Ingredienser
2 gula lökar, finrivna
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 ägg
1,5 dl gräddfil (elelr valfri vätska)
1 dl havregryn
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk konc. kalvfond
1 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2 tsk salladskrydda
1 msk japansk soja (tex kikkoman)
1000 gr nötfärs
Till pensling: soja
Gräddsås:
1 schallotenlök, finhackad
smör att steka i
6 dl syrad grädde
2 msk bong touch of taste kalvfond
2 msk japansk soja (tex kikkoman)
2 msk svartvinbärsgelé
(ev. salt)
peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs den finhackade löken i smör.
Blanda gräddfil med havregryn och lått stå i 5 minuter.
Rör ner övriga ingredienser. Blanda till sist ner nötfärsen.
Tänk på att inte blanda för länge, då blir smeten seg.
Forma en limpa i en ugnssäker form och pensla med soja.
Sätt in i ugnen i ca 40 minuter (innertemperatur 72 gr)
Om köttfärslimpan ser ut att börja få för mycket färg, lägg på ett aluminiumfolie.
Gör gräddsåsen:
Fräs schalottenlöken i smör tills den mjuknat i en kastrull.
Rör ner syrad grädde.
Tillsätt kalvfond och soja.
Smaka av med salt (vid behov) och peppar.
Låt såsen sjuda på låg värme tills den tjocknar något, ca 5-10 minuter.
Sila av såsen och häll tillbaka till kastrullen, rör ner svartvinbärfsgelé och låt koka upp. Smaka av.