Torskrygg av Skrei med magisk vitvinssås till Miss Li Herz Aus Porzellan von Miss Li
Vilken fantastisk måltid det här blev!
Jag hade Skreirygg från Ishavet i frysen som jag tog fram, så himla fin kvalitet!
Det här är en rätt som går att förbereda om ni ska ha gäster. Då hade jag kokat ihop vitvinssåsen och hållit den varm, samma med fänkålen: Koka och låt rinna av och varmhåll.
Hade jag serverat den här rätten till många (6-8) så hade jag sousvidat den rimmad till 46 grader i 40 minuter, sedan snabbt stekt den på båda sidorna i smör så den får yta, då kryper temperaturen upp till ca 48 vilket jag tycker är en bra temperatur.
Till den här magiska rätten provade vi Herz Aus Porzellan von Miss Li, det är inte första gången!
Det här vita vinet är ekologiskt och veganskt och är ett friskt, torrt och fruktigt vin från producenten och familjeföretaget Pflüger Estate mitt i den berömda vinregionen Pfalz i Tyskland.
Herz aus Porzellan passar i alla sammanhang, med eller utan mat till.
Vinet är en blandning av druvorna riesling, sauvignon blanc och chardonnay. Det har en inbjudande doft av sötmogen frukt med galiamelon, kiwi och grapefrukt samt hint av vit blommighet. Det är ett vin med mycket smak.
Frisk och torr med zestiga citrustoner och tropiska inslag inramat av en pärlande mineralitet.
Vinet kan endast beställas till din lokala systembolagsbutik HÄR.
Art.nr 51008 | Pris 119 kr | Flaska 750 ml | Alkhol 12%
Över till receptet!
Vitvinssåsen tar sin lilla tid så var ute i god tid, men blir SÅ himla gott!
Använd ett vitt vin med hög syra, Miss Li funkar perfekt, annat ett annat liknande.
Meeeen, titta så smarrigt!
När det kommer till kräftstjärtar så är havskräftor mitt främsta val men jag köpte faktiskt en kraft- ch räkröra i charken och lade på – det går också bra!
En galet trevlig bjudrätt eller när man vill äta extra festligt!
Här kommer receptet!
Skriv utSkreirygg med vitvinssås och kräftstjärtar
- Portioner: 4
Ingredienser
4 portionsbitar torskrygg, gärna skrei
salt, peppar
smör att steka i
2 fänkålsstånd
Garnering: Ärtskott & kräftstjärtar (röra med kräftstjärtar går också bra)
Vitvinssås:
1 dl schalottenlökar, finhackade
1 st timjan kvist
1 msk smör
3 dl vitt vin med hög syra
4 dl vatten
1 fiskbuljong, tärning
4 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk creme fraiche
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 gr.
Gör såsen: Fräs lök och timjan i smör utan att få färg.
Tillsätt vin och koka tills cirka 1 1/2 dl återstår. Häll i vatten och buljong och låt reducera tills 2 dl återstår.
Koka grädde i en separat kastrull tills 2 dl återstår, det blir en härlig karamellisering av grädden! Sila av vinbuljongen och blanda med den reducerade grädden.
Mixa ner smör och creme fraiche med stavmixer.
(Gör såsen under tiden fisken är i ugnen, eller innan och bara varmhåll sedan)
Krydda torsken med salt och peppar.
Stek i smör i en stekpanna på hög värme, men inte så smöret blir bränt. ca 1 min på varje sida.
Lägg den i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 48° innertemperatur.
Under tiden: Ansa och skär fänkålen i små bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Fördela fänkålen i djupa tallrikar, häll såsen över (inte allt). Lägg torsken ovanpå, sedan kräftstjärtar och häll lite sås ovanpå. Garnera med ärtskott.
genast.
2 kommentarer
Väl värt besväret – så GOTT!
Vad roligt att höra! tack för fin feedback!