Köttfärslimpa med himmelskt god gräddsås är ett perfekt val för både vardagslyx och helgmys. Med smak av dijonsenap, tomatpuré och en hint av soja får köttfärslimpan en härlig umamiboost som kommer älskas av hela familjen.
Happy friday darlings!
Vi är fortfarande lite slitna här hemma efter sjukveckan och av att ha kastats in i jobb och skola igen så vi ska bara vara hemma ikväll och mysa med grannarna, vi tänkte ha lite pizzafest här hemma och bara njuta i soffa med varsitt glas rött. ❤️
Ni vet ju hur mycket jag älskar husmanskost och jag har många recept här på köttfärslimpa, de flesta fyllda med olika saker.
I går gjorde jag en helt vanlig köttfärslimpa som jag serverade med grönsaker, potatis och gräddsås – den blev SÅ god! Höll ihop fantastiskt bra och alla barnen sa att det var gott! Bästa betyget ju 😍
Jag har gräddfil i min smet men man kan ha valfri vätska! Syra ska man inte underskatta i mat dock.
I med fräst hackad lök. Man kan så klart ha riven rå lök i men det är ju gott att fräsa den lite först i smör.
I med övriga ingredienser och till sist nötfärsen.
Tänk på att smeten ska inte överarbetas när nötfärsen blandats i. Den ska bara blandas.
Lägg i form och pensla med kinesisk soja.
Jag samkörde med potatis, och man kan ju ha tex andra grönsaker i också. Det går även bra att tillaga köttfärslimpan i en större form och ha potatis elelr rotfrukter och grönsaker runt den! Blir fint att servera sedan.
KLAR! Mums!
Man kan så klart ha vilka tillbehör man vill ha men jag älskar lingon och tunt skivad gurka eller PRESSGURKA
Gräddsås till är givet! MUMS!
Hoppas det smakar 🙂
Här kommer receptet!
Saftig köttfärslimpa med gräddsås
- Portioner: 6-8
Ingredienser
2 gula lökar, finrivna
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 ägg
1,5 dl gräddfil (elelr valfri vätska)
1 dl havregryn
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk konc. kalvfond
1 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2 tsk salladskrydda
1 msk japansk soja (tex kikkoman)
1000 gr nötfärs
Till pensling: soja
Gräddsås:
1 schallotenlök, finhackad
smör att steka i
6 dl syrad grädde
2 msk bong touch of taste kalvfond
2 msk japansk soja (tex kikkoman)
2 msk svartvinbärsgelé
(ev. salt)
peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs den finhackade löken i smör.
Blanda gräddfil med havregryn och lått stå i 5 minuter.
Rör ner övriga ingredienser. Blanda till sist ner nötfärsen.
Tänk på att inte blanda för länge, då blir smeten seg.
Forma en limpa i en ugnssäker form och pensla med soja.
Sätt in i ugnen i ca 40 minuter (innertemperatur 72 gr)
Om köttfärslimpan ser ut att börja få för mycket färg, lägg på ett aluminiumfolie.
Gör gräddsåsen:
Fräs schalottenlöken i smör tills den mjuknat i en kastrull.
Rör ner syrad grädde.
Tillsätt kalvfond och soja.
Smaka av med salt (vid behov) och peppar.
Låt såsen sjuda på låg värme tills den tjocknar något, ca 5-10 minuter.
Sila av såsen och häll tillbaka till kastrullen, rör ner svartvinbärfsgelé och låt koka upp. Smaka av.
8 kommentarer
Supergod köttfärslimpa. Saftig och mycket smak
Tack för fin feedback, vad glad jag blir att det smakade!
Super gott!
Det här är absolut det bästa receptet på köttfärslimpa. Så saftig och smakrik. Nu har vi ätit den igen och uppskattningen är total från alla runt bordet. Gräddsås och tillbehören är verkligen pricken över i:et. Idag gjorde jag pressgurka till och lingon såklart.