Ingredienser
- 2 äpplen, skurna i klyftor
- 2 päron, skurna i klyftor
- 4 plommon, halverade och urkärnade
- 1 dl hackade hasselnötter
- 2 msk flytande honung
- (ev 1 tsk kanel, 1/2 tsk malen kardemumma)
- 1 msk smör, skivat i små bitar
Tjinuskisås (kolasås):
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 25 g smör
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2–1 tsk malen ingefära (justera efter smak)
Instruktioner
Tillaga kolasåsen:
Blanda grädde, socker och sirap i en vid och tjpckbottnad kastrull.
Koka upp och sjud kolasåsen under omrörning i ca 10 minuter, tills såsen har en temperatur på 110 grader. Rör sedan i smör, salt, malen ingefära och vaniljsocker. Ställ öertäckt i rumstemperatur.
Värm ugnen till 200°C.
Lägg äpplen, päron och plommon i en smord ugnsform.
Strö över kanel och kardemumma. Ringla honung och toppa med hasselnötterna och smöret.
Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter tills frukten är mjuk och fått fin färg.
Njut med glass och ringla lite kolasås över.