Skaldjursfond / Räkfond

av Åse

Hej på er!
En ganska rejält trött Åse är det idag, men vet ni det är sista dagen med matlagning och fotografering idag till nya boken! HURRA! Det har varit en intensiv vecka men jag håller deadline *Tjohoooooooo*
Ska bli härligt att kunna bjuda er på nya recept här i bloggen igen!
Helgen bjuder på kalas för Alice, grannmys på kvällen och på söndag ska vi bara slappa, umgås i familjen och bl.a gå och titta på Miss peregrines hem för besynnerliga barn.
Min och Annas nya bok är ju en Fisk (Skaldjur) & Grönt bok och äter man mycket skaldjur så vet ni hur trist det är med illaluktande skal i slasken, men vet ni – det behöver ni inte ha! Gör som jag och frys in skalen och ta fram när ni har tid att koka fond på dem!
En hemmagjord god skaldjursfond är grym som smaksättare i såser, som soppbas etc.
012a3684


012a3689
012a3690

012a3705
YUM!!
Fonden är nu infrusen och väntar bara på att hamna i en god fisksoppa snart =) Den HÄR
Varsågod, mitt recept på en riktigt god fond!
Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Skaldjursfond / Räkfond


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • Skal från 500 g räkor/skaldjur
  • 1/2 fänkål
  • 1/2 gul lök
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk konjak
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 dillstjälkar
  • ca 6 dl vatten (tills skalen nästan är täckta)

Instruktioner

  1. Skär lök, morot, vitlök och fänkål i mindre bitar. Lägg detta och skalen i en kastrull och fräs i lite olja. Tillsätt tomatpuré, konjak, vin och kryddor. Fyll på med vatten så det täcker skalen. Låt puttra ca 20 min.
  2. Sila av. Häll den avsilade buljongen i en kastrull. Låt koka ihop till cirka en tredjedel återstår, ca 4 dl ska bli kvar. När buljongen reducerats låt den svalna.
  3. Frys in eller använd direkt.
  4. TIPS: Frys in i portionsbitar, till exempel i istärningslådor

Annons för TrendRehab

JULKAMPANJ

Min kod 56KILO ger  25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

8 kommentarer

Carola 19 mars, 2020 - 12:46

Kan man förvara fonden i kylskåp?

Svara
Åse 19 mars, 2020 - 14:37

Javisst!

Svara
Moa 2 oktober, 2016 - 10:32

Hej!:) skulle bara höra om tips när de gäller färdiga soppor som man kan ha till lunch. Åt någon från Felix som hette skogs svamp mustig soppa, som var supergod. Men skulle bara höra ifall det är en okej lunch när de gäller lchf ? Mvh Moa!

Svara
Åse 2 oktober, 2016 - 18:34

Hej! jag har svårt att tro att de färdiga sopporna inte innehåller saker som potatismjöl, socker etc! Oftast är de höga i kolhydrater också.

Svara
Pernilla 30 september, 2016 - 21:06

Låter väldigt gott! Kram Pernilla

Svara
Ulrika 30 september, 2016 - 12:41

Finns ingen köpefond som slår en hemgjord. Har ett likvärdigt recept i huvudet som jag ofta gör men nästa gång ska jag följa ditt. Om jag någon gång nämnt att jag kokat fonden själv så blir ”folk” (vänner) förvånade. -Va, har du kokat egen, det är väl komplicerat osv. Men det är ju faktiskt hur enkelt som helst även för en som varken ”kan” eller vill laga mat. Trevlig helg!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.