Ingredienser
Potatispuré:
- 1 kg mjölig potatis
- 75 g smör
- 2 dl varm mjölk eller grädde
- Salt och peppar efter smak
Bacon- och löktopping:
- 1,5 paket bacon
- 1 purjo, strimlad
Balsamicosås:
- 1 finhackad schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl vatten
- 3 msk rörsocker eller sockerersättning
- 3 dl rött vin (tex Pinot Noir eller Merlot – inte vin med fatkaraktär)
- 3 msk Aceto Balsamico
- 3 msk kalvfond
- 1 tsk tomatpuré
- några krossade svartpepparkorn
- 2 tsk maizena utrört i vatten
- Smör att blanka av med
Instruktioner
- Börja med såsen:
Fräs lök och vitkök i lite smör/olivolja tills den blivit mjuk.
Strö socker/sötning ovanpå. Fortsätt fräsa en stund.
Vispa ner vin, vatten, balsamvinäger, fond, sötning och smaka av med salt och peppar.
Låt reducera tills ca hälften återstår. Sila av löken eller låt den vara kvar, red ev såsen med maizena blandat med vatten och rör ner en klick smör för att blanka av såsen.
Smaka av såsen med salt, peppar och om såsen upplevs för söt, balansera med syra tex lite färsk citronjuice eller vinäger.
Varmhåll. - Skala potatisen och lägg i iskallt vatten en stund för att dra ut stärkelsen.
Skölj ur vattnet ordentligt och fyll sedan med nytt vatten och salt.
Koka i ca 20 minuter tills den är mjuk. (Under tiden stek bacon och purjo enligt instruktioner i punkt 3 nedan)
Låt vattnet rinna av och lägg tillbaka potatisen i kastrullen och ånga av på låg värme.
Pressa potatisen genom en potatispress och blanda sedan med det varma smöret.
Blanda med tex en träslev. Blanda sedan ner den varma mjölken och rör till ett luftigt mos.
Smaka av med, vitpeppar. - Skölj och skiva purjolöken. Strimla och stek bacon i en stekpanna. Tillsätt purjolöken efter en stund och stek till önskad färg och krispighet. Ta upp och håll varmt.
- Värm upp en stekpanna till hög värme och tillsätt en smörklick och lite olja.
Krydda ryggbiffen med salt och peppar.
Lägg ryggbiffen i pannan tillsammans med en vitlöksklyfta och någon kvist timjan. Stek i 2–3 minuter per sida för medium rare. Ös biffarna med smör/olja under tiden.
Låt ryggbiffen vila i cirka 10 minuter innan du dela den i två delar. - Montera rätten, först rödvinssåsen , sedan moset, ryggbiffen och purjo- och baconfräset ovanpå. Toppa med lite timkan.