Ingredienser
Fördeg:
100 g surdegsgrund
150 g vatten
150 g vetemjöl special
Huvuddeg:
Hela fördegen
15 dl / 900 g vetemjöl special eller Manitoba Cream mjöl
5 dl vatten
20 g flingsalt
+2 msk rapsolja till formen
Instruktioner
Blanda fördeg, mjöl och vatten i en stor bunke, eller hushållsassistent.
Knåda degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand.
Tillsätt saltet och knåda ett par minuter till.
Häll rapsoljan i en stor ugnsform med höga kanter.
Lägg degen i formen och dra ut och vik den dubbel några gånger i oljan. Jag drar och viker både sidleds och upp och över.
Plasta och låt jäsa på ett varm ställe till dubbel storlek, ca 10 timmar alternativt plasta in, ställ kallt över natten. Ta ut ca 2-3 timmar i rumstemperatur.
Sätt in en bakplåt i ugnen och hetta upp i 300 gr. Sänk värmen till 250 g varmluft.
Tippa upp i degen på ett mjölat bakbord utan att knåda den. (blir fler luftbubblor i brödet då).
Pudra ovansidan med mjöl och skär ut 20 bitar som är ungefär lika stora.
Sätt in en plåt med ca 2 dl vatten längst ner i ugnen och lägg frallorna på bakplåtspapper och baka mitt i ugnen ca 10-15 minuter tills frallorna fått rejält med färg.
Låt svalna på galler utan duk.