Saffranskaka

av Åse

Här kommer ett recept på en saftig god LCHF saffranskaka som pryder sin plats på kalaset eller till fikan!
4 ägg
Sötma motsvarande 75 gram socker
125 g smör
0,5 dl vispgrädde
1 paket saffran (0,5 g)
1 msk ljus rom
3 dl mandelmjöl (jag använder Sellton)
2 tsk bakpulver
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk vaniljpulver eller 1 krm vaniljextrakt
Sätt varmluftugnen på 160 g eller 175 gr vanlig ugn. Smörj en sockerkaksform. Vispa ägg och sockerersättning luftigt och vitt, smält smöret. Blanda ner saffran och rom i smöret. Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt.
Smöra en form och strö kokosflingor i den, häll upp smeten  i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.



Hoppas det smakar!

Annons för TrendRehab

JULKAMPANJ

Min kod 56KILO ger  25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

35 kommentarer

rosine 1 november, 2015 - 18:20

75 g socker, hur mycket kan det tänkas motsvara i rymdmått. Jag föredrar sötningsmedlet Bakery+, jag vet att 1 dl socker motsvarar 2 msk Bakery+ men jag vet inte hur mycket 75 g socker är mätt i dl. Har inget socker hemma så jag kan väga heller

Svara
Åse 2 november, 2015 - 13:37

Hej! Jag är på resande fot så har inte heller koll på vad 75 g socker är i dl men är övertygad om att du kan googla frågeställningen och hitta den enkelt. Lycka till!

Svara
rosine 22 november, 2015 - 22:18

Jag kom fram till att 75 g socker motsvarar 1,5 msk Bakery+. Nu har Jag bakat och den blev saftig och bra för övrigt men alldeles för osöt för min smak. Tar mer Bakery+ nästa gång!

Svara
Michaela 21 december, 2013 - 20:34

Hej!
Nu har jag testat denna kaka två gånger och det blir verkligen inte bra. Har gjort som du skrivit till andra att ta stavmixer om den är kornig men det hjälpte inte. Den blir jättekonstig och när den är gräddad är den så äggig.. Jag blir så trött på att det ska vara så svårt att baka på lchf..

Svara
Åse 21 december, 2013 - 20:40

Hej! Så synd! jag har bakat den i 2 år och aldrig misslyckats och bjudit såååå många på den. Är jättesvårt att säga varför det inte blir bra för dig, eller varför du upplever att det inte blir bra.

Svara
Mojo 5 december, 2015 - 14:59

Supergod kaka, Åse! Är sugen på att prova dina lussebullar med mandelmassefyllning också, men den här kakan är så god att jag nog måste baka den en gång till först. ::)
För er som får den kornig, kan jag gissa att ni inte följer receptet till punkt och pricka? När man bakar med fiberhusk är det oerhört viktigt att man blandar de torra ingredienserna väl innan man blandar ner dem med resten, och att man sen blandar ihop allt väl och direkt. FIberhusk suger åt sig massor av vätska och om man häller ner den direkt i den blöta smeten eller väntar med att röra om kan man helt säkert räkna med att husken klumpar ihop sig och är nästan omöjlig att sen blanda i. Med vanligt vetebak går det utmärkt att fuska och hoppa över att blanda de torra ingredienserna först (jag hällde alltid i dem var för sig), men bakar man lchf ska man vara extra noga med att blanda det torra och sen blanda i det väl och snabbt (och vispa äggen länge, 3-5 min med elvisp).

Svara
Margret Olsson 9 maj, 2013 - 18:26

Hej, testade receptet men jag fick inte en rinnig konsistens, fick lägga i mera grädde och smör för att få smeten att lämna visp bunken… Har jag gjort nåt fel?

Svara
Anneli Wahrén 8 december, 2013 - 11:52

Hmmmm….brukar vara en ”fena” på att baka….men nu blev jag liiiite nervös0-: Saffranskake smeten,ser mera ut som ngn Keso variant??Hoppas den sätter till sig i ugnen 🙂 Ha en bra söndag 🙂

Svara
Åse 8 december, 2013 - 11:57

Hmmm nä låter ju inte rätt!? Smeten ska vara slät! Om du har en stavmixer så hade jag kört den slät!

Svara
Anneli Wahrén 8 december, 2013 - 13:31

Blev som en Ostkaka.Jättegod 🙂 Undrar om det var den lilla skvätt med Silver Rom jag hade i 🙂 Vadstena täcks just nu av MKT snö 🙂 🙂

Svara
Anneli Wahrén 8 december, 2013 - 14:50

Avaret på gåtan…Varför Ostkake karaktär? Kom på att jag slängde i en näve hackad mandel 🙂

Svara
Johanna M. 18 november, 2012 - 20:23

Blev en saftig och fin kaka. Tack för ett bra recept!

Svara
sofia 28 september, 2012 - 12:50

Hej! Jag älskar din blogg. Jag vill fråga en sak, för det första hur mycket grädde får du i dig per dag, jag tror jag överkonsumerar….jag äter tex 2 dl turkisk yoghurt med ca en halv dl grädde till frukost….och samma sak till kvällsmat. Har dessutom grädde i kaffet och i maten, är det för mycket? Sen har jag köpt ett sökningsmedel som heter gold sweet, är det bra tror du? Använder inte ofta sökningsmedel men jag tänkte till helgen när jag ska göra en kladd kaka av mörkchoklad.
mvh sofia

Svara
Åse 29 september, 2012 - 11:48

Jag funderar mest på hur du får i dig protein om du äter yoghurt till både frukost och kvällsmat?
1 dl grädde om dagen är inte så mycket men det beror lite på hur du mår och hur viktminskningen går om det är vad du önskar.
Gold Sweet har jag aldrig hört talas om tyvärr.

Svara
Christine 27 september, 2012 - 09:08

Såg en kommentar på instagram om ditt 2-minutersbröd, vad är det och var hittar jag receptet? Tack för saffransreceptet ovan, det ska bakas till advent, inte innan, nån måtta får det vara, sommaren har ju varit usel och nu är hösten här. Inte ska vi väl välkomna julen så tidigt 😉

Svara
Anna 27 september, 2012 - 08:32

Hej, är inne här dagligen och läser men brukar inte lämna kommentarer. Kände idag att jag var tvungen! Detta är en av mina absoluta favoritbloggar och jag använder många av dina recept. Tack för en fantastisk blogg! 🙂 /Anna

Svara
Åse 27 september, 2012 - 08:53

Vad roligt, tack för det! =)) Blir glad när ni läsare hör av er!

Svara
linda 26 september, 2012 - 21:01

äntligen hittade jag ett recept på min favoritkaka! den här ska bakas många gånger. tack! fråga: funkar willys bordssötningsmedel att använda inom lchf i bakverk och sådant eller innehåller det knasiga saker?

Svara
Åse 26 september, 2012 - 21:06

Hej! Jag vet inte vad den innehåller tyvärr, vad står det på den?

Svara
linda 26 september, 2012 - 21:32

aspartam, maltodextrin och sötningsmedel. 92 procent kolhydrater

Svara
Åse 27 september, 2012 - 08:55

Ouch!! Nej det fungerar inte! Köp Sukrin eller Sukrin + eller Icas Stevia Strö, finns bla på Ica Maxi

Svara
Sofia 26 september, 2012 - 20:54

Såg supergod ut, ska testas! Vad har du pudrat kaka med?

Svara
Åse 26 september, 2012 - 21:07

Hej! Det är sötrix flor, samma sak som sukrin melis dvs florsocker utan kolhydrater eller kalorier.

Svara
sarah 26 september, 2012 - 19:36

Ser supergott ut! 🙂 När kommer din bok ut förresten? Och vart kan man få tag på den?

Svara
Alexandra Pettersson 26 september, 2012 - 17:40

Ser gudomligt gott ut. Har du något tips på om man inte gillar saffran, kan man byta ut det mot något annat passande?

Svara
Åse 26 september, 2012 - 17:58

Absolut! Prova att ersätta lite av grädden med saften från en apelsin och riv ner lite citronskal, gott till romen!

Svara
Alexandra Pettersson 26 september, 2012 - 18:04

Åh, det låter jättegott! Tack för tipset!

Svara
malin 26 september, 2012 - 17:04

Oj vad gott det lät! 🙂 Hur blir den utan rom? Tack annars för en inspirerande blogg! 🙂

Svara
Åse 26 september, 2012 - 17:18

Vet inte, romen ger liksom smaken åt kakan tillsammans med saffranet, blir en sådan mustig smak.

Svara
Emelie 26 september, 2012 - 16:49

låter supergott! bra adventsfika kanske? 🙂

Svara
Åse 26 september, 2012 - 17:19

Såklart! 🙂

Svara
Charlotta 26 september, 2012 - 16:41

Ser jättegod ut men hur många ägg ska det vara i kakan

Svara
Åse 26 september, 2012 - 17:19

Sorry! uppdaterat receptet nu.

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.