Skomakarlåda

av Åse

Skomakarlåda är en älskad rätt från det svenska köket, perfekt när du vill ha något rustikt och smakrikt. Traditionellt består rätten av stekt lövbiff serverad på en bädd av potatismos och toppad med knaperstekt bacon och krämig rödvinssås. Namnet ”Skomakarlåda” tros ha sitt ursprung från att rätten var populär bland skomakare och andra hantverkare som behövde mättande mat under sina arbetsdagar.
En klassiker som aldrig går ur tiden.

Hej vänner!

Vi hart en lugn och skön hemmahelg här och det är SÅ välbehövligt! Varit fullbokade helger ända sedan början av november. Så jag har mest softat och tittat på film (Carry On på Netflix), serier och strax blir det senaste avsnittet av Outlander.
Men innan dess ska ni få det här receptet på skomakarlåda som vi åt igårkväll. HUJEDAMEJ så gott!
Det går bra med annat kött än ryggbiff! Oxfilé, kyckling eller varför inte stekt lax elelr stekt torskrygg!?
Jag sousvidade min ryggbiff men har ni ingen sousvide går det så klart bra att steka direkt i panna enligt mina instruktioner nedan.

Om ni vill sousvida:
Salta och peppra biffarna. Stek snabbt i het stekpanna med smör + olja.
Sousvida i 1,5 timme på 54-55 gr. Vila i folie i ca 10 min efteråt. Hetta upp samma panna igen som du gjorde din presear i och stek några sekunder på varje sida. Skär upp och montera på moset.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Skomakarlåda


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

600 g ryggbiff
salt, peppar
smör och olja att steka i
timjan, vitlök

Potatispuré:

  • 1 kg mjölig potatis
  • 75 g smör
  • 2 dl varm mjölk eller grädde
  • Salt och peppar efter smak

Bacon- och löktopping:

  • 1,5 paket bacon
  • 1 purjo, strimlad

Balsamicosås:

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl vatten
  • 3 msk rörsocker eller sockerersättning
  • 3 dl rött vin (tex Pinot Noir eller Merlot – inte vin med fatkaraktär)
  • 3 msk Aceto Balsamico
  • 3 msk kalvfond
  • 1 tsk tomatpuré
  • några krossade svartpepparkorn
  • 2 tsk maizena utrört i vatten
  • Smör att blanka av med

Instruktioner

  1. Börja med såsen:
    Fräs lök och vitkök i lite smör/olivolja tills den blivit mjuk.
    Strö socker/sötning ovanpå. Fortsätt fräsa en stund.
    Vispa ner vin, vatten, balsamvinäger, fond, sötning och smaka av med salt och peppar.
    Låt reducera tills ca hälften återstår. Sila av löken eller låt den vara kvar, red ev såsen med maizena blandat med vatten och rör ner en klick smör för att blanka av såsen.
    Smaka av såsen med salt, peppar och om såsen upplevs för söt, balansera med syra tex lite färsk citronjuice eller vinäger.
    Varmhåll.
  2. Skala potatisen och lägg i iskallt vatten en stund för att dra ut stärkelsen.
    Skölj ur vattnet ordentligt och fyll sedan med nytt vatten och salt.
    Koka i ca 20 minuter tills den är mjuk. (Under tiden stek bacon och purjo enligt instruktioner i punkt 3 nedan)
    Låt vattnet rinna av och lägg tillbaka potatisen i kastrullen och ånga av på låg värme.
    Pressa potatisen genom en potatispress och blanda sedan med det varma smöret.
    Blanda med tex en träslev. Blanda sedan ner den varma mjölken och rör till ett luftigt mos.
    Smaka av med, vitpeppar.
  3. Skölj och skiva purjolöken. Strimla och stek bacon i en stekpanna. Tillsätt purjolöken efter en stund och stek till önskad färg och krispighet. Ta upp och håll varmt.
  4. Värm upp en stekpanna till hög värme och tillsätt en smörklick och lite olja.
    Krydda ryggbiffen med salt och peppar.
    Lägg ryggbiffen i pannan tillsammans med en vitlöksklyfta och någon kvist timjan. Stek i 2–3 minuter per sida för medium rare. Ös biffarna med smör/olja under tiden.
    Låt ryggbiffen vila i cirka 10 minuter innan du dela den i två delar.
  5. Montera rätten, först rödvinssåsen , sedan moset, ryggbiffen och purjo- och baconfräset ovanpå. Toppa med lite timkan.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab
IR_KAMPANJ - tom 31/3!
Min kod 56KILO ger 20% rabattALLT. Just nu nedsatta priser på IR produkter vilket innebär hela 26% rabatt och uppåt.
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.