Ingredienser
Köttfärssmeten:
700 gram köttfärs (nöt eller blandfärs)
1 dl vispgrädde
1 ägg
200 gram keso
1 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar
ca 1 kg vitkål
1 gul lök
smör att steka i
( 1-2 msk sirap)
3 msk koncentrerad kalvfond
1 dl vatten
1 dl grädde
SÅS
4 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
2 tsk kinesisk soja (eller 1 msk japansk kikkoman soja)
1 msk kalvfond
1 tsk dijon
2 tsk svartvinbärsgelé
salt, peppar
e.v redning
Luftigt potatismos:
1 kg mjölig potatis (t.ex. King Edward eller mandelpotatis)
salt
ca 75 gram varmt smör
2 dl varm mjölk
1 krm salt, 1/2 krm vitpeppar
(Valfritt) Färskriven muskot eller 1–2 msk riven parmesan för extra smak
(Valfritt) 0,5 dl vispad grädde för extra fluff
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 °C.
Blanda ingredienserna till färsen.
Skär bort stocken och skär vitkålen i mindre bitar och finhacka löken.
Stek vitkålen och löken mjuka i smör. Rör ev ner 1-2 msk sirap och låt karamellisera ca 10 minuter.
Blanda ihop färssmeten med hälften av det stekta kålfräset.
Bred ut allt jämnt i en långpanna och fördela resten av den stekta kålen ovanpå.
Blanda vatten, grädde med fond och häll sedan över kålpuddingen.
Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.
Koka upp vispgrädde, soja, fond. Låt sjuda i ca 10 minuter tills såsen kokar ihop och blir tjockare.
Smaka av med salt och peppar och svartvinbärsgelé. Vill du ha tjockare sås kan du reda med tex 1 tsk maizena utrört i lika mycket vatten.
Potatismos:
Skala potatisen och lägg i iskallt vatten en stund för att dra ut stärkelsen. Skölj ur vattnet ordentligt och fyll sedan med nytt vatten och salt. Koka i ca 20 minuter tills den är mjuk. Låt vattnet rinna av och lägg tillbaka potatisen i kastrullen och ånga av på låg värme. Pressa potatisen genom en potatispress och blanda sedan med det varma smöret. Blanda med tex en träslev. Blanda sedan ner den varma mjölken och rör till ett luftigt mos. Smaka av med, vitpeppar och rör eventuellt i den vispade grädden.