Saffranskaka med creamcheese

av Åse

Förr bakade jag ofta ett saffransvetebröd i långpanna med smör/philadelphiaost fyllning – den är sjukt god! Detta blir ett trevligt substitut kanske till lucia eller jul?

1 rund kaka, ca 8-12 bitar
3 dl mandelmjöl
Sockerersättningsströ motsvarande 75 gram vanligt socker * (Jag tog 75 g stevia strö)
1 paket saffran (0,5 g)
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
4 ägg

Fyllning:
150 g smör
2 tsk vaniljpulver eller hellr Dr Oetkers vaniljextrakt 3 krm
200 g philadelphiaost
1 dl sukrin melis eller sötrix flor
lite stevia för att bryta av erythritol bismaken (jag tog några droppar stevia flytande)

Sätt varmluftugnen på 180 gr eller 200 g vanlig ugn. Smörj en springform. Min är ca 22 cm i diameter.
Vispa äggen fluffiga, vispa ner sötningen efter ett tag. Det ska bli luftigt och vitt, smält smöret. Blanda ner saffran i smöret
Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt, häll upp i formen.
Vispa ihop ingredienserna till smörfyllningen och skeda in det i smeten, som på bilden. All fyllning kommer nog inte gå åt.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Lägg eventuellt över aluminium efter halva tiden.



Gillar ni receptet? Gilla gärna det här nedanför!
Nu måste jag rappa på! Mot STOCKHOM!! Jag kommer moblogga en del och jag uppdaterar ju Instagram flitigt så vi ses och hörs på ett eller annat sätt!

29 kommentarer

Marie 9 december, 2018 - 19:23

Kan man byta ut mandelmjölet mot något annat?
Inte kokosmjöl!
/Marie

Svara
Åse 9 december, 2018 - 20:05

Nej det blir svårt.

Svara
Eva S 5 december, 2013 - 08:26

Detta ska testas någon gång!

Svara
emelie 4 december, 2012 - 21:01

vad är stevia strö??

Svara
Åse 5 december, 2012 - 11:42

Ett sötningsmedel som Ica ger ut.

Svara
AnnCharlotte 26 november, 2012 - 16:46

Hej, Åse! Tack för en underbar blogg med fantastiska tips på ljuvligt god mat! Har nu hållit på med lchf i 9 månader och gått ner 10 kg. Sakta har det gått, men det gör inget, eftersom det handlar om att byta livsstil….. Nu stundar adventstider, och eftersom jag älskar saffran, verkar den här kakan helt i min smak. Har bara en fråga – det är verkligen inget annat bindemedel mer än ägg – inget fiberhusk eller liknande?!
Kram Anncharlotte

Svara
Åsa 14 november, 2012 - 09:21

Hej! Samlar massor av inspiration hos dig , då det verkligen är dax för mig att ändra på min kost ;0) Min familj är allergisk mot mandel, nötter o kokos,, ingredienser som finns med i de flesta bakrecepten. Finns det något annat jag kan använda istället?

Svara
Åse 14 november, 2012 - 11:29

Då får det nog bli fröbröd som du får sikta in dig på!

Svara
Sofi 13 november, 2012 - 21:54

Det var den godaste kakan jag smakat! Bakade den till fars dag. Hela familjen älskade den, även barnen! Denna kakan kommer definitivt stå på mitt julbord!

Svara
catharina 13 november, 2012 - 14:23

ska verkligen fyllningen med in i ugnen??

Svara
Åse 13 november, 2012 - 14:30

Ja.

Svara
Sabina 9 november, 2012 - 15:53

Läser din blogg varje dag! Tack för alla tipsen =) Undrar, äter dina barn som du eller du lagar speciellt till dom?

Svara
Nancy 9 november, 2012 - 09:14

Hej Åse,
Gillar din blogg och är här titt som tätt. Måste fråga dig vad du tycker om kokossocker, det har GI 35. Är det mycket? siffran säger mig ingenting. Har du någon erfarenhet av smak och bak eller är det på tok för mycket kolisar?
Hälsningar Nancy

Svara
Åse 9 november, 2012 - 09:25

Tyvärr är kokossocker jättedåligt! Det har lågt GI för att det innehåller mkt fruktos! Fruktos är väldigt fettbildande och belastande för levern. Dvs är kokossocker till och med värre än vanligt socker.

Svara
Nancy 9 november, 2012 - 09:38

Stort tack för ditt snabba svar, då ska jag verkligen inte använda kokossocker.

Svara
sarah 8 november, 2012 - 22:32

Oh! Ser supergott ut, måste testas 🙂

Svara
Finurliga fröken 8 november, 2012 - 18:23

Men så gott! Du bakar så mycket gott och lagar sånt som ser så gott ut. Jag har lusläst din blogg eftersom jag tänkte börja med lchf. Det verkar så himla bra. Men har lite frågor och funderingar kring det. Trots allt mitt läsande. Kram

Svara
MIA 8 november, 2012 - 18:09

Hej! har följt din sida i nästan 2 år. har fått många bra recept och tips. Har nu kakan i ugnen. Tack för en kanon bra sida

Svara
Granne Elisabeth 8 november, 2012 - 17:41

Åh,jag älskar saffran i alla former. Det här blir nåt jag testar så fort vi börjat äta lite kolhydrater igen.

Svara
Moa 8 november, 2012 - 16:47

Är den god utan fyllningen oxå? Har ingen Philadelphia hemma 🙁

Svara
Åse 8 november, 2012 - 16:49

Absolut!!!

Svara
Martina 8 november, 2012 - 14:32

Jag undrar hur det funkar det här med mandelmjöl, kan man ersätta det rakt av där man tidigare haft vetemjöl, dvs samma mått??

Svara
Åse 8 november, 2012 - 14:46

Nej det fungerar tyvärr inte, mandelmjöl har inte samma bakegenskaper som vetemjöl.

Svara
Martina 8 november, 2012 - 15:04

Aj då, det var ju synd 😉 Hur ska man veta hur mycket man ska använda då eller får man helt enkelt testa sig fram?

Svara
Linn 8 november, 2012 - 13:10

Ser ljuvligt god ut. Den måste jag testa:)

Svara
Annah 8 november, 2012 - 12:58

Låter gott!

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 8 november, 2012 - 11:23

Åh, det ser jättegott ut! Älskar själv saffran och har börjat baka så smått med det. Det är så att man börjar få lite julkänsla redan 🙂

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.