Ingredienser
- 1 liter filmjölk
- 1 kg rågsikt
- 2 dl mörk sirap
- 4 tsk bikabonat
- 2 tsk bakpulver
- 1–2 tsk salt
- ev. 2 msk brödkrydor
(för vörtbröd: 2 påsar Vörtmix Santa Maria och byt ut 3 dl filmjölk mot 3 dl porter)
Instruktioner
- Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig.
- Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta een stund i matberedaren.
- Häll smeten i en smord mindre långpanna (23 x 31 cm)
- Sätt in långpannan i kall ugn och sätt gärna en termometer i brödet. Sätt ugnen på 150 gr. När innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 1-1,5 timme.
- Ta ut brödet och låt svalna.
- Dela brödet i 4 mindre bröd. Förvara i frysen och ta fram vid behov.
Näringsinnehåll
- Portioner: 4