15,K
Det hör till ovanligheterna att ett vanligt brödrecept hamnar här i bloggen numera men så här i jultid så tycker jag att detta receptet förtjänar att hamna här! Kanske till julafton, ni som äter lite annat än ni brukar då.
Detta blir ett perfekt vörtbröd också!
Detta receptet har jag bakat i några år och mina barn brukar önska sig det till lördagarna. Hellre hembakat bröd än köpebröd är min melodi!
Ett enkelt och snabbbakat filmjölksbröd utan jäst!
(Vill ni ha ett lågkolhydrat vörtbröd? Då hittar ni det HÄR)
Här har jag gjort ett vörbröd av det!
2 påsar vörtmix (Santa Marias)
och byt ut 3 dl filmjölk mot en flaska (33 cl) porter! Jag upplever att det behövs liiiiite extra rågsikt, degen ska bli kladdig och tjock men inte rinnig.
Snabb sirapslimpa
Ingredienser
- 1 liter filmjölk
- 1 kg rågsikt
- 2 dl mörk sirap
- 4 tsk bikabonat
- 2 tsk bakpulver
- 1–2 tsk salt
- ev. 2 msk brödkrydor
(för vörtbröd: 2 påsar Vörtmix Santa Maria och byt ut 3 dl filmjölk mot 3 dl porter)
Instruktioner
- Häll upp filen i en bunke. Blanda i sirapen. Rör tills det blandat sig.
- Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta een stund i matberedaren.
- Häll smeten i en smord mindre långpanna (23 x 31 cm)
- Sätt in långpannan i kall ugn och sätt gärna en termometer i brödet. Sätt ugnen på 150 gr. När innertemperaturen är på 97 grader är brödet klart, det tar ca 1-1,5 timme.
- Ta ut brödet och låt svalna.
- Dela brödet i 4 mindre bröd. Förvara i frysen och ta fram vid behov.
Näringsinnehåll
- Portioner: 4
33 kommentarer
Så himla gott! Både det med filmjölk och vörtbrödet. Jag fick fick ha det längre i ugnen.
Hej!
Tack för alla goda recept.
En fråga gällande detta bröd, i receptet har du skrivit detta:
”Sätt in långpannan i kall ugn och sätt en termometer i brödet. Sätt ugnen på 150 gr. Sätt därefter in i ugnen.”
Jag blir lite förvirrad😂😉. När ska brödet in i ugnen? Är det kall ugn som gäller?
Ska göra detta som vörtbröd med russin i😋
God Jul. Mvh Maria
Haha ooops får ändra! Ugnsformen med brödet ska in i kall ugn på 150 gr. Inte viktigt med termometer, jag brukar den gå i ca 70 minuter så vet jag att det är färdiggräddat! GOD JUL!
Vilket underbart recept😀. Bakad detta idag med vörtkryddor och porter som du tipsade om, tog även i russin. Otroligt gott
Kan man göra detta bröd glutenfritt?
Mvh Marie
Tack för ännu ett jättebra recept! Lätt och snabbt att baka, smakade som ett vanligt bröd, man kände inte filmjölkssmaken som man kan göra på andra filmjölksbröd. Jag bytte brödkryddorna mot 2 msk vörtkryddor och det blev jättegott! Nästa gång tar jag nog i lite mer, för vörtsmaken blev inte så stark.
Åh så trevligt tänkte faktiskt att göra vörtbröd av det! Det ska jag göra slag i!
Vart blir bäst att grädda, i mitten eller i nedre delen av ugnen?
Längre ner!
Ska brödet in i den uppvärmda ugnen?
Jag har testat att byta ut bikarbonat mot bakpulver och för mej fungerade det inte. Testat två gånger
men det blev inte alls bakat utan bara degigt så,det får nog bli bikarbonat om man ska baka det här.
Hej!
Använder du varmluft i receptet?
God fortsättning!
Kram
Hej! Nej då skriver jag det i receptet =) Alltid vanlig ugnsluft annars! GOD JUL!
Hej Åse. Har du testat att baka med Sempers bovete och teffmjöl? Jag fixar ju inte rågmjöl pga glutenallergi och hittade recept på glutenfritt vörtbröd på deras sida. Tänkte om du har testat och kan ge mig kolhydrat fakta om dessa mjöler. Jag följer dig nu och älskar dina recept och tips inför denna stora mathelg…hihi. Kram Anchi
Hej! Bovete absolut men inte teff!
Både bovete och teff är bättre kolhydratkällor än råg, de är inga lågkolhydratmjöl dock – tror de båda ligger på ca 68-69 gram kh per 100 gram.
Låter spännande med ett vörtbröd bakat på det, jag får prova 🙂
Hej igen! Nu förstod jag att du menade att Semper har en färdig produkt med dessa mjöler, hittade det på deras hemsida. Det innehåller 74 gram kh per 100 gr dvs lika mkt kolhydrater som rågmjöl, sedan är det ju ett bättre mjöl men som sagt inget lågkolhydrat.
Å tack Åse för svaret. Jag tänker prova att baka det. Kommer njuta av någon skiva då och då. Har inte hittat något gott glutenfritt bröd. Äter aldrig bröd men ska nog unna mig liiite i jul. God jul på dig. Kram
Hej Åse!
Helt OT, men jag hoppas att det är OK.
Jag undrar om du kan säga något om ghee i förhållande till kokosfett? Jag vet att du använder det senare, men undrar vad du anser om ghee? Det beskrivs som en mirakelprodukt med diverse hälsobringande egenskaper, och sägs vara särskilt lämpligt att steka och fritera i.
Tack.
M v h
Anna
Hej! Ghee är inget annat än skirat smör dvs mjölkfett 🙂 Bra att steka i och man kommer bort från mjölkproteinet.
Åååå sirapslimpa det var längesedan. Tänk med lite julskinka på… nu längtar jag Kram
Oh, skulle så härna vilja göra det här brödet till familjen även om jag inte själv kan äta det.
Men går det att ta någon annan syrad produkt som är mjölfri. Någon som vet?
Jag har bakat med yoghurt och det blev lika bra. Har bakat limpan i mer än 20 år och tröttnar aldrig.
Kan det fungera att ersätta bikarbonat med större mängd bakpulver??
Jag vet inte, prova! =)
Bara en nyfiken fråga. Vad blir det för skillnad om man tar ljus sirap istället? Tack för receptet. Hälsning Carola
Det får inte samma färg eller smakar lika mustigt men det funkar ju säkert hur bra som helst ändå.
Tack för ditt svar. Har köpt ingredienserna idag. Ska baka detta imorn
Lycka till! Ett riktigt bra recept!
Tack för recept, det ska jag testa!
Det står först att ugnen ska sättas på, sen att brödet ska sättas in i kall ugn 😊 Vilket gäller?
skrev fel på menades med IN (i ugnen)