Ingredienser
4 portioner torskrygg á ca 200 g
1 liter vatten
knappt 1 dl salt
rivet skal av 1 citron
4 skivor parmaskinka
4 delikatesspotatisar (eller fler)
4 sparris, vita
16 sparris, gröna
Sandefjordsås:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraîche
150 g smör, i tärningar
1/2 knippe gräslök, finhackad
1/2 knippe dill, finhackad
1 citron, rivet skal + 1 tsk citronsaft
ca 15–30 g rom, efter smak
salt, vitpeppar efter smak
Sparris:
1 liter vatten
2 tsk salt
2 tsk socker (detta för att ta bort den bittra smaken)
1 citron, saften
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 gr (utan varmluft)
Dela potatisen i två delar och lägg i ugnsform, drilla olivolja över, salt och peppar och sätt in i ugnen.
Lägg torsken i rimlagen i ca 15 minuter.
Stek parman knaprig.
Ta upp torsken och sätt i en termometer i. Sätt in i ugnen bredvid potatisen och låt gå till en innertemperatur på 50 gr.
När torsken är klar, låt vila invirad i bakplåtspapper. Känn efter om potatisen är klar om inte låt stå kvar i ugnen.
Under tiden gör såsen:
Koka upp grädde och creme fraiche. Låt koka ihop någon minut.
Ta bort från plattan och mixa ner smöret med stavmixer (går att vispa ner också)
Smaka av med salt, vitpeppar. Rör ner dill, gräslök, citron och rom (börja med mindre och smaka av till önskad smak är nådd. Tänk på att romen är salt.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Såsen går bra att varmhålla, men ska inte koka.
Sparrisen tillagas samtidigt:
Vit sparris:
Skala vita sparrisen, skär av ändarna på både de vita och gröna sparrisarna.
Koka upp vatten, lägg i vita sparrisen i det kokande vattnet
Lägg på locket och dra sedan åt sidan, låt stå ca 10 minuter. Känn efter hur klara de är efter 5 minuter. De är klara när de har lite motstånd med en potatissticka. Skölj i kallt vatten.
Grön sparris kokas i lättsaltat vatten i ca 3-5 minuter. Skölj i kallt vatten för att få fin färg.
Montera genom att hälla såsen i botten på en djup tallrik, lägg sedan i 1 vit sparris och 3-4 gröna sparris, sedan torsken. Strö stekt Parma ovanpå.