Ingredienser
Hamburgerbröd:
2,5 dl vetemjöl
2,25 dl grekisk yoghurt
2 tsk bakpulver
<1/2 tsk salt
ev ägg + sesamfrön
Hamburgerdressing:
1 dl majonäs
0,75 dl Tacosås
0,5 dl bostongurka (eller finhackad smörgåsgurka/saltgurka)
lite salt och peppar och lökpulver
Burgare
500 gram nötfärs, högre fetthalt (20-23%)
salt, peppar
Instruktioner
Hamburgerbröden:
Sätt ugnen på 200 gr.
Tillsätt ingredienserna i en skål och blanda med en träslev eller slickepott tills degen går ihop.
Använd sedan händerna för att knåda degen några gånger tills den blir slät och sammanhängande. Dela degen i 4 delar och forma bullar. Pensla ev med ägg och strö sesamfrön över.
Grädda till gyllenbruna i ca 15 min.
Rör ihop ingredienserna till dressingen och ställ kallt tills servering.
Stek burgarna: Dela upp färsen i 4 bollar. Arbeta inte färsen mer än att löst forma bollar. Salta och peppra. Hetta upp en gjutjärnsgryta, när den är upphettad (max värme) sänk till 75% och lägg i två bollar åt gången och smasha med antingen en hamburgerpress eller baksidan av en kastrull. Tryck och pressa i 10 sekunder.
Vänd efter ca 2 minuter och stek sedan 2 minuter till.
Montera med favorittillbehören som ost, lök, ketchup och senap.