Ingredienser
600 g koljafilé
Rimlag: 1 liter kallt vatten och 1/ dl salt.
1/2 dl olivolja
1 citron (saft + zest)
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl hackade färska örter (t.ex. persilja och timjan)
Tillbehör:
600 g sötpotatis, i klyftor eller skivor
1 msk olivolja
½ tsk salt
½ tsk paprikapulver
200 g haricots verts
Sås:
2 dl creme fraiche eller grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, riven
citronzest efter smak
salt, peppar
lite torkad dragon
2 msk hackad gräslök
Instruktioner
Rimma koljan först i ca 30 minuter. Ta upp och torka av försiktigt med hushållspapper.
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg sötpotatisklyftorna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och krydda med salt och paprikapulver.
Rosta i ugnen i ca 25–30 minuter. Går även att rosta i Airfryer på 180 gr i ca 20 minuter.
Blanda en marinad av olivolja, citronsaft, zest, vitlök, honung, dijonsenap, salt, peppar och hackade örter.
Under tiden förbered koljan. Lägg koljafiléerna i en ugnsform och pensla över marinaden. Låt stå i ca 10 minuter.
Sänk temperaturen i ugnen till 160°C när potatisen är klar. Sätt in koljan i mitten av ugnen tills innertemperaturen når 48°C ca 8-15 min. Fisken är färdig när den lätt skivar sig i köttet, dvs i lameller. Använd gärna en termometer!
Koka haricots verts i lättsaltat vatten i ca 3 minuter.
Servera den ugnsbakade koljan med rostad sötpotatis och haricots verts och såsen.