Alltså.. inte trodde jag dagen skulle komma då jag fick till en kola utan socker som faktiskt är minst lika god som en vanlig sockerkola! Men det har jag!
I min LCHF-livsstil så har jag inga förbud. Jag äter socker, potatis, bröd etc men det sker ytterst sällan och i liten mängd. Med min ätstörningshistoria så fungerar inte förbud. Mitt belöningscentra i hjärnan går bananas då och det enda jag kan tänka på är det jag INTE får äta.
Så det är en oerhört stor vinst att jag numera äter en hälsosam lågkolhydratkost som grund och vid vissa valda tillfällen så äter jag annat utan ett allt eller inget beteende.
Får jag välja så äter jag ju hellre något sockerfritt sött än något med socker i och det vet jag att många av er också gör så hoppas ni gillar detta receptet nu i juletid!
Fiber Syrup / Fiber sirap är ett sirapsliknande sötningsmedel som passar till att göra proteinbars och för att ersätta honung eller sirap. Finns i en klar variant och en mörkare variant.
Jag köper mina HÄR och HÄR.
Detta receptet kräver Fiber Sirap, jag kan inte garantera receptet med honung eller annat sötningsmedel.
För skojs skull mätte jag mitt blodsocker med min FreeStyle Precision blodsockermätare. Jag åt 3 kolor på fastande mage och mätte efter 30 minuter + 1 timme. Ingen onormal ökning av blodsockret (och därmed inte heller insulinet) Efter 1.5 timme var blodsockret nere på samma som innan kolorna (5.1 mmol/l)
Inget sockersug genererade det heller. Inte för att det betyder att jag kan eller bör äta en massa kola och ändå hålla blodsockret i schack men det är intressant att veta att sötningsmedel i form av Ica sötströ och Fiber sirap inte ökar mitt blodsocker mer än normalt.
Näringsvärdet för 1 lakritskola är:
Alla ingredienser blandades ihop i vid tjockbottnad kastrull. Vid 124-125 grader är kolan klar! Jag rekommenderar termometer och gärna en sådan från Ica Maxi som är en slev med inbyggd termometer!
Det tog ca 30 minuter för kolan att bli perfekt!
Jag hällde upp smeten i liten platsbytta á 13 x 18 cm.
Helt underbart goda!
In i smörpapper får de nu vänta tills en dag när jag blir sugen på en =)
Recept på klassisk sockerfri gräddkola finns HÄR!
Länka gärna till mina recept om ni använder recepten som inspiration till egna recept.
OBS! Receptet blir en liten sats, kan med fördel dubblas!
Om kolan kokar ner för mycket så kan den skära sig, därför kan det vara bra att dubbla receptet. Om fettet skiktar sig: När kolan uppnått 124-125 g, rör ner en droppe vatten eller grädde och rör tills den gått ihop igen. Häll sedan upp i form.
Skriv ut
Sockerfri Lakritskola
Ingredienser
- 1 dl vispgrädde
- 0,75 dl fibersirap gold
- 0,5 dl Ica sötströ
- 50 g smör
- 2 msk kakao
- 2 msk lakritspulver
- Skalet av 1 citron
- Flingsalt
Instruktioner
- Lägg grädde, fibersirap, sötströ och smör i en tjockbottnad, vid kastrull.
- Låt koka upp och låt sedan sjuda på låg/medellåg värme i ca 30-35 minuter. Rör inte för ofta. Jag rekommenderar en termometer, när temperaturen visar 124-125 grader är kolan klar. Rör i lakritspulver och kakao i smeten, rör slätt. Häll upp i bakpappersklädd liten form. Strö citronskal och flingsalt över, låt stelna i kylen.
Näringsinnehåll
- Portioner: 22
33 kommentarer
Hej! Kan man skippa kakaon?
Hej! Supergod! Men kan man säga att den är sockerfri när det är socker i? Det är ju bättre än det raffinerade vita men ändå? Bara en undran. Kram
Hej! Även mjölk och grädde innehåller socker.
Kolan innehåller inget tillsatt vitt socker. Men som sagt det beror ju på hur man tolkar sockerfri 🙂
Hej!
Tänkte testa detta recept, men när jag trycker på Scale (2x eller 3x), så uppdateras allt utom Fibersirap och Sötströ. Ska man alltså inte dubblera dessa ingredienser om man gör dubbel sats? Känns lite konstigt…
/Gunilla
Jo de ska också uppdateras vet inte varför det blir så ibland
Tror ni det funkar med kokosgrädde istället för vanlig grädde?
Toppenrecept!
Det skiktade sig och gick inte ihop trots grädde och omrörning. Fler tips om det händer igen?
Antagligen kokat för länge!
Hej! Kan man frysa dom nu fram till jul?
Mvh
Det går bra!
Kanongoda lakritskolor! Perfekta redan första gången, min sats kokade nog 35 minuter.
Så goda!!! Tack för inspiration.
Som en dröm!! Gjorde smörkolavarianten först, grymt bra den med!
Nu har jag gjort din lakritskola men med lite modifikation enligt önskemål från min son. Vi hade i en matsked lakritssirap från början (tyvärr inte sockerfritt men för någon enstaka kola…..). Smaksättning blev salmiakpulver och 2 tsk salmiaksalt. Han älskar nämligen saltlakrits. Nu har den står i frysen över natten. Det skall bli intressant att smaka. Tack för det fina receptet och din blogg som är en otroligt härlig inspirationskälla på samma sätt som dina böcker. 💝😃
Älskar dessa kolor, det var ett tag sen jag gjorde en omgång men nu hann jag äntligen. Brukar du förvara dem i rumstemperatur eller i kylen. Minns att de blev torra o hårda efter några dagar i kyl förra hösten när jag gjorde dem.
Kan man använda sukrin melis istället för sötströ?
Det kan nog fungera!
Tack snälla för snabbt svar! Var så nöjd att sirapen hann komma med posten, att jag glömde att kolla hur mkt sötströ vi har hemma. 🙂 God Jul!
Samma för mig gällande att fettet skär sig! Har dock gjort smörkolan också och den blev helt perfekt.
Behöver man kanske öka någon av de andra ingredienserna i.o.m kakaon och lakritspulvret??
Hej! Jag har gjort lakritsen flera ggr och det var bara första gången det skar sig. Mystiskt.
Väldigt märkligt, just eftersom smörkolan blev jättebra.
I vilket fall så hällde jag upp geggan och in i kylen. Det la sig lite fett längs med kanterna men det blev ändå riktigt gott!
Superimponerad i vilket fall av receptet, smakar precis som vanlig kola! Nu blir farfar som är diabetiker riktigt glad 🙂
Vet du, jag uppdaterade receptet nu med att kakao och lakritspulver rörs ner när kolan är klar. Kan vara något med de ingredienserna som ställer till det. Jag har precis gjort en sats nu på det sättet, inga problem! GOD JUL! Hälsa farfar!
Hej Åse!
Nu har jag gjort receptet 2 gånger och båda gångerna har det skurit sig .. trots inget rörande direkt och låg värme.
Vad gör jag för fel?
Och du kokar till 124-125 grader? När jag kokade för länge första gången så skar det just sig.
Den hade inte ens kommit upp i 124 grader innan den skar sig 🙁
Märkligt! Men skär den sig så går det att vispa ihop den igen som tur är.
Bästa kolan jag någonsin ätit! Tack!
Hej
Ville bara förvarna att om man ändrat receptet till större sats ”på knapparna” så ändras inte mängden på sirap och sötströ men övriga ingredienser blir större. Du rekommenderar dubbel sats och jag va på vippen att göra rakt av men sen upptäckte jag att det inte kunde stämma.
Tack för headsup!