Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Skreirygg med vitvinssås och kräftstjärtar


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

4 portionsbitar torskrygg, gärna skrei
salt, peppar
smör att steka i
2 fänkålsstånd
Garnering: Ärtskott & kräftstjärtar (röra med kräftstjärtar går också bra)

Vitvinssås:
1 dl schalottenlökar, finhackade
1 st timjan kvist
1 msk smör
3 dl vitt vin med hög syra
4 dl vatten
1 fiskbuljong, tärning
4 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk creme fraiche


Instruktioner

Sätt ugnen på 150 gr.
Gör såsen: Fräs lök och timjan i smör utan att få färg.
Tillsätt vin och koka tills cirka 1 1/2 dl återstår. Häll i vatten och buljong och låt reducera tills 2 dl återstår.
Koka grädde i en separat kastrull tills 2 dl återstår, det blir en härlig karamellisering av grädden! Sila av vinbuljongen och blanda med den reducerade grädden.
Mixa ner smör och creme fraiche med stavmixer.
(Gör såsen under tiden fisken är i ugnen, eller innan och bara varmhåll sedan)
Krydda torsken med salt och peppar.
Stek i smör i en stekpanna på hög värme, men inte så smöret blir bränt. ca 1 min på varje sida.
Lägg den i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 48° innertemperatur.
Under  tiden: Ansa och skär fänkålen i små bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Fördela fänkålen i djupa tallrikar, häll såsen över (inte allt). Lägg torsken ovanpå, sedan kräftstjärtar och häll lite sås ovanpå. Garnera med ärtskott.
genast.