Ugnsbakad kolja med citron, örter och rostad sötpotatis

av Åse

Hej på er alla

Ja, hur börjar man ett inlägg efter det fruktansvärda dådet i Örebro igår?
En så fasansfull händelse och jag som alla andra tänker på alla de drabbade och framför allt på de anhöriga till de som förlorade sina liv igår. 😔💔

Jag sitter på kontoret (lägenheten) idag och kör kvitton och har i skrivande skull två ostkakor i ugnen så det får bli fastebryt måltiden om en timme ungefär.
Bryter här vid 15 och ska hem och köra på FlexiCore, Juni tränade igår kväll så den är framme och redo för mig =)

I måndags var mina gullisar Michelle & Millie hos oss och detta bjöd jag på – så fräscht och gott!
Sötpotatisen och potatisen tillagade jag i Airfryern, så smidigt!

Jag beställde en låda med allt möjligt från Ishavet för någon vecka sedan, bla kolja!
Kolja är en ny favorit! Prisvärd, så god och mycket näringsrik!

Såsen är SÅ fräscht och god!
Jag ringlade lite citronolja över den innan servering.

Lilla skruttan smaskade i sig både fisk och sötpotatis via smaknappen =)
Haha mormors lilla matglada tjej!

Varsågoda, hoppas ni testar!
Har du testat receptet? Berätta i kommentarsfältet vad du tyckte!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ugnsbakad kolja med citron, örter och rostad sötpotatis


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

600 g koljafilé
Rimlag: 1 liter kallt vatten och 1/ dl salt.
1/2 dl olivolja
1 citron (saft + zest)
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl hackade färska örter (t.ex. persilja och timjan)

Tillbehör:
600 g sötpotatis, i klyftor eller skivor
1 msk olivolja
 ½ tsk salt
½ tsk paprikapulver
200 g haricots verts

Sås:
2 dl creme fraiche eller grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, riven
citronzest efter smak
salt, peppar
lite torkad dragon
2 msk hackad gräslök


Instruktioner

Rimma koljan först i ca 30 minuter. Ta upp och torka av försiktigt med hushållspapper.
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg sötpotatisklyftorna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och krydda med salt och paprikapulver.
Rosta i ugnen i ca 25–30 minuter. Går även att rosta i Airfryer på 180 gr i ca 20 minuter.
Blanda en marinad av olivolja, citronsaft, zest, vitlök, honung, dijonsenap, salt, peppar och hackade örter.
Under tiden förbered koljan. Lägg koljafiléerna i en ugnsform och pensla över marinaden. Låt stå i ca 10 minuter.
Sänk temperaturen i ugnen till 160°C när potatisen är klar. Sätt in koljan i mitten av ugnen tills innertemperaturen når 48°C ca  8-15 min. Fisken är färdig när den lätt skivar sig i köttet, dvs i lameller. Använd gärna en termometer!
Koka haricots verts i lättsaltat vatten i ca 3 minuter.
Servera den ugnsbakade koljan med rostad sötpotatis och haricots verts och såsen.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab

STARTA 2025 STARKT!

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på ALLT, tex hemmaträning & IR produkter. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.