Saffransdoftande fisksoppa med Vitlöksaioli

av Åse

Har ni börjat förbereda för Nyår?

Vi spenderar Nyår hemma hos lillasyrran med dem och vänner. Skönt att bara ha 4 minuter till fots hem sedan! Och hundarna är trygga hemma hos dem.
Vad vi ska äta är inte bestämt än men att det blir något gott är ju säkert 🤗
Om ni inte vet vad ni ska äta så har jag ju en massa godingar på lut i mitt arkiv.
Ett litet axplock kommer här, bara kika i mitt arkiv annars HÄR

Crème Ninon med pilgrimsmussla

Het kräftsoppa

Pannacotta med gräslök och löjrom

Torskrygg av Skrei med vitvinssås och kräftstjärtar

Torskrygg med rostade rotsaker och hummerhollandaise

Pasta med gräddig vitvinssås, kräftstjärtar och crunch

Krämig pasta med örtgratinerade havskräftor

Surf and Turf Pasta

Festligt gott! OXFILÉ med med magiskt god timjansås

Helstekt oxfilé med världens enklaste rödvinssås

och såsen som passar allt gott kött: Godaste Pepparsåsen

Och den här godingen passar ju ypperligt på Nyår!
Älskar fisksoppa och just med tomat och saffran är ju väldigt vackert att servera så här års.

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Saffransdoftande fisksoppa


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

400 g torskfilé
400 g laxfilé
1 purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme frachie
2 fiskbuljongstärningar eller 3 msk kona. fiskfond
1 paket saffran
2 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk salt
svartpeppar
250 g skalade räkor
Topping: Färsk timjan, lite räkor

Aioli:
2 vitlöksklyftor
1 dl creme frache
0,5 dl majonnäs
salt efter smak


Instruktioner

Strimla purjolöken och finhacka löken. Fräs i smör så det blir mjukt, riv ner vitlöken.
Blanda ner de torkade kryddorna, salt och tomatpurén. Fräs en liten stund.
Blanda ner vin och buljongtärningarna och låt koka en liten stund. Blanda sedan ner safrran, grädde, vatten och creme fraiche.
Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i kuber och sjud i 3-4 minuter.
Tillsätt räkorna men spara några till toppingen, hetta upp snabbt (låt inte koka upp för då blir räkorna sega!) och servera med en klick aioli och färsk timjan-

Annons för TrendRehab

JULKAMPANJ

Min kod 56KILO ger  25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

8 kommentarer

Mia 2 januari, 2024 - 01:36

Hej!
Vi gjorde timjansåsen med oxfilé till nyår och du fick högsta betyg på såsen. Alla älskade den, så det blir det snart igen.
Tack för alla goda maträtter!
Gott Nytt 2024💫

Mvh Mia

Svara
Åse 2 januari, 2024 - 12:08

Vad roligt att det uppskattades och smakade! Gott Nytt 2024! 🤩

Svara
Åsa S 30 december, 2023 - 17:33

Det blir en lugn nyårsafton för vår del, då både jag och maken ska upp tidigt på nyårsdagen och jobba. (Det gör mig absolut ingenting, för vi var lediga på julafton. Båda jobbar inom handel och vet inget annat.. 😉)
Dotter och måg bjöd in sig på nyårsmiddag, och beställde plankstek i vanlig ordning. Såå 80-tal, men även såå gott! Förrätt/efterrätt är fortfarande öppet. Får inventera frys och skafferi och trolla ihop något. Finns en del alternativ både här och där, då det är mer än överfullt i både kyl, frys och skafferi.
Gott slut och gott nytt år önskar jag dig/er! ❤️

Svara
Marie 29 december, 2023 - 23:24

Jag jobbar till 22.00. Så det blir lugnt. Blir lite ost kex o bubbel när jag slutat. Önskar dig Ett riktigt Gott nytt år!🥂🍾🤗 Och tack för en superbra blogg och alla goda recept m.m.

Svara
Stina 27 december, 2023 - 22:36

Älskar den fisksoppan 👌🏻






Svara
Åse 29 december, 2023 - 09:07

Tack fina Stina för fin feedback! 🤗 Gott Nytt År! ♥️

Svara
Ulrika Hultberg 27 december, 2023 - 19:36

Jag ska vara hemma på nyår. Jag ska äta ditt recept fläskfilé i sockerkaksform.

Svara
Åse 29 december, 2023 - 09:35

Åh så smarrigt du ska ha det Ulrika!

Svara

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.