använda dessa praktiska portionsbitar igen 🙂
Absolut! Lax ska tillagas på låg värme! :)) Kul det smakade! ❤️
Yes, nu blir det mer lax hos mig. Såå glad ? Tack för din härliga inspiration?
RAM på dig! ❤️
Åhh det där såg suuuupergott ut, måste testas!! Kika gärna in på min blogg om du är intresserad av hur det är att leva med ett lejon, massor av goda recept eller inrednings-DIY:s! Massa kramar ♥ http://www.sandraserafia.for.me
Åh, så gott det låter och ser ut. Nu fick jag inspiration till dagen middag. Har alla ingredienser hemma utom persilja och gräslök så det hoppar jag över. Blandar i en burk röd stenbitsrom istället. Tror det blir en god kombination? Tack för alla fina recept och tips du delar med dig??
Åh vad gott det ser ut vara får nog testas i helgen.Blomkål i moset verkar ju spännande.
Ha nu en bra helg o tack för alla goda recept som du delar med dej av.
Det här ser verkligen ut som drömmen! min make är tyvärr allergisk mot fisk 🙁
Hej!
Tack för en jättebra blogg!
En liten fråga: äter du någonsin typ desserter el dyl som innehåller raffinerat socker o vitt mjöl?
Tex om du är bortbjuden och det serveras.
Trevlig Helg!
Hej! Du kan se mitt svar till en liknande fråga tiigare idag här: https://56kilo.se/ge-lite-karlek/#comment-72755