Ingredienser
4 portionsbitar torskrygg, gärna skrei
salt, peppar
smör att steka i
2 fänkålsstånd
Garnering: Ärtskott & kräftstjärtar (röra med kräftstjärtar går också bra)
Vitvinssås:
1 dl schalottenlökar, finhackade
1 st timjan kvist
1 msk smör
3 dl vitt vin med hög syra
4 dl vatten
1 fiskbuljong, tärning
4 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk creme fraiche
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 gr.
Gör såsen: Fräs lök och timjan i smör utan att få färg.
Tillsätt vin och koka tills cirka 1 1/2 dl återstår. Häll i vatten och buljong och låt reducera tills 2 dl återstår.
Koka grädde i en separat kastrull tills 2 dl återstår, det blir en härlig karamellisering av grädden! Sila av vinbuljongen och blanda med den reducerade grädden.
Mixa ner smör och creme fraiche med stavmixer.
(Gör såsen under tiden fisken är i ugnen, eller innan och bara varmhåll sedan)
Krydda torsken med salt och peppar.
Stek i smör i en stekpanna på hög värme, men inte så smöret blir bränt. ca 1 min på varje sida.
Lägg den i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 48° innertemperatur.
Under tiden: Ansa och skär fänkålen i små bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Fördela fänkålen i djupa tallrikar, häll såsen över (inte allt). Lägg torsken ovanpå, sedan kräftstjärtar och häll lite sås ovanpå. Garnera med ärtskott.
genast.