Spansk kycklinggryta med saffransblomkålsris

av Åse
I betalt annonssamarbete med Dryckestipset och Wineaffair, för dig över 20 år

Happy helg på er!

Ljuvlig hundpromenad i solen även idag, så här kan det fortsätta tycker jag!
Vi fixar både inne och ute, vi tyckte att det var hög tid att ta in utemöblerna och dynorna 🙈
I kväll ska vi ha min underbara frisör och vän Malin och hennes sambo Pino här + deras tre söner så det blir 10 pers kring matsalsbordet i kväll – UNDERBART!

Här ska ni få en smarrig kycklinggryta som passar perfekt till höstens middagar!
Det går bra att byta ut kycklingen mot fläskfilé eller tex lövbiff eller varför inte högrev?
Smakrik och med vackra färger, tycker ni inte?

Jag pimpade upp blomkålsriset med saffran, det ger både vacker färg och smak – ni måste prova!
Kycklinggrytan är mustig med rostad paprika och jamon serranoskinka. En härlig spansk rätt som givetvis ackompanjerades med en spanjor i glaset!

GOSA MONASTRELL i box!

GOSA är ett ekologiskt bärigt och smakrikt vin från området Murcia i sydöstra Spanien.
Druvorna Monastrell – det spanska namnet på druvan Mourvèdre, ger smakrika viner.
Druvorna trivs mycket bra här i området som har ett varmt klimat och med en jordmåne som är rik på kalk, sand och sten.

Vinet kan med fördel serveras lite svalare i karaff – servera det till spanska tapas eller varför inte till en kryddig lammgryta eller till spansk Manchego, eller till denna rätten i inlägget! Det passade jättebra!
Det går alldeles utmärkt att dricka det som sällskapsdryck också för det här vinet är enkelt att tycka om, dessutom är det inte en massa tillsatt socker som det oftast är i andra boxviner.

Bodegas Juan Gil är östra Spaniens största producent på ekologiska viner och att vårda och bevara miljön för kommande generationer är ett prioriterat arbete på företaget. All energi i vingården genereras från solpaneler och man brukar jorden på bästa sätt för att minimera påverkan.

Gosa Monastrell 229 kr
3000 ml BiB • Årgång: 2020 • Alkohol 14% • Restsocker 4 g/l (0,4%)
Arom: Bäriga toner med mörka körsbär, färska örter, lakrits och försiktig fatkaraktär.

Ni kan läsa mer om vinet HÄR och hitta var ni kan beställa det.

HÄR kommer receptet på kycklinggrytan!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Spansk kycklinggryta med saffransblomkålsris


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

800 g kycklinglårfilé, strimlade
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk finmald svartpeppar
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
100 g jamon serranoskinka
1 tsk timjan
1 dl rött vin
2 dl vatten
1,5 msk konc. kycklingfond
400 g krossade tomater
2 st röda paprikor
färsk persilja
smör att steka i

Saffransris
500 g blomkål
salt, peppar
1 g saffran


Instruktioner

Blanda rökt paprikapulver, salt och peppar i en skål. Lägg ner kycklinglårfiléerna, rör runt och låt ligga medan du förbereder grönsakerna.
Finhacka lök, vitlök och jamon serranoskinka. Strimla paprikorna.
Hetta upp smör i en stekpanna med hög kant och stek kycklingen runt om tills den fått fin färg.
Ta upp och lägg åt sidan så länge.
Lägg ner lök, paprika och skinka i stekpannan och fräs några minuter tills löken är genomskinlig.
Blanda ner vitlöken och timjan.
Häll på rödvinet och låt allt puttra tills hälften av vinet kokat bort.
Blanda i vatten, fond, tomatkross och kycklinglårfiléerna.
Koka upp och låt puttra ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Blomkålsris: 
Ansa och riv blomkålen grovt på ett rivjärn. Koka mjukt i saltat vatten, några minuter räcker. Häll i durkslag och låt sedan ånga av på låg värme i kastrull. Blanda med saffran.

Annons för TrendRehab

JULKAMPANJ

Min kod 56KILO ger  25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.