Sockerfri Lemon Curd

av Åse

Jag ÄLSKAR Lemon Curd! Jag älskar ju allt som innehåller citron eller lime!
Men jag har inte lagat det sedan jag lade om kosten.
I går kom jag att tänka på att det ju självklart går att göra med en bra sockerersättare!
Låt mig förklara hur jag tänker kring sötning/sockerersättare.
1. Jag tycker att om man haft problem med sötsaker så är det bra att vänja av hjärnan från att ständigt kräva söta smaker. Vill man ändra sitt beteende och få en sundare vikt och ett sundare förhållningssätt till sötsaker och mat så finns det inga genvägar, begränsa allt som är sött!
Så gör jag själv. Jag äter sällan sötsaker längre, inte sockerfria och inte med socker.
2. NÄR jag väl äter sötsaker så vill jag hitta alternativ till vitt raffinerat socker. Det innebär att jag då varierar min sötning, i bland använder jag lite honung, ibland ekologisk rissirap, ibland xylitol/stevia, ibland erythritol/stevia, ibland dadlar/frukt.
Eftersom jag äter sötsaker sällan så, handen på hjärtat, då spelar det ingen roll vad jag använder! Jag har ett fungerande insulinsystem som kan ta hand om blodsockerhöjandet, jag är fullt frisk och jag har inga viktproblem.
Men jag föredrar att använda sötningsmedel som påverkar mitt belöningssystem minst och det är erythritol/stevia eller xylitol/stevia.
Alla gör de val som fungerar bäst för dem, en del äter aldrig något sött, en annan del väljer helt naturlig sötning som honung eller dadlar en tredje del mår bäst på icke-blodsockerhöjande sötning.
Det är fritt att använda vad man vill ha i mina recept.
Så! Tillbaka till lemon curden! Lemon Curd är fantastiskt gott på en rostad macka! Varför inte till helgfrallan?
Det är supergott att ha i lite rysk eller turkisk yoghurt, som fyllning i tårtor.
Eller varför inte en klick till pannkakan tillsammans med grädde!?
Eller huuuuur gott som helst i hemmagjord gräddglass!
Lemon Curd är väldigt sött därför har jag skrivit ut 0,5-1 dl. För någon som vant sig av vid socker rekommenderar jag den lägre mängden.
Det tar 5 minuter att göra lemon curd!
Så här gör jag!
012A3172


012A3701
012A3703

012A3709

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sockerfri Lemon Curd


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 3 ekologiska citroner (drygt 1 dl färskpressad citronjuice) + det rivna skalet
  • 0,5-1 dl sötning (jag tog Nick’s Use like Sugar)
  • 2 hela ägg
  • 3 äggulor
  • 50 g smör

Instruktioner

  1. Riv skalet från citronerna och pressa ut saften i en kastrull.
  2. Blanda med sötningen och värm tills sötningen smält. Rör ner smöret. Sila av.
  3. Vispa ihop äggen och vispa ner i citronjuicen under kraftig vispning (handvisp går bra)
  4. Låt absolut inte ägg och citronsmeten koka upp, det ska bara sjuda. Rör tills önskad konsistens uppkommit. Häll upp i burk, låt svalna och förvara i kylskåp, ca 1 månad.
  • Förberedelsetid: 2
  • Tillagningstid: 5

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab
IR_KAMPANJ - tom 31/3!
Min kod 56KILO ger 20% rabattALLT. Just nu nedsatta priser på IR produkter vilket innebär hela 26% rabatt och uppåt.
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab

41 kommentarer

Ann 11 november, 2023 - 10:52

Älskar den här Virdenäs och går den ofta! Tusen tack! 🤩

Svara
Fredrik 25 januari, 2020 - 11:11

Superenkelt och supergott. Nu är basen gjord inför kvällens dessert: din Triffle med leomcurd och vaniljcrème

Svara
Åse 26 januari, 2020 - 09:21

Smarrigt!!

Svara
Anna 5 februari, 2017 - 13:22

Tack, jättebra att veta! Det är ju annars lätt att tro att kokossocker är nyttigt då virgin kokosolja ska vara jättenyttigt. Tur att jag inte investerat i kokossocker…ska pröva Stevia när jag gör din lemon curd! Det låter fantastiskt gott, och vilken ynnest att kunna njuta utan en massa socker…!

Svara
Anna 5 februari, 2017 - 12:28

Ursäkta om denna fråga redan ställts här, men vad anser du om kokossocker? Kan det användas i stället för t.ex. stevia? Åse, tycker du att kokossocker är ett bra eller halvbra eller rent av dåligt alternativ om man har problem med insulinresistens?

Svara
Åse 5 februari, 2017 - 12:31

Kokossocker är högt i fruktos, det innehåller tom mer fruktos än vanligt vitt socker så jag anser kokossocker vara ett värre val än vitt socker.

Svara
Sara 1 juli, 2016 - 13:00

Vilken sötningsmedel är kolhydratsfri?

Svara
Åse 2 juli, 2016 - 10:26

Stevia och erythrithol tex Ica Sötströ

Svara
Sara 2 juli, 2016 - 15:48

Men på påsen står det 100g kolhydrater men 0g socker?

Svara
Åse 2 juli, 2016 - 16:59

Ja för att de kolhydraterna kan inte kroppen spjälka eller ta upp, det är sk sockeralkoholer och fungerar som fibrer för tarmen. DEn räknas som en kolhydrat men uppför sig inte som en utan utsöndras oanvänt i urinen.

Svara
Sara 2 juli, 2016 - 17:40

Å va bra! Tack då förstår jag 🙂

evelina 16 november, 2015 - 20:34

super go ! min blev lite besk. ska den vara det eller gjorde jag nått fel ? va kan ha gjort den besk ? 🙂

Svara
Åse 16 november, 2015 - 21:37

Antagligen sötningsmedlet eller om du fått vitt skal från citronen med?

Svara
Ewa 26 januari, 2015 - 11:55

Om man tar stevia drops ist, hur mycket ska man ta då?
Älskar lemon curd. Doppar allra helst solvarma färska jordgubbar i det, men på vintern vill jag ha det i nästan all efterrätt. Har ju varit förbjudet tills jag hittade det här.
Stort Tack. 😉

Svara
Åse 26 januari, 2015 - 16:05

Du får smaka av under tiden, det är så individuellt hur sött man vill ha det!
Visst är lemon curd gott!

Svara
Rosemarie Suominen 22 december, 2014 - 07:50

Hej, jag älskar citroner så detta måste jag absolut testa. Är det ok med björksocker?
Står på burken att det är xylitol. Dina böcker är toppen!! Såå många goda recept.
Med vänlig hälsning Rosemarie

Svara
Åse 22 december, 2014 - 09:59

Det är OK med björksocker/xylitol! Kul att du gillar! =)

Svara
sandra 8 december, 2014 - 21:19

Hej.
När du först började äta denna lemon curden fick du då ont i magen.
Gjorde denna i lördag och den var sjukt god att ha i praliner men fick jätte ont i magen efter men det vara bara jag. Ingen annan

Svara
Åse 8 december, 2014 - 21:21

Näääää inte ont, vad använde du för sötning? Jag har bara ätit sammanlagt 3 msk sen jag gjorde den, hur mycket åt du?

Svara
Jenjo 8 december, 2014 - 10:06

Vilket underbart recept. Tusen tack för detta! 🙂 🙂

Svara
Åse 8 december, 2014 - 10:32

Härligt raring! KRAM!!

Svara
Jessica 7 december, 2014 - 08:31

Ja, visst är det gott med lemon curd. Ett tips på ett fantastiskt gott mellanmål är Lindahls naturella kvarg utrörd med en msk grädde, servera med lite lemon curd och bär. Så gott

Svara
Åse 7 december, 2014 - 10:43

Ja MUMS!! bra tips!!

Svara
Anna 6 december, 2014 - 10:12

Wow, tack! Är som du, älskar Lemon curd, men den man köper innehåller ju mer socker än citron…ska absolut testa den här! Vad har du för bröd på bilden? Ser ut som Rasker, men det är det väl inte antar jag:-)

Svara
Åse 6 december, 2014 - 10:14

Haha nääää det är mitt formfranska recept! =) Du hittar det under kategorin lchf bröd =)

Svara
Ammie 5 december, 2014 - 21:52

Hur stor är kolhydrathalten tror du? Jag äter just nu väldigt strikt LCHF men det här verkar för bra för att missa.

Svara
Åse 6 december, 2014 - 10:22

Hej! Det beror helt på vilken sötning du väljer och hur mycket du använder. Men använder du kolhydratfri sötning så blir dte ju inte många gram per portion. Mest fett och protein ju.

Svara
Ann-Sofie 5 december, 2014 - 11:49

Mums! Ser verkligen fräscht ut.
Försökte svara igår, men fick konstigt felmeddelande…hahah OMG hur läser jag?? Men jag tror att jag läste det jag VILLE läsa, en New York med Åse 🙂
Ha en skön fredag, kramen

Svara
Åse 5 december, 2014 - 11:50

Hahah jag förstår ju HUR du kunde läsa fel! Det gjorde fler 😉 Stooooor kram!

Svara
Marja-Liisa Huuhtanen 5 december, 2014 - 09:59

Åse, ett stort tack för receptet.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.