Ingredienser
- 600 g lövbiff (4 stora skivor)
- Salt och nymalen svartpeppar
- 2 msk olivolja eller rapsolja
- 1 msk smör
- 2 vitlöksklyftor, lätt krossade
- 2 kvistar färsk timjan eller rosmarin (valfritt)
Pepparsås:
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 2 tsk hela svartpepparkorn, krossade
- 2 tsk hela grönpepparkorn, krossade
2 tsk tomatpuré - 1 dl rödvin
- 1 dl vatten
- 2 tsk koncentrerad kyckling- eller kalvfond (Bong touch of taste)
- 1 dl grädde
- 1 dl crème fraiche
- 1 tsk dijonsenap
- Salt efter smak
Parmesan- och timjanrostad potatis
- 800 g Potatis (eller blomkålsbuketter
- salt
- 2 klyftor vitlök
- 1 citron
- 1 dl riven parmesan
- ca 2 tsk torkad timjan
- 1–2 msk olivolja
Instruktioner
Ta fram lövbiffen i god tid så den är rumstempererad innan tillagning. Detta hjälper köttet att bli jämnt stekt.
Börja med potatisen, sätt ugnen på 250 gr.
Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna något. (Man kan även rosta dem i ugnen på ca 225 gr som jag gjorde på bilden tills de är klara)
Skölj citron i ljummet vatten och finriv skalet. Lägg över potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och krossa dem lätt med handen eller baksida av en stekspade. Pressa över lite citronsaft och ringla över olivolja. Blanda riven parmesan, rivet citronskal, timjan, pressad vitlök och lite salt i en skål. Fördela blandningen över potatisen. Tillaga högt upp i ugnen ca 15 min, tills potatisen fått fin färg.
Under tiden gör såsen:
Fräs lök och peppa: Hetta upp en kastrull med lite smör eller olja. Fräs schalottenlöken tills den är mjuk och glansig. Tillsätt de krossade pepparkornen och låt dem fräsa med i någon minut. Häll i rödvinet och låt det koka ner till ungefär hälften. Rör ner fonden och låt koka upp. Det är även gott att smaksätta med en skvätt konjak eller whiskey.
Tillsätt grädden och crème fraichen. Låt såsen småputtra på låg värme tills den tjocknar något. Rör ner dijonsenap och smaka av med salt. Justera smaken med mer fond eller peppar om det behövs. Sila såsen.
Stek köttet:
Torka av köttet med hushållspapper. Krydda med salt och nymalen svartpeppar på båda sidor. Använd en stor stekpanna, helst av gjutjärn eller rostfritt stål. Hetta upp oljan på hög värme.
Lägg i lövbiffen i hela skivor och låt den ligga still i pannan i 30–40 sekunder för att få en fin stekyta.
Vänd snabbt på köttet och stek andra sidan på samma tid. Tillsätt smör, vitlök och eventuellt färska örter i pannan mot slutet. Ös lövbiffen med det smälta smöret för att tillföra smak och saftighet.
Lägg lövbiffen på ett fat, lägg över ett bakplåtspapper och sedan en tallrik över.Låt vila i 2–3 minuter innan servering.