Saftig köttfärslimpa med gräddsås

grundreceptet på en mycket god köttfärslimpa

av Åse

Köttfärslimpa med himmelskt god gräddsås är ett perfekt val för både vardagslyx och helgmys. Med smak av dijonsenap, tomatpuré och en hint av soja får köttfärslimpan en härlig umamiboost som kommer älskas av hela familjen.

Happy friday darlings!
Vi är fortfarande lite slitna här hemma efter sjukveckan  och av att ha kastats in i jobb och skola igen så vi ska bara vara hemma ikväll och mysa med grannarna, vi tänkte ha lite pizzafest här hemma och bara njuta i soffa med varsitt glas rött. ❤️

Ni vet ju hur mycket jag älskar husmanskost och jag har många recept här på köttfärslimpa, de flesta fyllda med olika saker.
I går gjorde jag en helt vanlig köttfärslimpa som jag serverade med grönsaker, potatis och gräddsås – den blev SÅ god! Höll ihop fantastiskt bra och alla barnen sa att det var gott! Bästa betyget ju 😍

Jag har gräddfil i min smet men man kan ha valfri vätska! Syra ska man inte underskatta i mat dock.

I med fräst hackad lök. Man kan så klart ha riven rå lök i men det är ju gott att fräsa den lite först i smör.

I med övriga ingredienser och till sist nötfärsen.
Tänk på att smeten ska inte överarbetas när nötfärsen blandats i. Den ska bara blandas.

Lägg i form och pensla med kinesisk soja.

Jag samkörde med potatis, och man kan ju ha tex andra grönsaker i också. Det går även bra att tillaga köttfärslimpan i en större form och ha potatis elelr rotfrukter och grönsaker runt den! Blir fint att servera sedan.

KLAR! Mums!

Man kan så klart ha vilka tillbehör man vill ha men jag älskar lingon och tunt skivad gurka eller  PRESSGURKA
Gräddsås till är givet! MUMS!

Hoppas det smakar 🙂
Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Saftig köttfärslimpa med gräddsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 4 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6-8

Ingredienser

2 gula lökar, finrivna
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 ägg
1,5 dl gräddfil (elelr valfri vätska)
1 dl havregryn
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk konc. kalvfond
1 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2 tsk salladskrydda
1 msk japansk soja (tex kikkoman)
1000 gr nötfärs
Till pensling: soja

Gräddsås:
1 schallotenlök, finhackad
smör att steka i
6 dl syrad grädde
2 msk bong touch of taste kalvfond
2 msk japansk soja (tex kikkoman)
2 msk svartvinbärsgelé
(ev. salt)
peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs den finhackade löken i smör.
Blanda gräddfil med havregryn och lått stå i 5 minuter.
Rör ner övriga ingredienser. Blanda till sist ner nötfärsen.
Tänk på att inte blanda för länge, då blir smeten seg.
Forma en limpa i en ugnssäker form och pensla med soja.
Sätt in i ugnen i ca  40 minuter (innertemperatur 72 gr)
Om köttfärslimpan ser ut att börja få för mycket färg, lägg på ett aluminiumfolie.
Gör gräddsåsen:
Fräs schalottenlöken i smör tills den mjuknat i en kastrull.
Rör ner syrad grädde.
Tillsätt kalvfond och soja.
Smaka av med salt (vid behov) och peppar.
Låt såsen sjuda på låg värme tills den tjocknar något, ca 5-10 minuter.
Sila av såsen och häll tillbaka till kastrullen, rör ner svartvinbärfsgelé och låt koka upp. Smaka av.

8 kommentarer

Maria 8 december, 2024 - 21:23

Supergod köttfärslimpa. Saftig och mycket smak






Svara
Åse 10 december, 2024 - 11:13

Tack för fin feedback, vad glad jag blir att det smakade!

Svara
Josefin 11 juli, 2024 - 10:54

Super gott!






Svara
Ewa 23 september, 2023 - 16:37

Det här är absolut det bästa receptet på köttfärslimpa. Så saftig och smakrik. Nu har vi ätit den igen och uppskattningen är total från alla runt bordet. Gräddsås och tillbehören är verkligen pricken över i:et. Idag gjorde jag pressgurka till och lingon såklart.






Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.