Sockerfri Chokladdoppad Lakritskola

av Åse

Hej hej!

Åh jag är sååååå pepp på både helg och adventmys!
Vi ska ha årlig traditionell adventsmys med grannarna, glöggtapas som förra året – YUM! Vi kör knyte och jag har några ideer om vad jag ska bidra med.

Har ni något planerat?
Ni har kanske någon tradition kring advent? 🌟

Dessa sockerfria kolorna är helt underbara! lika goda som sockerkola!

Prova vetja!

Näringsberäkning hittar ni HÄR (lägg till för chokladen)

Fler kola recept hittar ni i min Julgodis kategori HÄR

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chokladdoppad lakritskola


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 2 betyg

Ingredienser

Kolan:
2 dl vispgrädde
1,5 dl fibersirap
1 dl sötströ
100 g smör
1 tsk eko vaniljessens eller pulver
2 msk kakao
2 msk lakritspulver (gärna saltlakritspulver)

Vit chokladdopp:
150 g vit choklad (finns sockerfri)
citronarom eller citronpulver eller rivet skal av 1 citron

Mörk chokladdopp:
150 g mörk choklad (finns sockerfri)


Instruktioner

  1. Lägg grädde, fibersirap, sötströ och smör i en tjockbottnad, vid kastrull.
  2. Låt koka upp och låt sedan sjuda på låg/medellåg värme i ca 30-35 minuter. Rör inte för ofta. Jag rekommenderar en termometer, när temperaturen visar 124-125 grader är kolan klar. Rör i lakritspulver och kakao i smeten, rör slätt. Häll upp i bakpappersklädd liten form (ca 20 x 20). Låt stelna i frysen tills den går att skära i, skär 20 bitar. Frys in.
  3. Smält chokladen i vattenbad (var för sig), blanda i citron i den vita chokladen. Doppa kolorna i chokladen (låt rinna av lite) och lägg på bakplåtspapper. Strö gärna lite citronskal på de vita kolorna och flingsalt på de mörka.
  4. Förvara kallt.

16 kommentarer

Jennie 22 december, 2018 - 15:37

Var köper du den sockerfria vita chokladen? Hittar inte i vanliga butiker, bor ändå i Sveriges fjärde största stad 🙂 Mitt lager från Spanien börjar sina..

Svara
Åse 23 december, 2018 - 10:10

Jag beställer oftas från lite olika webshoppar, svårt att få tag i så jag bunkrar när jag hittar =) Här finns tex.

Svara
Jennie 23 december, 2018 - 11:49

Tack för svar! Nu är de klara och en stor favorit hos alla 😋
God jul!

Svara
Åse 23 december, 2018 - 11:51

Kul att höra Jennie! GOD JUL!

Svara
Antoienette Wärnbäck 10 december, 2020 - 19:33

Jag har nu testat två gånger, men efter ca 15 minuter så skär det sig😬 Första gången hade jag för varmt, var därför noga andra gången att sänka värmen ordentligt… Kan det vara att jag har Nicks fibersirap och sötströ från Hermesetas?
Även om de blev stenhårda så var smaken gudomlig, så hoppas jag kan få till det!

Åse 10 december, 2020 - 19:34

Ja det är vad jag hört att Nicks inte verkar fungera. Trist!

Helene 10 december, 2018 - 22:52

De godaste kolorna ever😃👍






Svara
Barbro 1 december, 2018 - 10:06

Bakar alltid pepparkakor till första advent.
Sen äter vi lutfisk o dricker julmust på första advent .

Svara
Ulrika 1 december, 2018 - 08:48

Det här receptet måste jag prova. Jag är inte så van vid att baka med sötningsmedel, så jag undrar vad är sötströ? Är det ”sweet like sugar” som är på bilden??

Svara
Åse 1 december, 2018 - 10:05

Nej Ica söt strö är det jag rek, detta på bilden är samma fast utlandsköpt

Svara
Lotta 30 november, 2018 - 18:45

Ser ju väldans gott ut måste testa😁

Svara
Marika 30 november, 2018 - 16:02

Mmm, de såg goda ut! Tyvärr avskyr jag lakrits så funkar det att bara skippa lakritspulvret tror du eller ska man lägga till lite extra kakao kanske? Nu har ju kolan visserligen lakrits i namnet så kanske det går att hitta andra kolarecept för en icke lakritsälskare ;o) men det lät gott med choklad och vanilj och så såg de ju fantastiskt inbjudande ut! :o)
Önskar en fin advent!

Svara
Åse 30 november, 2018 - 17:30

Kolla bland de andra kolarecepten =) Tex smörkolan, su kan ha de som grund och smaksätta som du vill =) Fin advent på Dig! 🌟

Svara
Ulli 30 november, 2018 - 15:11

Efter att ha fått tjuvsnaska på dina kolor så är jag säååå glad över att du delar med dig av receptet!! Lovar att livet blir lite bättre med dessa kolor i munnen!! Kram och tack!!💕






Svara
Åse 30 november, 2018 - 15:12

Haha härligt Ulli 🤩❤️💕 Kraaaaam

Svara
Monica Kobayashi 30 november, 2018 - 14:25

Det här receptet måste jag testa i helge. Ha en mysig advent

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.