Förr bakade jag ofta ett saffransvetebröd i långpanna med smör/philadelphiaost fyllning – den är sjukt god! Detta blir ett trevligt substitut kanske till lucia eller jul?
1 rund kaka, ca 8-12 bitar
3 dl mandelmjöl
Sockerersättningsströ motsvarande 75 gram vanligt socker * (Jag tog 75 g stevia strö)
1 paket saffran (0,5 g)
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
4 ägg
Fyllning:
150 g smör
2 tsk vaniljpulver eller hellr Dr Oetkers vaniljextrakt 3 krm
200 g philadelphiaost
1 dl sukrin melis eller sötrix flor
lite stevia för att bryta av erythritol bismaken (jag tog några droppar stevia flytande)
Sätt varmluftugnen på 180 gr eller 200 g vanlig ugn. Smörj en springform. Min är ca 22 cm i diameter.
Vispa äggen fluffiga, vispa ner sötningen efter ett tag. Det ska bli luftigt och vitt, smält smöret. Blanda ner saffran i smöret
Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt, häll upp i formen.
Vispa ihop ingredienserna till smörfyllningen och skeda in det i smeten, som på bilden. All fyllning kommer nog inte gå åt.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Lägg eventuellt över aluminium efter halva tiden.
Gillar ni receptet? Gilla gärna det här nedanför!
Nu måste jag rappa på! Mot STOCKHOM!! Jag kommer moblogga en del och jag uppdaterar ju Instagram flitigt så vi ses och hörs på ett eller annat sätt! ♥
29 kommentarer
Kan man byta ut mandelmjölet mot något annat?
Inte kokosmjöl!
/Marie
Nej det blir svårt.
Detta ska testas någon gång!
vad är stevia strö??
Ett sötningsmedel som Ica ger ut.
Hej, Åse! Tack för en underbar blogg med fantastiska tips på ljuvligt god mat! Har nu hållit på med lchf i 9 månader och gått ner 10 kg. Sakta har det gått, men det gör inget, eftersom det handlar om att byta livsstil….. Nu stundar adventstider, och eftersom jag älskar saffran, verkar den här kakan helt i min smak. Har bara en fråga – det är verkligen inget annat bindemedel mer än ägg – inget fiberhusk eller liknande?!
Kram Anncharlotte
Hej! Samlar massor av inspiration hos dig , då det verkligen är dax för mig att ändra på min kost ;0) Min familj är allergisk mot mandel, nötter o kokos,, ingredienser som finns med i de flesta bakrecepten. Finns det något annat jag kan använda istället?
Då får det nog bli fröbröd som du får sikta in dig på!
Det var den godaste kakan jag smakat! Bakade den till fars dag. Hela familjen älskade den, även barnen! Denna kakan kommer definitivt stå på mitt julbord!
ska verkligen fyllningen med in i ugnen??
Ja.
Läser din blogg varje dag! Tack för alla tipsen =) Undrar, äter dina barn som du eller du lagar speciellt till dom?
Hej Åse,
Gillar din blogg och är här titt som tätt. Måste fråga dig vad du tycker om kokossocker, det har GI 35. Är det mycket? siffran säger mig ingenting. Har du någon erfarenhet av smak och bak eller är det på tok för mycket kolisar?
Hälsningar Nancy
Tyvärr är kokossocker jättedåligt! Det har lågt GI för att det innehåller mkt fruktos! Fruktos är väldigt fettbildande och belastande för levern. Dvs är kokossocker till och med värre än vanligt socker.
Stort tack för ditt snabba svar, då ska jag verkligen inte använda kokossocker.
Oh! Ser supergott ut, måste testas 🙂
Men så gott! Du bakar så mycket gott och lagar sånt som ser så gott ut. Jag har lusläst din blogg eftersom jag tänkte börja med lchf. Det verkar så himla bra. Men har lite frågor och funderingar kring det. Trots allt mitt läsande. Kram
Hej! har följt din sida i nästan 2 år. har fått många bra recept och tips. Har nu kakan i ugnen. Tack för en kanon bra sida
Åh,jag älskar saffran i alla former. Det här blir nåt jag testar så fort vi börjat äta lite kolhydrater igen.
Är den god utan fyllningen oxå? Har ingen Philadelphia hemma 🙁
Absolut!!!
Jag undrar hur det funkar det här med mandelmjöl, kan man ersätta det rakt av där man tidigare haft vetemjöl, dvs samma mått??
Nej det fungerar tyvärr inte, mandelmjöl har inte samma bakegenskaper som vetemjöl.
Aj då, det var ju synd 😉 Hur ska man veta hur mycket man ska använda då eller får man helt enkelt testa sig fram?
Ser ljuvligt god ut. Den måste jag testa:)
Låter gott!
Åh, det ser jättegott ut! Älskar själv saffran och har börjat baka så smått med det. Det är så att man börjar få lite julkänsla redan 🙂