Jag har bara hört talas om Sous Vide men jag tror aldrig jag ätit mat tillagad på det sättet förut (inte som jag vet)
Jag fick dock frågan om jag vill recensera Sansaire Sous Vide och det verkade superspännande, fast jag var något skeptisk först.
Kött tillrett i vakumförpackad plastpåse?? Lät inte så sexigt eller gott faktiskt.
Men så fel jag hade!!! Hur ska jag någonsin kunna tillreda kött, fågel och fisk på annat sätt nu?? Så ENKELT, så GOTT! Så PERFEKT det blir!
Jag fick tipset på instagram att en tjej tillrett deras julskinka Sous Vide så det ska jag göra!
Jag är inte så intresserad av att ha ytterligare en maskin som tar plats, det är redan fullt i vårt kök och inte nog med det, jag har köksprodukter lite överallt 😉
Så att det bara är en hög stav som man enkelt kan stoppa undan är perfekt!
Det som krävs är en hög kastrull, alternativt en kantin. De finns billiga tex HÄR.
Och zip platspåsar, jag köpte mina på Ica Maxi (märke Toppits)
Temperaturer och ca tider kan man hitta lite överallt på nätet, tex HÄR.
I fredags så var det premiär och jag hade köpt oxfilé.
Jag fyllde upp kastrullen så att det nästan var till MAX strecket på Sous Vide cirkulatorn. Satte på den och väntade tills vattnet var i vald temperatur (55-56 grader för medium rare)
Jag saltade och pepprade de rumstempererade, avtorkade filéerna ordentligt.
Sedan lade jag varsin filé i en påse.
När man sänker ner påsen i vattnet så trycks luften ur och därför behövs ingen vakumförpackare! Sänk ner påsen ända ner till ziplåset, lås. Klart!
Det som är bra med Sous Vide är att köttet aldrig blir FÖR tillagad, det kan nämligen inte bli varmare än vattnet! Så det är inte supernoga att man tar köttet direkt när det är klart. Perfekt när man är många eller när man har många saker att tillreda.
Efter ca 2 timmar var köttet klart och jag tog upp det på skärbräda och torkade av. Jag hettade upp en gjutjärnspanna med smör och olja och när smöret var brunt så lade jag i filéerna och stekte dem ca 50 sek på varje sida, på så sätt får köttet fin yta utan att värmen går ner i köttet.
Resultatet? Perfekta oxfiléer!!
Jag serverade oxfilén med konjaksås, Duschesse gjord på sötpotatis och smörstekta haricoverts! Sååååå gott!
Receptet kommer i nytt inlägg senare.
I går så provade jag fisk, nämligen hälleflundra! FANTASTISKT!!
Hälleflundran torkades av, saltades och pepprades och jag lade två portionsbitar i varje plastpåse tillsammans med smält smör.
Jag ställde in cirkulatorn på 53 grader, då blev fisken helt perfekt. Medium rare, dvs inte geléeig och inte snustorr.
Fisken serverades med blomkålsmos, baconströssel, vitlöksfräst sparris och brynt smör! Såååå gott!
Hälleflundran smälte i munnen!
Nu vet ni vad ni ska önska er i julklapp, eller hur!?? =)
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
16 kommentarer
Hej jag äter stikt lchf och kan jag då äta sötpotatis ? Ulrica
Hej kan man äta sötpotatis?
Vem är man??
Hej Åse!
Hur gör du din duchesse på sötpotatis? Jag har försökt leta upp inlägg med receptet men hittar det inte.
Tack för hjälpen!
VH,
Anette
Hej Anette, jag gör enligt ordinarie recept på duchesse: 1 kilo potatis, 2 äggulor, 50 gr smör + kryddor
Vad är det för plast i påsarna? Oroar du dig för sånt, att det kanske inte är bra att tillaga mat i plast? Det kanske är nån speciell plast?
Nej det oroar jag mig inte för. Jag inbillar mig inte att det är hälsosamt dock. Toppits Ziploc som jag använder är BPA och Ftalat-fritt så alltid något.
Det här var ju intressant, men jag ser att den är ganska dyr ändå. Jag gjorde ett försök med frysväska häromdagen, men det var ju lite jobb med det.
Kanske jag fortsätter experimentera med pochering och annat men det hade varit fint med en riktigt sous vide- apparat. Då garanteras man ett bra resultat varje gång.
Tänker att skinkan är så stor så det tränger undan vattnet i kastrullen, så det inte går i så mkt vätska.
Fast jag tänkte inte på att det inte är kokande så själva torrkokningen är nog inget problem.
Spännande! Jag blir jättesugen att testa!!
Nej man anpassar kastrullen/kantinen efter det man tillreder! 🙂
Låter ju super! Trodde också att det var en maskin (typ Crock Potstorlek) och det är i alla fall inte jag intresserad av. En i denna storleken som en stav har man ju alltid plats för.
Du som har stor familj, får du verkligen plats att köra skinkan i denna? Blir det inte väldigt mycket spad i påsen? Måste man fylla på vatten under tiden, så det inte kokoar torrt?
Ja, det blir spännande att följa dina fortsatta äventyr med Sous vide!
Skinkan läggs ju i en påse och ner i kastrull eller kantin, inga problem med storlek? Eller hur tänker du? Det är ju det som är vitsen, man behöver inte fylla på med vatten eller vara rädd för att köttet blir torrt, vattnet kokar ju inte utan håller ca 65-70 grader (för skinka, andra tider för annat kött)
=)