Ingredienser
4 portionsbitar ryggbiff
salt, peppar, vitlökspulver
smör att steka i
Pepprig svampsås:
150 g champinjoner eller annan svamp
2 st schalottenlökar
1–2 msk hela pepparkorn *rosépeppar, grönpeppar, svartpeppar – välj eller blanda (börja med mindre mängd)
smör att steka i
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 tsk dijon
1 msk tomatpuré
1 msk tamarisoja
1 msk kalvfond
1 dl rött vin eller 3 msk konjak eller whisky
1 krm salt
Hasselbackspotatis:
1 kg Potatis Fast
50 g Smör
1 tsk Flingsalt
Instruktioner
Börja med potatisen och planera in tillagningen beroende på om köttet ska sousvidas eller stekas direkt:
Hasselbackspotatis:
Sätt ugnen på 225°. Smält smöret. Skala eller skrubba potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom.
Lägg gärna potatisen i en träslev när du skär, så att du inte skär igenom av misstag alternativt bakom en skärbräda.
Ställ potatisen i en smord, ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla med smör och ställ in i ugnen i 20 minuter.
Ta ut potatisen ur ugnen och pensla med smör. Strö över salt.
Ställ in potatisen i ugnen i ytterligare 15 minuter, tills den är mjuk inuti och har fin färg.
Krydda köttet och vakumförpacka om det ska sousvidas, kör på 2 timmar på 55-56 minuter.
Ta upp, torka av köttet och stek hastigt i smör i gjutjärn innan servering.
Om det steks utan souvide: Ta fram köttet i tid så det blivit rumstempererat. Torka av och krydda.
Hetta upp en stekpanna med rapsolja och smör, lägg i köttet när smöret slutat bubbla (gärna med någon kvist rosmarin eller timjan och vitlöksklyftor. Sänk värmen till drygt 3/4 tex 8 av 10. Rör inte biffen men ös köttet med smöret, när köttsaften börjar sippra upp (ca 2-3 min) så är det dags att vända skivorna och stek sedan 2-3 minuter till för medium.
Såsen:
Skiva svampen och stek först i torr panna så den vätskar av sig, sedan med lite smör, salt och peppar.
Krossa pepparn i en mortel eller dylikt och finhacka löksen. Fräs i smör till det mjuknat och fått lite färg. Rör ner alla ingredienser och smaka av något. Låt reducera (koka ner) till önskad konsistens. Rör ner svampen de sista 2 minutrarna.