Ingredienser
4 portionsbitar torskrygg
salt, peppar
smör att steka i
Hummerhollandaise
200 g smör
2 äggulor
1 msk färsk citronjuice
salt, vitpeppar, cayennepeppar
200 g kräftstjärtar
1 knippe dill (ca 2–3 msk hackad)
2 msk konc hummerfond
Rostade rotsaker
8-10 små delikatesspotatis
8–10 små knippmorötter
2 palsternackor
olivolja
salt, peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala morötter och palsternacka och dela palsternacken i stavar. Halvera potatisen. Lägg i ugnsform och ringla olivolja över, krydda med salt. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter tills rotsakerna är mjuka.
Gör såsen under tiden: Smält smöret på svag värme.
Lägg citronjuice och äggulor i hög skål och sätt igång stavmixern.
Häll det smälta smöret sakta i en jämn stråle ner i resten medan stavmixern är i gång i botten.
Smaka av med vitpeppar, lite cayenne och ev mer citronjuice.
Rör ner hummerfond och hackad dill och nästan alla kräftstjärtar. Smaka av med ev salt.
Sänk värmen i ugnen till 150 gr.
Låt rotsakerna vara kvar. Stek torsryggen lite snabbt i smör i het panna, den ska bara få yta. Salta och peppra. Lägg i ugnsform och sätt in en termometer. Sätt in i ugnen när temperaturen sjunkit till 150 gr.
Tillaga tills innertemperaturen är 50 grader. Ta ut torskryggen och känn efter så rotsakerna är klara.
Servera och toppa lite med några extra kräftstjärtar och en dillkvist.