Hej på er!
Här ska ni få ett riktigt gott recept med ett matchande vintips, sådana vet jag att många av er uppskattar!
Den här gången är det en vit Bourgogne.
Maurice Gentilhomme Bourgogne Chardonnay passar till Pasta, fet fisk (lax, tonfisk etc.) skaldjur, mild och mjuk ost, charkuterier – jag bestämde mig för att göra en favorit nämligen Skreitorsk med den mest fantastiska fisksåsen jag vet: Sandefjordsås!
Det här vinet är fyndklassat, producerat i Mersault som är en av de högst ansedda byarna i Bourgogne – Här görs några av världens mest exklusiva vita viner på chardonnaydruvan.
Maurice Gentilhomme Bourgogne Chardonnay visar att ett bra vin inte alltid måste komma till ett högt orimligt pris!
Den har välbalanserad syra, en markant mineralitet och kalkiga undertoner.
Det bjuder på smaknoter av gröna äpplen och galiamelon, ackompanjerat av nyanser av gul och orange citrus, en touch av örter, samt en diskret smörighet.
Vinet kan endast beställas till din lokala systembolagsbutik HÄR.
ART NR 70284 | Maurice Gentilhomme Bourgogne Chardonnay | 75 cl | ALK 12,5% | 119 KR
Nu är det ju skreitider och jag handlar min fisk hos Ishavet!
Finfina vildfångad skrei men självklart går det bra med ”vanlig” torskrygg.
Jag sousvidade min torsk men njae, jag tycker det blir bättre att steka den först , sedan kan man sousvida (48 min i 48 gr) men det går bra att tillaga i ugnen så receptet nedan är i ugn.
Jag tog den potatis som jag hade hemma och det var visst en mjölig sort, jag personligen rekommenderar fast till den här rätten. Morötterna är bara kryddade och tillagade i ugn.
Lite stekt pancetta är gott ovanpå.
Här kommer receptet!
Skriv utTorskrygg (av skrei) med Sandefjordsås
- Portioner: 4
Ingredienser
4 portionsbitar torskrygg, gärna skrei
salt, peppar
smör att steka i
Sandefjordsås:
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 tsk konc. fiskfond (Bong touch of taste)
150 g smör
1 tsk citronskal + 1 tsk citronjuice
ca 1/2 dl hackad gräslök
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 gr.
Gör såsen: Koka upp grädde och fiskfond, rör i crème fraiche men spara ca 1 msk och låt det koka upp igen. Låt koka 1 minut. Sänk värmen till 1-2 och vispa ner smöret, en tärning i taget, vispa hela tiden. Det får inte sjuda eller koka.
Stäng av värmen, smaka av med salt, peppar, citronskal, citronsaft och gräslök.
(Gör såsen under tiden fisken är i ugnen, eller innan och bara varmhåll sedan)
Krydda torsken med salt och peppar.
Stek i smör i en stekpanna på hög värme, men inte så smöret blir bränt. ca 1 min på varje sida.
Lägg den i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 48° innertemperatur.
8 kommentarer
Sandefjordsås är rena rama lyxsåsen. Så god!
Verkligen SÅ god! Min favorit!
Ser jättegott ut! Vad ligger ovanpå fisken som tärningar? Bacon?
lite knapertekt pancetta! Bacon eller parma går också bra.
Det ser gott ,måste testa. Vinet ser gott ut också. Är det torrt eller halv torrt vin.
Mmm, ser verkligen gott ut! 😋 och såsen ser så smarrig ut, jag fattar inte vad jag gör fel men när jag gjort den såsen så blir den såå tunn och rinnig…😞
Tror att du vispar ner smöret för fort. Det är en tärning i taget och det får absolut inte sjuda eller koka. Prova igen!
Okej, tack då ska jag absolut prova igen!😉