Ingredienser
4 smördegsplattor (Ica)
ägg att pensla med
dill och citron till garnering
Skagenröra:
(till fyra stycken används ca 200 g skagenröra)
400 g skalade räkor
1/2 rödlök, finhackad
1 kruka dill, fint hackad
1 dl majonnäs
(2-3 msk creme fraiche)
1/2–1 citron, skalet och 1 tsk av citronsaften
ev. lite riven pepparrot
salt, peppar
Instruktioner
Börja med skagenröra och ställ den kallt så att den får ”sätta sig”.
Sätt ugnen på 200 gr vanlig ugnsvärme.
Lägg den finhackade löken i kallt vatten i ca 30 minuter, då blir löksmaken mildare. Låt runna av på hushållspapper sedan.
Lägg räkorna i en skål, blanda ner majonnäs, dill, rivet citronskal (börja med mindre mängd), citronsaften, lite pepparrot och rör ner lite creme fraiche för lösare skagen (valfritt) – smaka av med salt & peppar. Ställ kallt.
Smördegen: Ta ut två plattor en stund innan och när de tinat, stansa ut rundlar med hjälp av ett champagneglas modell större. Nagga och pensla med ägg, lägg på bakplåtspapper och sätt in i ugnen. När de blir lite för höga och sneda, tryck till med stekspade något. Efter ca 10 minuter har de fått fin färg och är klara. Skär av locket (inte helt) när de svalnat och fyll med skagenröra. Garnera med citron och dill.
Näringsinnehåll
- Portioner: 4