I går kom barnens farmor, Daniels mamma och min svärmor Nete upp ♥
Vi korkade upp lite bubbel, och skålade bl.a för våra vänners förstfödde (de vi fått bubblet av så kändes bra att öppna den just i går!)
Det var även dags för veckans vinprovning! Andra vinet i serien Whatever It Takes som jag skrev om förra veckan.
Whatever It Takes är en välgörenhetsorganisation som tillsammans med berömda personer världen över säljer produkter där en del av överskottet går till olika välgörande ändamål.
Bland de kändisar som beslutat att stötta Whatever It Takes finns bland annat David Bowie, Coldplay och Penélope Cruz som alla varit med om att skapa egendesignade viner av hög kvalitet för den goda sakens skull. I skrivande stund har Whatever It Takes-stiftelsen dragit ihop över 6 miljoner dollar i välgörenhet.
I går var det alltså dags för rosévinet Coldplay. Jag tror inte maten var det bästa valet till detta vinet tyvärr. Vinet försvann lite i de mustiga smakerna av rotfruktsgratängen. Tror det hade varit fantastiskt gott till en fiskrätt eller ännu hellre som ett standalone vin, tex apertif. Fruktig smak med körsbär och hallontoner. Smaskigt!
Färgen var knalligt rosa, åt det blå hållet – nästan lite syntetisk färg, läckert, men jag föredrar nog ljusrosa roséviner.
Vi har mer kvar i flaskan så jag ska ta och prova det idag igen – utan mat denna gången.
Pris: 99:-
[button color=”lightgray” size=”large” link=”https://www.vinguiden.com/utskick/whatever-it-takes/?c=blogg_56ki” target=””]Kan beställas här[/button]
Betalt samarbete med Vinguiden.com, omdömet är mitt personliga.
Vi grillade kyckling och korv som vi åt med en galet god rotfruktsgratäng! Så här gjorde jag den:
6 dl vispgrädde
900 gram potatis (uteslut potatis om du inte äter det, öka då på kålroten!)
1/2 kålrot
2 palsternackor
2 morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk torkad timjan
1 krm muskotnöt
3 dl västerbottensost
Färsk timjan (vilket jag glömde lägga på igår!)
Sätt ugnen på 225 grader
Skär rotfrukterna i tunna skivor. Koka upp i grädde och riven vitlök, salt och peppar och låg koka i ca 10 minuter. Dra bort från plattan och blanda med skivad lök och hälften av osten. Lägg över i ugnsform och strö resternade ost över. Gratinera i ca 15 minuter eller längre, tills rotfrukterna är helt mjuka och gratängen har fått fin färg.
Garnera med färska timjankvistar vid servering.
Så galet gott!
Jag gjorde min goda fetaoströra som är såååååå god!
2 dl creme fraiche
150 gram äkta fetaost
2 rivna vitlöksklyftor
salt, peppar
Blanda ihop allt och låt stå i kylskåp ett tag innan servering.
Nu ska jag dra mig ut till Väla och ikväll ska jag ut och äta med min Sara. Så mys!
7 kommentarer
Jo just ja, glömde fråga dig.. är det okej med rotfrukter inom lchf som du hade i din rotfruktsgratäng? ( Potatis är ju inte okej men morot, kålrot & palsternacka då, är det okej..? )
Hej Åse! Började i måndags med lchf
Funkar rättika istället för potatis tror du?
Absolut!
Skulle antagligen även funka fint med sötpotatis ist f vanlig potatis, känns bättre ur GI-synpunkt!
Absolut, det kan man ha! fast sötpotatis är ännu mer stärkelserik och kolhydratrik än potatis, fast ÄR nyttigare. Men potatis och sötpotatis skiljer sig oerhört mkt i smak (är ju inte ens en potatis) så jag tycker att man då lika gärna kan ha mer morötter för den är mer lik moroten i smak än potatis.
Jag gillar när du nämner potatis som i detta recept, till de som inte tycker om kålrot. Fetaoströran måste jag testa!