Smördegssemlor med skagenröra till Karl Fredrik Prosecco

av Åse
I betalt annonssamarbete med Dryckestipset, för dig över 25 år

Gokväll!
Hoppas ni haft en fin söndag och är laddade för en ny vecka! =)

Här ska ni få en ljuvlig kombo för en kommande festlighet eller helg, nämligen lättlagade smördegssemlor med en supergod skagenröra och till det en nyhet! Nämligen Karl Fredrik Prosecco Organic Brut!

Ni känner säkert igen trädgårdsprofilen Karl Fredrik Gustafsson som med  sitt floristhantverk på vackra gården Eklaholm på Österlen inspirerar många!

Utöver blommor & trädgård så har Karl Fredrik även ett stort intresse för god mat och dryck.

”En prosecco kan ibland bli för söt, men inte den här då den har en låg sockerhalt men är ändå fruktig och blommig. Bubblet har oändliga möjligheter, är sprudlande fluffigt och passar alla tillfällen!” / Karl Fredrik.

Och det håller jag med om, jag är generellt inte så glad i prosecco just för att den ofta kan vara för söt och smakar mest som päroncider men Karl Fredrik Prosecco doc organic smakade fräscht fruktigt och var perfekt till smördegssemlorna.

Vinet är ett friskt och fruktigt mousserande vin med smak av persika, gröna äpplen och Nashipäron samt lätta toner av akaciablommor och inslag av citrusfrukter. Det har en låg sockerhalt.
Servera gärna vinet till lättare rätter som fisk och skaldjur eller matiga sallader.

Ni kan enkelt lägga en beställning HÄR (fraktfritt) till ert lokala systembolag.
ART NR 51003 | Karl Fredrik
Prosecco Organic Brut | 750 ml | ALK 11,5 % | 120 KR

Smördegssemlor är enkla att göra, idéen kommer från världens bästa plockkreatör nämligen min vän Jenny (@Matbubbel på instagram)
Om man inte äter smördeg så kan man enkelt bara njuta av skagenröra =)

Smördegspaketet förvarar jag i frysen och tar ut två plattor som tinar snabbt.
Rundlarna tas ut enkelt med hjälp av ett lite större champagneglas eller cocktailglas typ Nick & Nora.
Naggas med gaffel och penslas med uppvispat ägg.

Skjuts in i ugnen på 200 grader och 10 minuter (c) är de klara.
Tips, om de skjuter i höjden för mycket och blir ojämna, ta en stekspade och tryck till dem lite i ugnen efter ett tag.

Smördegen kan tillagas ett bra tag innan de ska fyllas, men när de är fyllda så ska de serveras direkt.
Skagenröra förbereds med fördel några timmar innan och förvaras kallt.

Så gott och trevligt!

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Smördegssemlor med skagenröra


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

4 smördegsplattor (Ica)
ägg att pensla med
dill och citron till garnering

Skagenröra:
(till fyra stycken används ca 200 g skagenröra)

400 g skalade räkor
1/2 rödlök, finhackad
1 kruka dill, fint hackad
1 dl majonnäs
(2-3 msk creme fraiche)
1/21 citron, skalet och 1 tsk av citronsaften
ev. lite riven pepparrot
salt, peppar


Instruktioner

Börja med skagenröra och ställ den kallt så att den får ”sätta sig”.
Sätt ugnen på 200 gr vanlig ugnsvärme.
Lägg den finhackade löken i kallt vatten i ca 30 minuter, då blir löksmaken mildare. Låt runna av på hushållspapper sedan.
Lägg räkorna i en skål, blanda ner majonnäs, dill, rivet citronskal (börja med mindre mängd), citronsaften, lite pepparrot och rör ner lite creme fraiche för lösare skagen (valfritt) – smaka av med salt & peppar. Ställ kallt.
Smördegen: Ta ut två plattor en stund innan och när de tinat, stansa ut rundlar med hjälp av ett champagneglas modell större. Nagga och pensla med ägg, lägg på bakplåtspapper och sätt in i ugnen. När de blir lite för höga och sneda, tryck till med stekspade något. Efter ca 10 minuter har de fått fin färg och är klara. Skär av locket (inte helt) när de svalnat och fyll med skagenröra. Garnera med citron och dill.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

4 kommentarer

Marie 13 oktober, 2023 - 18:52

Är receptet en förrätt eller huvudrätt?

Svara
Åse 13 oktober, 2023 - 19:21

det är en munsbit dvs plock

Svara
Siv Lind 4 september, 2023 - 18:54

Måste prova på min tjejträff nästa vecka. Ser fantastiskt goda ut. Hur många cm är ditt glas i diameter och hur många får du ut på ett ark?
Kram på dig!
Siv

Svara
Sussanne Söderström 3 september, 2023 - 19:25

Ser fantastiskt gott ut! Ska prövas! Var kommer de fina bubbelglasen ifrån?
Mvh Sussie

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.