Ingredienser
4 portionsbitar torskrygg, gärna skrei
salt, peppar
smör att steka i
Sandefjordsås:
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 tsk konc. fiskfond (Bong touch of taste)
150 g smör
1 tsk citronskal + 1 tsk citronjuice
ca 1/2 dl hackad gräslök
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 gr.
Gör såsen: Koka upp grädde och fiskfond, rör i crème fraiche men spara ca 1 msk och låt det koka upp igen. Låt koka 1 minut. Sänk värmen till 1-2 och vispa ner smöret, en tärning i taget, vispa hela tiden. Det får inte sjuda eller koka.
Stäng av värmen, smaka av med salt, peppar, citronskal, citronsaft och gräslök.
(Gör såsen under tiden fisken är i ugnen, eller innan och bara varmhåll sedan)
Krydda torsken med salt och peppar.
Stek i smör i en stekpanna på hög värme, men inte så smöret blir bränt. ca 1 min på varje sida.
Lägg den i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 48° innertemperatur.