innhåller annonslänk
GLAD ANDRA ADVENT på er!
Jag har precis satt i mig två goda tekakor (recept HÄR) med favoritpåläggen just nu: Leverpastej och tunnskivad smörgåsgurka och Mor Matildas julskinka med dijon och majonnäs – BÄSTA!
Mitt önsketräd har fått ljus! Hittade en mässingtråd på Ica Maxi med ljus, passar perfekt till mitt fina träd! Sååååå glad jag är för det!
Min Constella Klong ljushållare (HÄR) fick en ny kompis, valde att köpa till en så jag kunde sätta ihop med den jag hade. Två flugor i en smäll med andra ord, kan ha de på olika håll eller ihop =)
Juni fyllde ju för drygt 1 månad sedan men vi har inte fått till en familjefika förrän igår, tyvärr var båda syrrorna sjuka så det blev bara mamma och svärmor och kusin Saga men det var så mysigt ändå!
Tjejerna bakade pepparkakor som de pyntade loss på.
Mina småtöser som börjar bli så stora! Tänk så mkt lugnare det är här hemma numera
Den här gamla klassikern har jag inte gjort på mååååånga år men den är ju så god och enkel att göra!
Bara att hälla saffransdegen i en mindre smord långpanna, jäsa och skeda ner fyllning i – In i ugnen i 25 minuter och klart!
Vill ni ha lågkolhydratversionen så hittar ni den HÄR
Skriv utSaffransbröd i långpanna med fyllning
Ingredienser
2 paket saffran (à 0,5 g)
2 dl råsocker
2 msk vit rom (eller vatten)
50 g jäst för söta degar
175 gr rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm standardmjölk
0,5 tsk salt
1 msk nystött kardemumma
800 g vetemjöl (ca 13.5 dl)
1 ägg till pensling
Fyllning:
150 g smör
3 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
200 gr. naturell färskost
Topping: Pärlsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 gr.
Lägg saffranet i romen och rör om.
Låt stå 30 minuter. (Detta gör att saffranssmaken blir intensivare, går så klart att skippa)
Skär smöret i tärningar, låt bli rumsvarmt.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör, saffran, stött kardemumma i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand.
Häll upp degen i smord mindre långpanna och låt den jäsa under bakduk 40 minuter.
Vispa ihop fyllningen med elvisp och skeda in smeten med hjälp av två skedar. Strö pärlsocker ovanpå.
pensla med ägg och sätt in mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Kontrollera gärna med sticka så brödet är klart och inte kladdig.
Kika in snart igen för lite klädtips! Ses då!
KRAMKALAS!
6 kommentarer
Hej! Tycker din ljusstake från Jensen (4-armad i mässing) är såååååå fin. Använder du den bara i december eller året om?
Jram Siw
Hej Åse! Jag har sett att du ofta äter leverpastej på dina mackor. Vet du om det finns någon sort utan socker i? Självklart blir det inga stora mängder man får i sig, men ändå. Leverpastej är supergott men jag har ändå nästan alltid ost på mina mackor. Gott, gott!
Hej!
Nej tyvärr jag har inte hittat någon. Man får nog göra sin egen om man ska hitta någon utan. Jag äter i princip bara leverpastej runt jul så den lilla mängden fixar jag 😁 Jag är öht liberal i min kosthållning i december.
Synd! Är alldeles för lat för att göra egen! Jag tror vi är många som är lite liberalare runt jul. Tyvärr tål jag socker väldigt dåligt nu för tiden (eller som tur är kanske man ska säga). Jag får magknip och jag tror det beror på att det blir fel balans i bakteriestammarna i tarmarna. Så jag får välja noga om jag ska äta socker och ta något riktigt gott!
Usch jag vet Helena… samma här :/ Det är verkligen inte i några kvantiteter jag äter men ändå kroppen är finkänsligt inställd efter 10 år på lågkolhydratkost så jag klarar absolut inte för mycket socker och mjöl.
Håller med dig, det ska vara värt konsekvenserna! Även min filosofi 🌷