Här kommer ett smarrigt recept på rotfruktsgratäng med betydligt mindre kolhydrater än en potatisgratäng.
Jag använder kålrot, morot och palsternacka. Vill man komma ner ännu mer i kolhydrater så väljer man bara kålrot alternativt även rotselleri!
Men det här blir en riktigt god gratäng!
Palsternacka och morötter skivas, kålroten skivas för sig för den förkovra jag en stund eftersom den är lite hårdare än de andra.
När kålroten kokats i ca 10 minuter är den klar och grönsakerna blandas.
Jag varvar sedan rotfrukter, lök, vitlökspulver, timjan, salt, peppar och västerbottensost i en form
Detta är mitt favoritsalt!
Jag varierar alltid saltkälla, undviker vitt processat salt. Så jag kör himalayasalt, havssalt, och herbamare örtsalt.
Ytterligare ett lager!
Älskar Magnihills frysta lök! Beställer på MatHem!
Tre lager senare och jag avslutar med lite västerbottensost! Häller på ca 4-5 dl grädde och plattar till gratängen lite.
Detta är så bra att förbereda innan, den blir bara godare om den fått stå någon dag i kylskåp! Bara värma i ugnen sedan.
Här kommer receptet!
Skriv utRotfruktsgratäng
Ingredienser
1 kilo morot, palsternacka, kålrot (2 palsternackor, 2 morötter, 1 liten kålrot)
1 gul lök eller fryst lök
salt, peppar, timjan
1–2 dl västerbottensost
4–5 dl grädde
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 gr.
Skala rotfrukterna, skiva morötter och palsternacka. Skala kålroten och skär i skivor, förkokt den i ca 10 minuter. Häll av i durkslag.
Lägg lite rotfrukter i botten på en ugnsform. Krydda med salt, peppar, vitlökspulver och timjan. Strö lite västerbottensost över. Varva sedan i 3 lager och avsluta med västerbottensost. Häll grädde över och platta till. Sätt in i ugnen i ca 50 minuter.
JULKAMPANJ
Min kod 56KILO ger 25% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
7 kommentarer
Åh, flankstek som är min nya favoritköttbit! Ska absolut testa med gratängen till!
Detta ska jag göra. Bra att göra i förväg och ta med sig i husbilen och bara värma. Dessutom att den blir godare när den fått stå ett dygn.
Likaså med de djupfrysta lökringarna . Dem ska jag titta efter i affären.
Så gott och tack för tips på djupfrysta lökringar. Finns det recept i din nya bok?
Hej! Ja absolut :))
Hej! Jag undrar var du köpt utemöblerna de svarta ni har utomhus? Tack för en bra blogg som innehåller det mesta/Monica
Alltid gott med rotsaker i gratänger- men behövs det så mycket grädde i?
Ha en fortsatt bra söndag och tack för alla goda recept som du delar med dej av.
Japps annars blir det torrt 🙂 4-5 dl blir perfekt!