Ingredienser
- Skal från 500 g räkor/skaldjur
- 1/2 fänkål
- 1/2 gul lök
- 1 morot
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk konjak
- 1,5 dl vitt vin
- 3 msk tomatpuré
- 1/2 tsk chiliflakes
- 5 vitpepparkorn
- 5 svartpepparkorn
- 1 lagerblad
- 2 dillstjälkar
- ca 6 dl vatten (tills skalen nästan är täckta)
Instruktioner
- Skär lök, morot, vitlök och fänkål i mindre bitar. Lägg detta och skalen i en kastrull och fräs i lite olja. Tillsätt tomatpuré, konjak, vin och kryddor. Fyll på med vatten så det täcker skalen. Låt puttra ca 20 min.
- Sila av. Häll den avsilade buljongen i en kastrull. Låt koka ihop till cirka en tredjedel återstår, ca 4 dl ska bli kvar. När buljongen reducerats låt den svalna.
- Frys in eller använd direkt.
- TIPS: Frys in i portionsbitar, till exempel i istärningslådor