Baka surdegsfrallor enkelt och gott hemma!
Letar du efter ett smidigt och läckert sätt att baka surdegsfrallor? Här hittar du ett enkelt recept som ger dig luftiga, smakrika frallor med den perfekta balansen mellan syra och krispighet. Med några få ingredienser och lite tid kan du njuta av nybakat bröd som imponerar på både smaklökar och gäster. Perfekt för helgfrukosten eller som tillbehör till middagen!
Ni är några som efterlyste receptet på surdegsfrallorna jag gör till helgen! De är galet goda! Till skillnad mot processat vitt bröd man köper så håller man sig betydligt bättre mätt på surdegsbröd.
Surdegsbröd innehåller fler mineraler och blodsockret höjs inte så snabbt eftersom surdeg innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier. BRA PROBIOTIKA!
Mår man bra på mindre gluten så innehåller surdegsbröd även mindre gluten. Mår man bäst på glutenfritt ja då finns det ju andra alternativ här på bloggen bland mina brödrecept!
PS! Vill ni hellre baka en limpa av surdegsbrödet? Se tips nedan!
Alternativ till frallor bakade på surdeg
Har ni inte surdeg hemma och vill ha något liknande som påminner om frallor med surdeg? Prova de här Kalljästa frukostfrallor på råg (falska surdegsfrallor) – så kan ni ta tag i att göra en surdegsgrund sedan!
Har ni ÄNNU mindre tid, prova de här supersnabba sconesliknande frukostbullarna! Blixtfrallor / Frukostbullar utan jäst

Falska surdegsfrallor

Blixtfrallor
Jag har dragit mig för att baka med surdeg under alla år för det har verkat sååå krångligt! men ack vad fel jag hade!
Sommaren 2022 fick jag en bit surdeg från Malins man (aka Fnulan) och det är den surdegsgrunden som jag fortfarande gör mitt surdegsbröd av!
Receptet på dessa frallorna kommer från Fredriks Fika.
Har ni ingen surdeg så måste ni först antingen göra en eller införskaffa =)
Så här gör jag min surdegsstart.
Surdegsgrund/start:
Dag 1.
1,5 dl vatten och 1 dl ekologiskt grovt rågmjöl
ställ ”varmt”
Dag 2.
Öppna och rör om på morgonen. Låt locket stå öppen några timmar.
Stäng locket.
Öppna och rör om försiktigt på kvällen.
Dag 3.
Öppna och rör om på morgonen. Låt locket stå öppen några timmar.
Stäng locket.
Öppna och rör om försiktigt på kvällen.
Dag 4-5
Öppna och mata surdegen med 1,5 d lekologiskt grovt rågmjöl och 1 dl vatten.
Låt locket stå öppen några timmar.
Stäng locket.
Om degen har luftbubblor som på den här bilden är surdegen klar att användas!
Sätt in i kylen om du inte ska sätta en fördeg direkt.

Surdegsstart – dag 4
Mata surdegen:
Jag matar min surdeg ca 1 gång i veckan.
Då tar jag 50 g av surdegen i ny glasburk med lock och blandar med 1 dl ljummet vatten och
1 dl grovt ekologiskt rågmjöl. Låter stå ovanför kylen i skåpet där det är lite varmare tills det bubblat upp, tar ca 6-8 timmar sedan in i kylen!
Jag gör det ofta i samband med att jag gör fördegen på fredag morgon till lördagsmorgonens surdegsfrallor.
Om jag vill ha ett nybakat frukostbröd då sätter jag fördegen på morgonen (oftast fredag morgon)
Fördegen ska stå i 12 timmar så jag plastar om bunken och sätter ovanför kylskåpet i skåpet, tar ut på kvällen och blandar ihop degen. Antingen så får degen jäsa i rumstemperatur på varmt ställe (ca 10 timmar) och bakas ut till frallor på lördag morgon eller så ställer jag degen i kylen över natten, och tar ut den ett par timmar innan jag bakar av frallorna.

Fördegen inplastad och satt till jäsning i 12 timmar

Bubblande fördeg klar för att blandas till huvuddeg
Jag har gjort degen av fördeg, mjöl, salt och vatten, hällt den i en ugnsform med 2 msk olja, dragit degen och vikt den några gånger. Sedan har jag ställt in den i kylen till morgonen. Sedan måste den stå några timmar i rumstemperatur för att jäsa upp ytterligare.
Här har jag låtit den stå i rumstemperatur i 10 timmar (dvs skippat att ha den i kylen) och degen är redo att bakas ut direkt på morgonen till frukostfrallor.
Med andra ord: Om man tex inte ska baka ut degen till frallor förrän lite senare på dagen så är det perfekt att förbereda degen kvällen innan och ha i kylen. På morgonen sedan kan man ta ut degen i rumstemperatur för några timmars jäsning.
Nu ska degen bakas ut till frallor!
Arbeta inte degen, utan dela den bara i 20 delar. Jag använder en ugnsspade för att skjuta in frallorna på den heta bakplåten. Min bakplåt är i gjutjärn, och jag hettar upp den i cirka 10 minuter på 300 grader. Sedan sänker jag temperaturen till 250 grader varmluft innan jag skjuter in frallorna!
Jag sätter även in en ugnsform med lite vatten längst ner i ugnen så frallorna får en riktigt seg och hård skorpa!
De här är gjorda på surdegsgrunden på rågmjöl sedan är huvuddegen gjord på 300 g fint rågmjöl och 600 g Manitoba Cream


De här är gjorda på surdegsgrunden + vetemjöl.
Surdegslimpa (levain)
Du kan följa samma grundrecept men istället för att forma små frallor, sårullar du degen som en rulltårta till två limpor. Lägg skarven nedåt.
- Gräddningstid: Eftersom en limpa är större än små frallor, kan gräddningstiden behöva justeras. Grädda i en förvärmd ugn på samma temperatur ( 250 grader varmluft) i 10 minuter. Sänk sedan till 200 gr. Ge brödet längre tid i ugnen, vanligtvis sammanlagt ca 50 minuter beroende på storlek.
- Kontrollera inre temperatur: För att säkerställa att limpan är genomgräddad kan du mäta den inre temperaturen, den bör vara omkring 98 gr.
Här kommer receptet!
Skriv ut
Surdegsfrallor – enkelt recept
- Portioner: 20 frallor
Ingredienser
Fördeg:
100 g surdegsgrund
150 g vatten
150 g vetemjöl special / Manitoba Cream
Huvuddeg:
Hela fördegen
15 dl / 900 g vetemjöl special eller Manitoba Cream mjöl
5 dl vatten
20 g flingsalt
+2 msk rapsolja till formen
Instruktioner
Sätt fördegen 12 timmar innan huvuddegen blandas ihop.
Rör ihop surdeg, vatten och mjöl, plasta om och sätt på varmt ställe, tex i skåp ovanför kylskåp.
Huvuddeg: Blanda fördeg, mjöl och vatten i en stor bunke, eller hushållsassistent.
Knåda degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand.
Tillsätt saltet och knåda ett par minuter till.
Häll rapsoljan i en stor ugnsform med höga kanter.
Lägg degen i formen och dra ut och vik den dubbel några gånger i oljan. Jag drar och viker både sidleds och upp och över.
Plasta och låt jäsa på ett varm ställe till dubbel storlek, ca 10 timmar alternativt plasta in, ställ kallt över natten. Ta ut ca 2-3 timmar i rumstemperatur.
Sätt in en bakplåt i ugnen och hetta upp i 300 gr. Sänk värmen till 250 g varmluft.
Tippa upp i degen på ett mjölat bakbord utan att knåda den. (blir fler luftbubblor i brödet då).
Pudra ovansidan med mjöl och skär ut 20 bitar som är ungefär lika stora.
Sätt in en plåt med ca 2 dl vatten längst ner i ugnen och lägg frallorna på bakplåtspapper och baka mitt i ugnen ca 10-15 minuter tills frallorna fått rejält med färg.
Låt svalna på galler utan duk.
IR_KAMPANJ - tom 31/3!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT. Just nu nedsatta priser på IR produkter vilket innebär hela 26% rabatt och uppåt.
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)

19 kommentarer
Tack Åse för jätte klart recept! Jag har gjort en limpa i stället för frallor, super gott!
Får man spara 100 gram ”gammal surdeg” och mata den med 2 dl mjöl och 2 dl vatten?
Hej! Det går bra! Du kan även ha 50 g surdeg och 2 dl mjöl/vatten om det är ett större tillskott surdeg du vill ha till nästa bak.
Om du bakar ofta och vill ha en pigg surdeg, kör på 100 g. Om du vill hålla den vid liv men inte mata för mycket i onödan, räcker 50 g.
Jag bakar en gång i veckan så 50 g räcker för min del.
Hej Åse! Vad har du för mjöl i fördegen till de på bilden alltså rågfrallorna?
Fördegen görs alltid på samma sätt, enligt receptet, dvs med surdegsstart och vetemjöl.
Hej Åse
Det här får jag prova.
En fråga bara, när du dag 4/5 har en ”färdig” surdeg och du skriver att du ska mata den. Då lägger du över 50g i en ny burk med mjöl och vatten. Men hur mycket är det då kvar i den första burken och vad gör man med den? Är det exakt den mängden som blir över som räcker till en fördeg?
Alltså om den första surdegen du gör räcker både till en ny att mata och till fördegen?
En förväntansfull nybörjare 😁
Hej! Nej när surdegen är klar så är den klar och du behöver inte mata den. Du sätter in den i kylen tills den används eller så bakar du direkt. Surdegen räcker till ett bak och till en matning.
Om du inte bakar med surdegen så häller du bara ut det som är över från de 50 grammen eller sparar i ny burk, eller ger bort 🙂
Jag har en förpackning av ”Bagarens Rågsurdeg” på 150 g, som jag köpte 2012, men den har ett hållbarhetsdatum till 2052. På paketet står det att man kan baka lyckat surdegsbröd på 4 timmar och nu är det redan 2025.
Receptet inkluderar att man tillsätter jäst, vatten, mjöl, olja och salt. Man blandar ingredienserna enligt eget tycke, vilket ger omkring 2-3 bröd.
Om jag vill följa det här receptet, hur kan jag göra för att få ett bra resultat? Jag förstår att jag måste köpa jäst, och det behövs 25 g av den.
Jag skulle uppskatta ett detaljerat svar på detta, och ser fram emot att få hjälp.
Med vänliga hälsningar,
Erland
Hur blir dom om man fryser dom? Vi är bara två i hushållet så det blir mycket till oss 😂
De blir perfekta! Som nya! Rosta dem gärna =)
Missade att jäsa fördegen, men degen jäste fint ändå i kylskåpet över natten. De bästa godaste frukost bullarna. Tack
Jag tycker det är för mycket vetemjöl, så jag blandar olika mjöl till 900gr och slänger i en näve frön (solros- och pumpafrön). Funger super. Blir mera nyttiga 🤗
Ja det går bra! Man anpassar själv vilka mjölsorter man vill ha!
Jag har oftast råg i mina, tycker det blir godast.
Hej , är helt såld på dessa frallor .
Jag blandar även i kummin och russin .
Använder även en del rågsikt , med gott resultat .
Alla som jag bjudit på dem tycker dom är jättegoda .
Vsda gott det låter med russin och kummin! MUMS!
Har länge matat mina surdegar men inte orkat använda dem, då suget efter nybakt bröd inte orkade vänta 48 timmar på att få äta…Men detta recept har omvänt mig helt och jag kan nu spara 200 kr på uteslutandet av Kronjäst varje månad(isch) Inne på 4e satsen av denna nu. Mycket bra och gott bröd enkelt att baka och blir bra varje gång. Fryst in och micrat upp, blir förlorar lite skorpan men ruggig gott ändå, vill man ha tillbaka skorpan är det bara vattna på och slänga in i ugnen på 180 grader i 10 min. Tack för detta!
Har precis gjort en fördeg enligt ditt recept till morgondagens frallor! Prövade för ett tag sedan och blev super bra! En undran är om man kan byta ut några dl vetemjöl mot rågmjöl ikväll? För att få de lite nyttigare.
ABSOLUT!💪🏻
Tack Åse, så jag har väntat på detta surdegsrecept, tack
Så lite! Kul det uppskattas!