Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ugnsbakad kolja med citron, örter och rostad sötpotatis


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

600 g koljafilé
Rimlag: 1 liter kallt vatten och 1/ dl salt.
1/2 dl olivolja
1 citron (saft + zest)
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl hackade färska örter (t.ex. persilja och timjan)
1 salladslök knippe
Ca 100 g småtomater, gärna olikfärgade

Tillbehör:
600 g sötpotatis, i klyftor eller skivor
1 msk olivolja
 ½ tsk salt
½ tsk paprikapulver
200 g haricots verts

Sås:
2 dl creme fraiche eller grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, riven
citronzest efter smak
salt, peppar
lite torkad dragon
2 msk hackad gräslök


Instruktioner

Rimma koljan först i ca 30 minuter. Ta upp och torka av försiktigt med hushållspapper.
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg sötpotatisklyftorna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och krydda med salt och paprikapulver.
Rosta i ugnen i ca 25–30 minuter. Går även att rosta i Airfryer på 180 gr i ca 20 minuter.
Under tiden förbered koljan.
Blanda en marinad av olivolja, citronsaft, zest, vitlök, honung, dijonsenap, salt, peppar och hackade örter.
Strimla salladslöken och halvera tomaterna.
Lägg koljafiléerna i en ugnsform och fördela salladslök och tomater, skeda över marinaden. FLåt stå i ca 10 minuter.
Sänk temperaturen i ugnen till 160°C när potatisen är klar och uttagen.(Håll potatisen varm)
Sätt in koljan i mitten av ugnen tills innertemperaturen når 48°C ca  8-15 min. Fisken är färdig när den lätt skivar sig i köttet, dvs i lameller. Använd gärna en termometer!
Koka haricots verts i lättsaltat vatten i ca 3 minuter.
Servera den ugnsbakade koljan med rostad sötpotatis och haricots verts och såsen.