Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Saffransdoftande fisksoppa


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

400 g torskfilé
400 g laxfilé
1 purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme frachie
2 fiskbuljongstärningar eller 3 msk kona. fiskfond
1 paket saffran
2 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk salt
svartpeppar
250 g skalade räkor
Topping: Färsk timjan, lite räkor

Aioli:
2 vitlöksklyftor
1 dl creme frache
0,5 dl majonnäs
salt efter smak


Instruktioner

Strimla purjolöken och finhacka löken. Fräs i smör så det blir mjukt, riv ner vitlöken.
Blanda ner de torkade kryddorna, salt och tomatpurén. Fräs en liten stund.
Blanda ner vin och buljongtärningarna och låt koka en liten stund. Blanda sedan ner safrran, grädde, vatten och creme fraiche.
Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i kuber och sjud i 3-4 minuter.
Tillsätt räkorna men spara några till toppingen, hetta upp snabbt (låt inte koka upp för då blir räkorna sega!) och servera med en klick aioli och färsk timjan-