Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Torskrygg (av skrei) med Sandefjordsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

4 portionsbitar torskrygg, gärna skrei
salt, peppar
smör att steka i

Sandefjordsås:
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 tsk konc. fiskfond (Bong touch of taste)
150 g smör
1 tsk citronskal + 1 tsk citronjuice
ca 1/2 dl hackad gräslök


Instruktioner

Sätt ugnen på 150 gr.
Gör såsen: Koka upp grädde och fiskfond, rör i crème fraiche men spara ca 1 msk och låt det koka upp igen. Låt koka 1 minut. Sänk värmen till 1-2 och vispa ner smöret, en tärning i taget, vispa hela tiden. Det får inte sjuda eller koka.
Stäng av värmen, smaka av med salt, peppar, citronskal, citronsaft och gräslök.

(Gör såsen under tiden fisken är i ugnen, eller innan och bara varmhåll sedan)
Krydda torsken med salt och peppar.
Stek i smör i en stekpanna på hög värme, men inte så smöret blir bränt. ca 1 min på varje sida.
Lägg den i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 48° innertemperatur.