Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sousvide ryggbiff med pepprig svampsås och hasselback


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

4 portionsbitar ryggbiff
salt, peppar, vitlökspulver
smör att steka i

Pepprig svampsås:
150 g champinjoner eller annan svamp
2 st schalottenlökar
12 msk hela pepparkorn *rosépeppar, grönpeppar, svartpeppar – välj eller blanda (börja med mindre mängd)
smör att steka i
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 tsk dijon
1 msk tomatpuré
1 msk tamarisoja
1 msk kalvfond
1 dl rött vin eller 3 msk konjak eller whisky
1 krm salt

Hasselbackspotatis:
1 kg Potatis Fast
50 g Smör
1 tsk Flingsalt


Instruktioner

Börja med potatisen och planera in tillagningen beroende på om köttet ska sousvidas eller stekas direkt:
Hasselbackspotatis:
Sätt ugnen på 225°. Smält smöret. Skala eller skrubba potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom.
Lägg gärna potatisen i en träslev när du skär, så att du inte skär igenom av misstag alternativt bakom en skärbräda.
Ställ potatisen i en smord, ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla med smör och ställ in i ugnen i 20 minuter.
Ta ut potatisen ur ugnen och pensla med smör. Strö över salt.
Ställ in potatisen i ugnen i ytterligare 15 minuter, tills den är mjuk inuti och har fin färg.

Krydda köttet och vakumförpacka om det ska sousvidas, kör på 2 timmar på 55-56 minuter.
Ta upp, torka av köttet och stek hastigt i smör i gjutjärn innan servering.
Om det steks utan souvide: Ta fram köttet i tid så det blivit rumstempererat. Torka av och krydda.
Hetta upp en stekpanna med rapsolja och smör, lägg i köttet när smöret slutat bubbla (gärna med någon kvist rosmarin eller timjan och vitlöksklyftor. Sänk värmen till drygt 3/4 tex 8 av 10. Rör inte biffen men ös köttet med smöret, när köttsaften börjar sippra upp (ca 2-3 min) så är det dags att vända skivorna och stek sedan 2-3 minuter till för medium.

Såsen:
Skiva svampen och stek först i torr panna så den vätskar av sig, sedan med lite smör, salt och peppar.
Krossa pepparn i en mortel eller dylikt och finhacka löksen. Fräs i smör till det mjuknat och fått lite färg. Rör ner alla ingredienser och smaka av något. Låt reducera (koka ner) till önskad konsistens. Rör ner svampen de sista 2 minutrarna.