Sousvide ryggbiff med pepprig svampsås och hasselback

av Åse
I betalt annonssamarbete med Dryckestipset, för dig över 20 år, innehåller annonslänk till Cervera

Ibland kan jag bli så himla sugen på en rejäl köttbit! och då sousvidar jag 9/10 gånger köttet. (jag har en Anova)
Förra fredagen så kom Daniel hem med fina ryggbiffskivor som jag körde i 2 timmar på 56 grader – YUM!

Till det så gjorde jag hasselbackspotatis, det händer inte så ofta (tyvärr!) måste göra det oftare! Jag ska prova att göra det i airfryern nästa gång! Kanske tom i kväll?

Köttet sousvidat och stekt på snabbt i gjutjärn!

Detta smarriga serverades med min goda pepparsås som jag gjort som svampsås!
Älsk på den såsen alltså och jag är ju tokig i svamp så den blir ännu godare då tycker jag.

Till detta drack vi en favorit! Nämligen Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba DOC 2019 som jag bloggat om tidigare.

Detta är ett vin är gjord på 100 % barbera och den här odlas flitigt i Piemonte och kallas därför för ”folkets druva”.
En trendig druva som har odlats på bergsluttningarna i Piemonte sedan 1300-talet.
På höstarna jagas det tryffel i skogarna runt Alba och det är inte långt ifrån dessa skogar som druvorna till Luna di Mezzanotte växer och frodas.
Klimatet är ganska svalt och detta ger en långsam mognad och därmed mer arom i druvorna.

Det är ett fruktigt, nyanserat vin med inslag av fat, kryddighet, mörka körsbär, skogshallon, söt lakrits och salvia.
Doften är varm, örtig och bärig och den har generös struktur och snygg syra.
Passar allt från rätter med tryffel till en rejäl bit Pecorino.

Klassificeringen Superiore kommer med högre krav på sig, tex måste vinet lagras minst ett år och de bästa druvorna valts ut vid skördetillfället. Detta vinet har lagrats i 12 månader på ekfat.

Jag älskar formen på de här flaskorna , så snygga och med vaxkork! Gör ju inte ont med snygga flaskor att servera från =)

ART NR 53290 | Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore, 2019 | 750 ML | Pris 129 kr | Alk 14% | Socker: 5,5 g / l
Ni kan läsa mer om vinet HÄR och hitta var ni kan beställa det.

Och därmed är det dags att ge er receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sousvide ryggbiff med pepprig svampsås och hasselback


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

4 portionsbitar ryggbiff
salt, peppar, vitlökspulver
smör att steka i

Pepprig svampsås:
150 g champinjoner eller annan svamp
2 st schalottenlökar
12 msk hela pepparkorn *rosépeppar, grönpeppar, svartpeppar – välj eller blanda (börja med mindre mängd)
smör att steka i
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 tsk dijon
1 msk tomatpuré
1 msk tamarisoja
1 msk kalvfond
1 dl rött vin eller 3 msk konjak eller whisky
1 krm salt

Hasselbackspotatis:
1 kg Potatis Fast
50 g Smör
1 tsk Flingsalt


Instruktioner

Börja med potatisen och planera in tillagningen beroende på om köttet ska sousvidas eller stekas direkt:
Hasselbackspotatis:
Sätt ugnen på 225°. Smält smöret. Skala eller skrubba potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom.
Lägg gärna potatisen i en träslev när du skär, så att du inte skär igenom av misstag alternativt bakom en skärbräda.
Ställ potatisen i en smord, ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla med smör och ställ in i ugnen i 20 minuter.
Ta ut potatisen ur ugnen och pensla med smör. Strö över salt.
Ställ in potatisen i ugnen i ytterligare 15 minuter, tills den är mjuk inuti och har fin färg.

Krydda köttet och vakumförpacka om det ska sousvidas, kör på 2 timmar på 55-56 minuter.
Ta upp, torka av köttet och stek hastigt i smör i gjutjärn innan servering.
Om det steks utan souvide: Ta fram köttet i tid så det blivit rumstempererat. Torka av och krydda.
Hetta upp en stekpanna med rapsolja och smör, lägg i köttet när smöret slutat bubbla (gärna med någon kvist rosmarin eller timjan och vitlöksklyftor. Sänk värmen till drygt 3/4 tex 8 av 10. Rör inte biffen men ös köttet med smöret, när köttsaften börjar sippra upp (ca 2-3 min) så är det dags att vända skivorna och stek sedan 2-3 minuter till för medium.

Såsen:
Skiva svampen och stek först i torr panna så den vätskar av sig, sedan med lite smör, salt och peppar.
Krossa pepparn i en mortel eller dylikt och finhacka löksen. Fräs i smör till det mjuknat och fått lite färg. Rör ner alla ingredienser och smaka av något. Låt reducera (koka ner) till önskad konsistens. Rör ner svampen de sista 2 minutrarna.

Annons för TrendRehab

JULKAMPANJ

Min kod 56KILO ger  25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

3 kommentarer

Camilla 20 februari, 2022 - 07:52

Älskar Hasselbackspotatis men måste prova receptet på såsen, låter magiskt gott. Vi gjorde dessa (blomkålvarianten) igår https://www.56kilo.se/smashed-krossad-vitlokspotatis-alt-blomkal/ som också är en riktig höjdare för lördagsmyset.

Svara
Maria 15 februari, 2022 - 20:17

Måste erkänna att jag aldrig ätit hasselback, men blev galet sugen på att testa nu 😍

Svara
Jenjo 15 februari, 2022 - 20:02

Älskar när du skriver så detaljerat i recepten hur man gör, exempelvis hur man steker köttet. Guld värt för en sån som mig! 😍
Hen en fin fortsatt kväll! ❤️🥰 Kram!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.