Spansk kycklinggryta med saffransblomkålsris

av Åse

Hej på er och God tisdag!
Jag har en förkärlek för det spanska köket och dess rika smaker. Den här spanska kycklinggrytan med saffransblomkålsris är en favorit hos oss, särskilt under höstens mysiga middagar. Grytan är mustig och full av smak, tack vare ingredienser som rökt paprikapulver, jamon serranoskinka och saftiga kycklinglårfiléer. Det vackert gula saffransblomkålsriset kompletterar rätten både i smak och färg.

Det går bra att byta ut kycklingen mot fläskfilé eller tex lövbiff eller varför inte högrev?
Smakrik och med vackra färger, tycker ni inte?

HÄR kommer receptet på kycklinggrytan!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Spansk kycklinggryta med saffransblomkålsris


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

800 g kycklinglårfilé, strimlade
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk finmald svartpeppar
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
100 g jamon serranoskinka
1 tsk timjan
1 dl rött vin
2 dl vatten
1,5 msk konc. kycklingfond
400 g krossade tomater
2 st röda paprikor
färsk persilja
smör att steka i

Saffransris
500 g blomkål
salt, peppar
1 g saffran


Instruktioner

Blanda rökt paprikapulver, salt och peppar i en skål. Lägg ner kycklinglårfiléerna, rör runt och låt ligga medan du förbereder grönsakerna.
Finhacka lök, vitlök och jamon serranoskinka. Strimla paprikorna.
Hetta upp smör i en stekpanna med hög kant och stek kycklingen runt om tills den fått fin färg.
Ta upp och lägg åt sidan så länge.
Lägg ner lök, paprika och skinka i stekpannan och fräs några minuter tills löken är genomskinlig.
Blanda ner vitlöken och timjan.
Häll på rödvinet och låt allt puttra tills hälften av vinet kokat bort.
Blanda i vatten, fond, tomatkross och kycklinglårfiléerna.
Koka upp och låt puttra ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Blomkålsris: 
Ansa och riv blomkålen grovt på ett rivjärn. Koka mjukt i saltat vatten, några minuter räcker. Häll i durkslag och låt sedan ånga av på låg värme i kastrull. Blanda med saffran.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab

Min kod 56KILO ger 20% rabattALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab

2 kommentarer

Lena 10 april, 2025 - 04:06

Låter väldigt gott. Men höstens middagar? Förhoppningsvis står snart vår o sommar vid dörren.

Svara
Åse 11 april, 2025 - 11:45

”Den här spanska kycklinggrytan med saffransblomkålsris är en favorit hos oss, särskilt under höstens mysiga middagar”
Det stod inte att man enbart måste äta den då 😉 Men eftersom jag lade ut receptet i höstas så står det så.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.